AB zirvesinde Türkiye ne kazandı, ne verdi?

AB zirvesinde Türkiye ne kazandı, ne verdi?

Brüksel'de düzenlenen AB zirvesinde mülteciler konusunda liderler uzlaşmaya vardı. Türkiye'yi Başbakan Davutoğlu'nun temsil ettiği zirvede Ankara'nın üyelik sürecini hızlandırma ve vize konularında aldığı söz önemli...

Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği Avrupa Birliği (AB) lierler zirvesinde mülteciler konusunda anlaşmaya varıldı. Peki Türkiye ne kazandı, ne verdi?  

Brüksel'de düzenlenen zirvede, işbirliği karşılığında AB, Türkiye'yle ilişkilerini üç temel alanda geliştirme taahhüdü verdi:

- AB'ye üyelik sürecinin hızlandırılması

- 3 milyar euro finansal destek

- Türkiye vatandaşlarına Schengen Bölgesi'nde vize serbestisi

- 400 bin Suriyeli mültecinin yasal yollarla AB'ye alınması

AB'nin sunduğu bu üç taahhüdün hayata geçirilmesi ise Türkiye'den talep edilen konulara bağlı:

- Ankara'nın sınır güvenliğini artırması

- İnsan kaçakçılığıyla etkin mücadele

- Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanması

Belirsiz noktalar neler?

BBC Türkçe'nin haberine göre, Anlaşma metninde yer alan bazı noktalar ise belirsiz kalmış durumda. 3 milyar euroluk desteğin gelecek yıl için ödeneceği ifade ediliyor. Ancak bu kaynağın tek seferde mi verileceği yoksa belli dilimlere mi bölüneceği belli değil.

Ayrıca 3 milyar euronun tek seferlik bir taahhüt mü olduğu yoksa yıllık bir ödemeye mi dönüştürüleceği de belirsiz konular arasında.

Bir diğer belirsizlik ise müzakerelere hız verilmesi alanında. Her ne kadar ekonomik ilişkilerin derinleştirileceği ifade edilse de müzakerelerde hangi fasılların açılacağı konusunda nihai metne giren bir ifade bulunmuyor.

Vize serbestisi konusundaysa Türkiye'nin Geri Kabul Anlaşması yükümlülüklerini yerine getirmesi karşılığında, Türk vatandaşlarına Ekim 2016'dan başlayarak Schengen bölgesine vizesiz seyahat olanağı sağlanabileceği ifade ediliyor.

Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanmasıyla, Ankara Türkiye üzerinden AB ülkelerine yasa dışı yollarla gitmiş olan ekonomik göçmenlerin iadesini kabul etmiş olacak.

Mülteci alacak ülkeler toplantı yaptı

Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı zirvenin başlamasından önce Almanya Başbakanı Angela Merkel ise 8 ülke liderinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya Merkel'in yanı sıra Yunanistan, Belçika, Lüksemburg, Hollanda, Avusturya, Finlandiya ve İsveç liderleri katıldı.

Komisyon Başkanı Juncker, toplantının 'Çok sayıda mülteciyi kabul etmeye hazır ülkeler' arasında gerçekleştiğini söyledi.

Angela Merkel, her AB üyesi ülke için bağlayıcı kotalar belirlenmesini ve ülkelerin o sayıda mülteciyi kabul etmesini öngören planı destekliyordu.

Ancak özellikle Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi Doğu Avrupa ülkeleri kota planına karşı çıkıyordu.

Merkel'in 'mini zirveyi' AB çapında bir karar alınamazsa yürürlüğe konulabilecek bir 'B planını' görüşmek üzere topladığı ifade ediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN