Özdemir Sabancı suikasti neden, nasıl yapıldı?

Özdemir Sabancı suikasti neden, nasıl yapıldı?

Özemir Sabancı suikasti faillerinden DHKP-C'li İsmail Akkol'un 20 yıl sonra yakalanması ile suikast tekrar gündeme oturdu. Peki 20 yıl önce hem dönemin en yüksek binası olan Sabancı Center'ı, hem de Türkiye'yi sarsan eylem nasıl gerçekleşti?

[Karar]

9 Ocak 1996 tarihinde, iş adamı Özdemir Sabancı, Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe, Sabancı Center'ın 25'inci katındaki ofiste Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C) militanları tarafından öldürüldü.

Saldırı, Fehriye Erdal, İsmail Akkol ve Mustafa Duyar tarafından gerçekleştirildi. Akkol ve Duyar'ın Sabancı Center'a girmesini sağlayan kişi, altı aydır binada temizlik görevlisi olarak çalışan örgüt militanı Fehriye Erdal'dı. O dönemde bir lise öğrencisi olan Fehriye Erdal, akşamları Sabancı Center'da çalışıyordu.

16-02/03/sabanci.jpg
Özdemir Sabancı (15 Mayıs 1941 - 9 Ocak 1996)

Belçika, Fehriye Erdal'ı iade etmedi

Fehriye Erdal, saldırıdan sonra kaçtığı Belçika'da yakalandı ve mahkemeye çıkarıldı. Türkiye'nin tüm taleplerine rağmen Belçika, Erdal'ı iade etmedi. Erdal, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasının ardından kayıplara karıştı. Hakkında öldüğü şekilnde haberler çıksa da akıbeti bilinmiyor.

16-02/03/04fehriye.jpg
Fehriye Erdal'ın akıbeti bilinmiyor.

Mustafa Duyar'ı devlet mi öldürdü?

Mustafa Duyar, saldırıdan üç yıl sonra Suriye'de bulunduğu sırada bu ülkedeki Türk konsolosluğuna giderek teslim oldu. Türkiye'ye getirilen Duyar, tutuklanarak Afyon E Tipi Cezaevi'ne kondu. Duyar, burada kendisi gibi eski bir DHKP-C mensubu olan ve polislerle çatışmadan teslim olduğu için örgüt tarafından hain ilan edilerek hapishanede birçok işkenceye maruz kalan Semra Duyar'la evlendi. Duyar, 15 Şubat 1999'da cezaevinde çıkan bir isyan sırasında öldürüldü.

Mustafa Duyar'ın adı, 2008 yılında ile bir kez daha gündeme geldi: Ekim 2000'de çekilen ve Ergenekon soruşturmasında ortaya çıkan videoda, Karagümrük Çetesi olarak bilinen mafya grubunun lideri Nuri Ergin, hapishanede çıkardığı bir isyan sırasında "Bu devlet bana Mustafa Duyar'ı öldürttü. Veli Abi'ye (Küçük) sorun" diyordu.

16-02/03/duyar.jpg
Cinayetten pişman olup teslim olan Mustafa Duyar, Afyon cezaevindeki isyanda öldürüldü.

Asıl hedef Sakıp Sabancı'ydı

DHKP-C'liler Özdemir Sabancı'yı öldürmüştü ama asıl hedefleri Sabancı ailesinin en medyatik üyesi olan "Sakıp Ağa" lakaplı Sakıp Sabancı'ydı. Bu gerçek, Mustafa Duyar teslim olduktan 18 gün sonra dönemin İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcısı İrfan Özliyen'e verdiği ifadede eylemin hedefinin Sakıp Sabancı'yı öldürmek olduğu bilgisini vermişti. Ancak Sabancı'nın yurtdışına çıkması nedeniyle örgüt liderleri eylemi önce ertelemiş, daha sonra tekrar yapmaya karar vermişlerdi. Mustafa Duyar ve İsmail Akkol'a verilen talimat, "Ofiste kim varsa öldürün" idi.

İsmail Akkol, geçtiğimiz yıl Yunanistan'da serbest bırakılmıştı

İsmail Akkol ise 2014 yılında Yunan polisi tarafından Atina'da DHKP-C'ye ait bir hücre evine düzenlenen baskında yakalanarak cezaevinde kondu. 2015 yılının Temmuz ayında Yunan mahkemesi tarafından serbest bırakılan Akkol için, geçtiğimiz hafta MİT tarafından bir istihbarat raporu yayımlanarak güvenlik kurumlarına gönderildi. Raporda Akkol'un Türkiye'ye giriş yaptığı ve İstanbul ya da Ankara'da siyasi liderlere suikast eylemi hazırlığında olduğu bildirildi. Akkol ve Fadik Adıyaman, raporun yayımlanmasından birkaç gün sonra başarılı bir operasyonla polis tarafından yakalandı. Akkol ve Adıyaman'ın çantalarında RPG-7 roketatarın da dahil olduğu silah ve mühimmat ele geçirildi.

16-02/03/321480.jpg
İsmail Akkol böyle yakalandı.

Özdemir Sabancı neden öldürüldü?

Özdemir Sabancı'nın ölümüne ilişkin birçok söylenti ortaya atıldı. Toyota fabrikası açtığı için Fransız otomotiv endüstrisi tarafından öldürüldüğünü iddia eden de oldu, Sakıp Sabancı'nın hazırlattığı "Güneydoğu Raporu" nedeniyle "Ergenekon" tarafından öldürüldüğünü söyleyen de.

Sabancı ailesinin fertleri, DHKP-C'nin öncülü olan Dev-Sol'un lideri Dursun Karataş tarafından 1989'da açıklanan ve binden fazla güvenlik görevlisi, siyasetçi ve iş adamını içeren ölüm listesinde yer alıyordu.

İsmail Akkol'un polis tarafından karakole götürülme görüntüleri

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN