Ahmet Davutoğlu:Bekleyen tüm dosyaları işleme koyalım, dokunulmazlıkları kaldıralım

Ahmet Davutoğlu:Bekleyen tüm dosyaları işleme koyalım, dokunulmazlıkları kaldıralım

Başbakan Davutoğlu Meclis’te bekleyen tüm fezlekelerin işleme sokularak dokunulmazlıkların kaldırılmasını önerdi. Fezlekelerin tek tek görüşülmesi yerine anayasaya geçici bir madde eklenebileceğini söyleyen Davutoğlu, “Tüm partilere hodri meydan diyorum” diye konuştu.

[Karar]
ZİVER BÜYÜKTAŞ

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kürsü dokunulmazlığı dışındaki tüm dokunulmazlıkların kaldırılması yönündeki açıklamaları Ankara gündemini hareketlendirdi. Başbakan Davutoğlu Brüksel’e hareket etmeden önce Esenboğa Havaalanı’nda basın toplantısı yaptı. Davutoğlu, HDP’liler hakkında hazırlanan fezlekelerin TBMM’ye gönderilmesi ile gündemin birinci maddesi haline gelen dokunulmazlıkların kaldırılması hakkında muhalefete seslendi:

BU İŞİN İLKESEL YANI

“Yaptığımız teklif boş değil. CHP’nin meselesi teröre destek veren vekillerin dokulunmazlığını kaldırmak değil çünkü kendi içinde de böyle vekilleri vardı. Bunların maskelerini indirmek lazımdı. Bu işin ilkesel yanı. İşin ikinci boyutu 1 Kasım öncesi verdiğimiz sözlerin yüzde 80’ini yerine getirdik. Ama muhalefetin itirazları nedeniyle kritik konularda istediğimiz hızda ilerleme sağlayamıyoruz.  Dokunulmazlıkların kaldırılması cezalandırma değil sadece yargılanmasına izin vermedir. Bu kararı alırken az  düşünmedik. 1 haftadan fazladır görüşmeleri sürdürüyoruz. En son dün gece hukukçu arkadaşlarımızla bu yola karar verdik. Bugünkü açıklamalardan gördüğüm kadarıyla kimse açıkça hayır diyemiyor.”

BİR İÇERİYE

Davutoğlu, “Şu anda Meclis’te dosya olarak bekleyen 506 dokunulmazlık fezlekesi var, hepsini birden kaldıralım. Mademki meydan okudunuz, ben de hodri meydan’ diyorum” dedi.AK Parti üzerine yapıştırılmak istenen ‘dokunulmazlıkların kaldırılmasından korkuyorlar’ görüşünün gerçek olmadığını da cümle aleme ispat edeceğiz diyen Başbakan, “Sürekli AK Parti dokunulmazlıkların kaldırılmasından korkuyor baskısı var. Birinin bu perdeyi indirmesi gerekiyor. Herkes için dokunulmazlık zırhını kaldırırız. Ümit ederiz ki bu teklife ‘hayır’ demezler. Bu şekilde kimin dokunulmazlıkların kaldırılmasından korktuğunu kimin korkmadığını görürüz” dedi.

BİR DIŞARIYA 

Başbakan, “Mülteci sorunlarının masaya yatırıldığı ilk zirveden önce Paralel Yapı’nın da etkisiyle Avrupa’da bazı Türkiye karşıtı çevreler harekete geçmişti. Ama biz götürdüğümüz sürpriz paketle bu oyunları da bozduk. Avrupa ülkelerinin zorluklarının farkındayız ama onlar da bizim yaşadığımız zorlukların farkında olmalı” şeklinde konuştu.

 PKK İLE 10 TERÖR ÖRGÜTÜ SAVAŞ AÇTI

Davutoğlu, “Dünyada hem terör tehdidi altında yaşayan hem de demokratik hukuk devleti kurullarını yaşatan başka bir ülke yok. Bizim açımızdan bu çok farklı bir dumu artık. 5 sene önce sadece Irak sınırı ve PKK varken şimdi Suriye sınırı ve IŞİD eklendi. 10 terör örgütü PKK ile birlikte Türkiye’ye savaş ilan etti. Bunun ardındaki gizli ellerle mücadele ediyoruz” dedi.

MECLİS ONAYLAMAZSA İSTİFA KABUL OLMAZ

Bir milletvekilinin istifa etmesiyle milletvekilliği düşmüyor. Bu istifanın Genel Kurul’da kabul edilmesi gerekiyor. Bu kabulde de karar yeter sayısı (139) yeterli oluyor. Bu durumda HDP’li milletvekillerinin istifa etmesi halinde, bunun Genel Kurul’da kabul edilmesi gerekiyor. Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili 7 gün içerisinde, Anayasa Mahkemesine başvurabiliyor. AYM, iptal istemini 15 gün içerisinde kesin karara bağlıyor.

EN FAZLA FEZLEKE HDP’NİN

Bu arada, Meclis’teki Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinin oluşturduğu Karma Komisyonu’nda 15 Mart itibarıyla 459 fezleke bulunuyor. Fezleke sayısında HDP açık ara önde. 459 fezlekenin 267’si HDP’li milletvekillerine ait. İkinci sırada 134 fezleke ile CHP yer alıyor. AK Parti’nin 40, MHP’nin 14, bağımsız vekillerin de 4 fezlekesi bulunuyor. Fezlekeleri Meclis’e gelen 113 milletvekili var.

PARTİLERE GÖRE DAĞILIMI:

16-03/18/screen-shot-2016-03-18-at-005922.png

6 ADIMDA FEZLEKE

Fezlekenin gündeme alınması halinde Meclis’te süreç mevzuata göre şu  şekilde işliyor:

1-) TBMM’deki partilerin milletvekili dağılımına göre seçilen 5 milletvekilinden oluşan Karma Komisyon toplanıyor ve değerlendireceği dosyaya karar veriyor.

2-) Komisyonun 3 üyesi AK Parti’den, 2 üyesi CHP’den ya da 3 üyesi AK Parti’den, bir üyesi CHP’den, bir üyesi de HDP’den olabiliyor. MHP’ye ise üyelik düşmüyor. Hazırlık komisyonu, dokunulmazlığın kaldırılması ya da dosyanın dönem sonuna bırakılması yönünde karar verebiliyor. Komisyon, bir aylık çalışmanın sonunda raporunu Karma Komisyona sunuyor.

3-) Karma Komisyon raporu inceleyerek, bir ay içinde kararını veriyor ve raporunu TBMM Genel Kurulu’na sunuyor.  Rapor, Genel Kurul’da okunarak görüşülüyor. Biri lehte biri de aleyhte olmak üzere, iki milletvekili konuşma yapıyor.      

4-) Yapılacak oylamada, dokunulmazlıkların kaldırılması kararında karar yeter sayısı (139) yeterli oluyor. Açık yapılan oylamada, dosyanın dönem sonuna bırakılması kararı verildiği zaman, söz konusu milletvekilinin dokunulmazlığı devam ediyor.

5-) Her milletvekili için ayrı oylama, her fezleke için ayrı oylama yapılıyor. Bir milletvekili hakkında iki dosya varsa, iki dosya ayrı ayrı oylanıp karara bağlanıyor. Dokunulmazlık hangi fezleke hakkında kaldırıldıysa, sadece o fezleke hakkında yargılama yapılabiliyor.

6-) Genel Kurul kararından sonra milletvekilinin dokunulmazlığı kalkmış oluyor; TBMM Başkanlığı dosyayı Başbakanlık aracılığıyla Adalet Bakanlığına gönderiyor. Bakanlık da milletvekili hakkında gereğinin  yapılması için dosyayı ilgili savcılığa gönderiyor.    

MHP: ÖNCE HDP’NİNKİLER  DIĞERLERİ KALSIN

Başbakan Davutoğlu’nun çağrısına yazılı bir açıklama ile yanıt veren MHP lideri Devlet Bahçeli, “Öncelikle HDP’lilerin dokunulmazlıkları kaldırılsın. AKP’nin karar alacak çoğunluğu vardır” dedi. Bahçeli, Başbakan’ın bu çağrısı ile HDP’liler hakkındaki fezlekeyi savuşturmak istediğini iddia ederek MHP’nin 4 maddelik haritasını açıkladı: 1- HDP’lilerin fezlekesi  işleme sokulup sonuç alınmalı. 2- Daha sonra yasal veya anayasal düzenleme yapılmalı, 3- Konusu polemiklere kurban edilmemeli, 4- Herkes hesap vermeli.

CHP: KÜRSÜ HARİÇ  HERKESE DOKUNULSUN 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dokunulmazlıkları kaldırılalım çağrısına ilk yanıt CHP’den geldi. Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıklar kaldırılsın. Anayasa’nın 83. Maddesi bu çerçevede düzenlensin” dedi. Bu öneriyi uzun zamandır CHP’nin savunduğunu ileri süren Tezcan, “Başbakan’ın geçici madde önerisi gibi bazı öneriler  getirdiğini, bunu da açmasını beklediklerini bildirdi. 

HDP:  ÇAĞRIYA OLUMLU YAKLAŞIYORUZ

HDP Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Başbakan’ın açıklamasını olumlu yaklaştıklarını söylerken HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ülkenin Doğu ve Batı ile Türk ve Kürt arasındaki tek köprünün HDP olduğunu, başka köprü kalmadığını belirterek, “Bir tek HDP var şimdi onu yıkmaya çalışıyorlar. Bunu yıkarsa bir daha nasıl halklar arasında köprü kurulabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN