Hadi 5 Kasım ipucu sorusu: Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği caminin adı nedir?

Hadi 5 Kasım ipucu sorusu: Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği caminin adı nedir?

Hadi 5 Kasım ipucu sorusu ve yanıtı haberimizde. Hadi ekibi hadi ipucu sorusunu sosyal medyadan paylaştı. Ekibin bu günkü sorusu 'Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği caminin adı nedir?' oldu. Hadi uygulamasının bugünkü ilk yarışması saat 12.30'da gerçekleştirilecek. İşte Hadi ipucu sorusu ve yanıtı ile ilgili detaylar...

Hadi 5 Kasım ipucu sorusu ekip tarafından sosyal medya hesabında paylaşıldı. Bugünün ipucu sorusu 'Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği caminin adı nedir?' oldu. Haftanın ilk yarışması bu gün gerçekleştirilecek. Hadi ipucu sorusunun yanıtı ve merak edilen ayrıntılar haberimizde... 

HADİ: MİMAR SİNAN'IN USTALIK ESERİM DEDİĞİ CAMİNİN ADI NEDİR? 

Hadi İpucu sorusunun yanıtı: SELİMİYE CAMİ

SELİMİYE CAMİSİ NEREDE? 

Selimiye Cami, Edirne'de bulunan, Osmanlı padişahı II. Selim'in Mimar Sinan'a yaptırdığı camidir. Sinan'ın 90 (bazı kitaplarda 80 olarak geçer) yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii gerek Mimar Sinan'ın gerek Osmanlı mimarisinin en önemli yapıtlarından biridir.

Caminin kapısındaki kitabeye göre yapımına 1568 (Hicri:976) yılında başlanmıştır. Caminin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanmışsa da ancak II. Selim'in ölümünün ardından 14 Mart 1575'te ibadete açılmıştır.

Mülkiyeti Sultan Selim Vakfı’ndadır. Bugün şehrin merkezinde bulunan caminin yapıldığı alanda inşasına Süleyman Çelebi döneminde başlanan, sonradan Yıldırım Bayezid'in geliştirdiği Edirne'nin ilk sarayı (Saray-ı elik) ve Baltacı Muhafızları haremi bulunmaktaydı. Bu alandan “Sarıbayır” veya “Kavak Meydanı” diye bahsedilir.

2000'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Selimiye Camii ve Külliyesi, 2011'de ise Dünya Mirası olarak tescil edildi

SELİMİYE CAMİSİ İÇİN NEDEN EDİRNE SEÇİLDİ?

Sultan’ın caminin yapılacağı şehir olarak neden Edirne'yi seçtiği kesin olarak bilinmemektedir. Evliya Çelebi Seyahatname adlı eserinde padişahın rüyasında İslam peygamberi Muhammed'i gördüğünü ve onun kendisinden Kıbrıs'ın fethi anısına bir cami yaptırmasını istediğini yazmıştır. Ancak caminin yapımına başlanmasından üç yıl sonra 1571'de fethedildiği bilindiğinden bu iddianın doğruluk payı olamaz.[8] Bu konudaki daha gerçekçi yorumlarda ise o dönemde İstanbul'da yeni bir büyük camiye ihtiyaç duyulmadığı, Edirne'nin Rumeli'deki Osmanlı egemenliğinin merkezi konumunda olduğu ve Selim'in gençlik yıllarından beri şehre ayrı sevgi beslediğine dikkat çekilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN