AK Parti'den CHP, MHP ve HDP'ye dokunulmazlık ziyareti: Muhalefet yine ipe un serdi

AK Parti'den CHP, MHP ve HDP'ye dokunulmazlık ziyareti: Muhalefet yine ipe un serdi

AK Parti, Davutoğlu'nun "Bekleyen tüm dokunulmazlık fezlekelerini bir seferde ele alalım' çağrısının ardından muhalefetle görüşmek için harekete geçti. AK Parti, CHP, MHP ve HDP ile görüştü. Muhalefet prensip olarak dokunulmazlıklara karşı çıkmazken 83. madde dayatması içine girdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili CHP, MHP ve HDP gruplarını ziyaret etti. 

CHP'Lİ GÖK GÖRÜŞME SONRASI KONUŞTU

Levent Gök görüşme sonrası yaptığı açıklamalarda şunlara değindi:

"Biz CHP olarak geçici bir maddenin ötesinde daha kalıcı hale gelmesi açısından anayasanın 83. maddesindeki bir değişikliği hem parti programımızda hem seçim beyannamemizde ifade etmiştik. CHP'nin bu konudaki duruşu çok nettir. CHP kürsü dokunulmazlığı dışındaki bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını çok öteden beri ifade etmektedir. Biz, bunu söyledik. Önerilerini de yetkili kurullarımızla görüşüp yeniden bir araya gelmenin kararını aldık. Ben şimdi AK Parti'nin getirdiği bu öneriyi derhal yetkili makamlarımıza ulaştıracağım. Önümüzdeki günlerde biz de görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşacağız. Sanırım haftabaşında, en kısa zamanda biz de görüşlerimizi kendileriyle paylaşacağız."

MHP'DEN DOKUNULMAZLIK AÇIKLAMASI

MHP ile AK Parti arasındaki görüşme 15.00'te gerçekleşti. MHP adına açıklamayı Oktay Vural yaptı. Vural açıklamasında, ''Türkiye terörle mücadele ederken, siyasi olarak da bu mücadelede yargıya destek olmak amacıyla terörle ilgili olan fezlekelerle ilgili milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik bir irade beyanını parlamentoda yapalım. Buna paralel olarak da dokunulmazlığın kalıcı olarak sınırlandırılmasına yönelik bir anayasa değişikliğini de parlamentodan geçirelim' dedik' açıklamasında bulundu.

HDP'DEN DE DOKUNULMAZLIK YANITI GELDİ

Bostancı, dokunulmazlık konusunu görüşmek üzere muhalefet turuna saat 14.30'da CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile görüşerek başladı. Ardından 15.00'de MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ı ziyaret etti. Bostancı 15.30'da HDP yöneticileri ile Meclis'te bir araya geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği tekliflerini, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e iletti.

MİLİM ŞAŞMADAN ARKASINDAYIZ

HDP Grubu'nda gerçekleşen görüşme, yarım saat sürdü. Görüşmenin ardından Önder, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bostancı'nın tekliflerini kendilerine ilettiğini belirtti. Önder, partinin eş genel başkanları ve yöneticilerinin, nevruz etkinlikleriyle ilgili seçim bölgelerinde olduğunu hatırlatarak, "İlkesel olarak bu konuda daha önce ne dediysek, milim şaşmadan söylediklerimizin arkasındayız. Pratiğimizde buna göre şekillenecektir." dedi. 

Önder, ilk izlenimlerini paylaştığını ifade ederek kendilerinin bu meselenin kalıcı ve köklü bir revizyonla ele alınmasından yana olduklarını, "geçici, bir defaya mahsus değil, kürsü dokunulmazlığının dışında her türlü dokunulmazlığın bütün milletvekilleri için geçerli olmamasından yana olduklarını, bunun kendilerinin ilkesel yaklaşımı olduğunu" vurguladı.

Önder, "Hem pratik olarak hem de gereğini yapmak gerektiğinde bu tutumumuzdan zerrece taviz vermeyeceğiz. Gelinen noktada bu getirilen teklifi nevruz etkinliklerimiz bittikten sonra başta eş genel başkanlarımız, parti yetkili kurullarımız ve Meclis grubumuzla ayrıntılı olarak ele alıp cevabımızı bildireceğiz." diye konuştu. 

AK PARTİ'NİN TEKLİFİ

AK Parti'nin teklifi, anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor.

Buna göre, kanun yürürlüğe girdiği tarihte Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığı'na havale edilen ve esas numarası olan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ile Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'da bulunan milletvekillerine ait yasama dokunulmazlığı dosyalarına dair, ilgili milletvekilleri hakkında Anayasa'nın 83. Maddesi'nin 2. fıkrasındaki "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ve Karma Komisyon Başkanlığında bulunan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ve eki dosyalar 15 gün içinde ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilecek.

Anayasa'nın 'Yasama Dokunulmazlığı' başlıklı 83'üncü maddesi ne diyor?

İŞTE 83. MADDE

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisce başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar. Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zamanaşımı işlemez. Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclisin yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki siyasî parti gruplarınca, yasama dokunulmazlığı ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN