Güneydoğu mutfağı diyabet kaynağı

Güneydoğu mutfağı diyabet kaynağı

Diyabet, Türkiye’de son 10 yılda yüzde 100 artan bir hastalık. Prof. Dr. Temel Yılmaz, neden olarak Güneydoğu mutfağını gösteriyor: “Bu mutfak fast food’a dönüştü ve Türkiye’ye yayıldı.”

apılan araştırmalar, Türkiye’de diyabet artış hızının dünya ortalamasının iki kat üzerinde olduğunu gösteriyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Diyabet Araştırma ve Uygulamaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Temel Yılmaz ise diyabetli sayısının en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olduğunu söyledi.

Türk Diyabet Cemiyeti ve Türkiye Diyabet Vakfı tarafından bu yıl 52’ncisi düzenlenen Ulusal Diyabet Kongresi’nde konuşan Yılmaz “Yapılan çalışmalarda diyabetin son 10 yıl içinde yüzde 90 ile 100 arttığını gördük. Ülkemizde yaklaşık 8 ile 10 milyon arasında diyabetli var” dedi.

20’Lİ YAŞLARDA BAŞLIYOR

Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan kalp ve koroner hastalıklarının en önemli nedeninin diyabet olduğuna vurgu yapan Yılmaz, şöyle devam etti: “Hipertansiyon, obezite, felç, böbrek yetersizliklerinin en önemli sebebi de diyabet. Diyalize giren her iki hastadan biri diyabetlidir. Diyabet tek başına ölüm nedenleri arasında ise dünyada 6’ncı sırada yer alıyor. Diyabet artık 20’li yaşlarda başlıyor. Önümüzdeki yıllarda bu yaş küçülecek.”

ORTADOĞU’DA DA YÜKSEK

Prof. Dr. Temel, diyabetin Türkiye’deki hızlı artışını ise şöyle anlattı: “Herkesin elinde akıllı telefon ve tablet var. Sporu sevmiyoruz. Kültürümüzde spor yapma diye bir olgu oturmamış. Beslenme biçimimiz ise en önemli etken. Türkiye’de diyabetin en yüksek oranının Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve bu mutfağın etkili olduğu şehirlerde olduğunu görüyoruz. Dünyada ise diyabet Ortadoğu’da artıyor. Ortadoğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağı fast fooda dönüştü ve tüm Türkiye’ye yayıldı. Bu mutfaktaki yüksek kalorili yiyecekler obezite, ondan sonra gelişen insülin direnci ve son olarak tip2 diyabeti ortaya çıkarıyor.”

HAVUCU RAHATLIKLA YİYEBİLİRSİNİZ

Meyvenin diyabetli bir hasta için şeker olduğunu belirten Prof. Dr. Temel Yılmaz ama onların da meyve yiyebileceklerini söyledi. “Fazla ve hızlı yiyoruz” diyen Yılmaz, meyvenin küçük küçük kesilip çerez gibi tüketilmesini tavsiye etti. Yılmaz, havuç konusunda ise ezber bozan bir açıklama yaptı: “Havuçta şeker var efsanesi doğru değil. Diyabetliler havucu rahatlıkla yiyebilir. Bakliyatları da sınırlı miktarda yemek gerekir.”

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN