2016 yeni KHK ne zaman çıkacak? KHK mağdurları mesleğe dönecekler mi? Son dakika haberleri

2016 yeni KHK ne zaman çıkacak? KHK mağdurları mesleğe dönecekler mi? Son dakika haberleri

Binlerce KHK mağdurunun en çok merak ettiği konuların başında 2016 yeni KHK ne zaman çıkacak sorusu hakkında tüm detaylar haberimizde. 15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrası kamu ve özel sektörde binlerce kişi açığa alındı. Bu kapsamda KHK mağdurlarının sorunlarını gidermek amacıyla hükümet düğmeye bastı ve harekete geçti. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yeni KHK'ların olacağını ve göreve iadelerin yapılacağını dile getirdi. Canikli 50 binden fazla FETÖ mensubunu kamudan attıklarını belirterek, "Hata yapmamak için çok titiz davranıyoruz. Bir kişinin bile adaletsizliğe uğramaması için çok hassasiyetle hareket ediyoruz" dedi. Peki yeni KHK ne zaman yçıkacak? Kimler haklarını ve mesleklerini geri alabilecek? İşte tüm detaylarıyla OHAL Kanun Hükmünde Kararname ve detayları...

FETÖ darbe kalkışması sonrası örgütle ilişiği olduğu gerekçesi ile açığa alınan ve memurluk hayatı sona eren vatandaşlara iyi haber yolda. Konu hakkında Başbakan yardımcısı Nurettin Canikli tarafından önemli açıklamalar yapıldı. FETÖ terör örgütü kapsamında görevden alınanlardan ne kadarı geri döneceği konusunda detaylar verildi. Yeni KHK ile örgütle ilişkisi olmayan kişiler mesleğe geri dönebilecekler. KHK ile kapatılan 53 özel okulun hata sonucu kapatıldığını ve yeni KHK ile tekrar açıldığını ifade eden Canikli, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Şuana kadar gelen bilgiler çerçevesinde söylüyoruz hata payımız çok düşük olduğunu görebiliyoruz. Bu şekilde gelen talepler sınırlı ve onlar içerisinde de düzeltmeler yapıyoruz ve bu düzeltmelerde de bir süre sınırlamamız yok. İşte tüm detaylarıyla yeni KHK ne zaman çıkacak? Kimler mesleğe geri dönebilecek sorunuzun yanıtı...

ERDOĞAN NE DEDİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "At izi it izine karışıyor" uyarısının ardından Başbakanlık bünyesinde yeni bir kurul oluşturuldu. Terör örgütü FETÖ ile mücadelede haksızlığa uğradığını iddia edenlerin belirleneceği kurul, Ankara’da Başbakanlık ve her ilde de valilikler bünyesinde oluşturuldu. Başbakanlıkta oluşturulan Kurul, illerden gelen ve kendisine yapılan şikayetleri inceleyecek. İtirazda bulunan kişilerle ilgili hem istihbarat birimleri tarafından, hem de kendi kurumlarında tekrar inceleme yapılacak.

16-10/24/recep-tayyip-erdogan-26-agustos.jpg

BAŞBAKAN NE DEDİ?

Başbakan Binali Yıldırım itiraz sayısının çok fazla olduğunu belirterek  yaklaşık 116 bin mükerrer itirazlar bulunuyor dedi. Mağduriyetler ve haksızlıklar görüldüğünde düzeltilecek. Yıldırım, Başbakan Yardımcımız Nurettin Canikli Beyin koordinasyonunda çalışmalar tüm hızıyla sürüyor dedi. Çalışmaların tamamlandıkça düzeltmelerin yapılacağını vurguladı. Ayrıca Yıldırım yeni Kanun Hükmünde Kararname'de iadelerin yanı sıra konuların yer aldığı belirterek, idari kararlar ve yasal düzenlemeler de yer alacak dedi.

16-10/24/binali-yildirim.jpg

HERKESİN HESAPLARINA BAKILACAK

Kurula itirazda bulunan kişilere ilişkin iddialar, detaylandırılarak tekrar incelenecek. Kişiyle ilgili bilgiler, bir yandan kurumlarına gönderilerek yeniden bir araştırma yapılması istenecek. Diğer yandan da istihbarat birimleri, kişiye ilişkin detay bilgilere ulaşarak iddiaların doğruluk derecesine bakacak. Özellikle banka kayıtlarına ilişkin itirazlarda kişinin hesap hareketleri tek tek incelenecek. Kişinin itirazının, kendisine ait görünen, ancak kendisinin kullanmadığı bir telefonun kullanımına ilişkin ise kayıtlarının detaylarına bakılacak. Kişinin gerçekten o telefon üzerinden temas kurup kurmadığı belirlenecek.

KHK İLE ALINAN KARARLAR NELER?

Kanun Hükmünde Kararnamelerle alınan kararlar şöyle; Yurtdışındaki cemaat okullarında öğretmenlik yapanların diplomaları iptal edildi. Yurtdışında eğitim gören 158 kişinin öğrenciliği sona erdirildi. Yurt dışındaki cemaat okullarının denklikleri iptal edildi. Aranan cemaat üyelelerinin eşlerinin pasaportları iptal edildi. Şirketler, OHAL süresince iflas erteleme talep edemeyecek. Ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurullarının başkan ve üyelerinin görevleri 10 gün içinde sona erecek. 7 bin 669 Emniyet Müdürlüğü çalışanı, 323 Jandarma Genel Komutanlığı mensubu,Sağlık Bakanlığı'ndan 2 bin 18 personel, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 28 bin 163 personal, Yüksek eğitim kurumlarından 2 bin 346 kişi, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bin 569 kişi ihraç edildi. 24 merkez valisi ihraç edildi. 'FETÖ' kapsamında kayyum atanan şirketlerin yönetimi TMSF'ye devredildi. Köy korucuları görevli olduğu ilin dışında görevlendirilebilecek. Kendi isteğiyle kamudan emekli olan hâkim ve savcılar göreve geri dönebilecek.

HAKİM VE SAVCILARA MESLEK YOLU AÇILIYOR MU?

Resmi Gazete'de yayımlanan 673 sayılı KHK ile hakimlik ve savcılık mesleğinden kendi istekleriyle emekli olan veya tekrar mesleğe dönmek isteyenler, 2 ay içinde başvuruda bulunmaları ve mesleğe kabulde aranan nitelikleri kaybetmemiş olmaları şartıyla tekrar mesleklerine dönebilecek. KHK ile ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurullarının başkan ve üyelerinin üyeliklerinin sona erdiği ve 10 gün içinde 14/6/2001 tarihli ve 4681 sayılı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanunu'nda belirlenen usule göre yeniden seçim yapılacağı kaydedildi. Hükümet, OHAL kapsamında yeni Kanun Hükmünde Kararname yayımladı. Kanunnameye göre, binlerce kamu çalışanı ihraç edildi. 3 tane Yeni Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete'de yayımlandı.

"BİR YANGIN VAR"

Başbakan Yardımcısı Canikli, burada yaptığı konuşmada, 50 binden fazla FETÖ mensubunu kamudan attıklarını belirterek, “Hata yapmamak için çok titiz davranıyoruz. Bir kişinin bile adaletsizliğe uğramaması için çok hassasiyetle hareket ediyoruz" dedi.
Canikli “Bu mücadele büyük mücadele. Tereddüt etmemek gerekiyor kardeşlerim, tereddüt edemezsiniz. Atılması gereken bir adım varsa ne olursa olsun, neye mahal olursa olsun o adımın atılması gerekiyor" diyen Canikli, “Şu veya bu nedenle tereddüt ederseniz kan kaybedersiniz, alan kaybedersiniz, pozisyon kaybedersiniz hiç tereddüdümüz yok. Bakın Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmesi noktasında karşı çıkanlar oldu içeride ve dışarıda 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra. Ama hızlı karar alabilmemiz için bizim OHAL ilan etmemiz ve OHAL çerçevesinde Kanun Hükmündeki Kararnameleri (KHK) çıkarmamız gerekirdi. Normal yollardan biz bu mücadeleyi belki yıllarca sürdürmemiz gerekebilirdi ama bir yangın var, o yangının söndürülebilmesi gerekiyordu. OHAL ilan ettik ve KHK ile çok hızlı bir şekilde özellikle Fetullahçı Terör Örgütü'nün 40 yılda yerleştiği bu alanlardan kazımak için inanılmaz bir şekilde mücadele ediyoruz. En son çıkarılan kararname ile 50 binden fazla FETÖ mensubunu kamudan attık" ifadelerini kullandı.

16-10/24/ihrac-edilen-kamu-calisanlari-icin-nurettin-canikliden-aciklama-h1473745799-0fc910.jpg

"TİTİZ ÇALIŞIYORUZ"

Hata yapmamak için çok titiz çalıştıklarını vurgulayan Canikli, “Bir kişinin bile adaletsizliğe uğramaması için çok hassasiyetle hareket ediyoruz. Bütün bu titiz yaklaşımımıza rağmen yanlış bir işlem yapılmışsa, bir tane bile yanlış işlem yapılmışsa onları da düzelteceğiz. Düzeltme yollarımız da açık, bunu çok net bir şekilde buradan ifade ediyoruz. Şuana kadar kendisinin Fetullahçı Terör Örgütü'ne mensup olmadığı halde yanlışlıkla kamudan çıkartıldığı noktasında talepler var. O talepler ileride valiliklere de yapılabilir ve nereden gelirse gelsin, hangi siyasi partiden gelirse gelsin ciddiyetle bir kişinin bile haksız bir şekilde bir muameleye maruz bırakılması bir vebaldir. Bu vebale de biz girmek istemiyoruz" şeklinde konuştu.

YENİ KHK NE ZAMAN GELİYOR?

Yeni KHK'lar gelecek. Çok taze bir KHK daha hazırlıyoruz. İstihbarat ile düzenlemeler masada, bir noktaya geldik. Bu KHK'ya yetişip yetişmeyeceğini bilmiyoruz. Düzenleme bu KHK'ya yetişir mi bilmiyoruz. Yeni KHK ile göreve iade edilenler olacak.

KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME (KHK) NEDİR?

Kanun Hükmünde Kararname genel tanım olarak yasama organının konu, süre ve amacı belirleyen bir yetki kanunu ile verdiği yetkiye veya doğrudan doğruya anayasadan aldığı yetkiye dayanarak, hükümetin çıkardığı, maddi anlamda kanun gücüne sahip, parlamentonun tasdiki ile şekli ve organik anlamda kanun gücünü kazanacak olan kararnamelerdir. Türkiye'de 1982 Anayasasının 87. maddesi ile, "Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek" TBMM'nin görev ve yetkileri arasında sayılmıştır. Anayasanın 91. maddesinde de KHK çıkarma yetkisi verme hususu düzenlenmiştir.

Binlerce KHK mağdurunun en çok merak ettiği konuların başında 2016 yeni KHK ne zaman çıkacak sorusu hakkında tüm detaylar haberimizde. 15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrası kamu ve özel sektörde binlerce kişi açığa alındı. Bu kapsamda KHK mağdurlarının sorunlarını gidermek amacıyla hükümet düğmeye bastı ve harekete geçti. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yeni KHK'ların olacağını ve göreve iadelerin yapılacağını dile getirdi. Canikli 50 binden fazla FETÖ mensubunu kamudan attıklarını belirterek, "Hata yapmamak için çok titiz davranıyoruz. Bir kişinin bile adaletsizliğe uğramaması için çok hassasiyetle hareket ediyoruz" dedi. Peki yeni KHK ne zaman yçıkacak? Kimler haklarını ve mesleklerini geri alabilecek? 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN