Hasta olmamak için başınızla selamlaşın

Hasta olmamak için başınızla selamlaşın

Dr. Dilek Erdönmez, en sık görülen 8 kış hastalığının belirtilerini anlattı, alınacak önlemlerle ilgili bilgi verdi. Erdönmez çok fazla giyinilmemesi, ortamların çok sıcak tutulmaması, selamlaşırken öpüşülmemesi ve D vitamini seviyesine dikkat edilmesi yönünde uyardı.

Havalar iyiden iyiye soğurken hastalıklar da giderek yaygınlaşıyor. Vücut direncinin azalmaya başladığı kış aylarında gripten bronşite, boğaz enfeksiyonlarından sinüzite pek çok hastalık hem yetişkinleri hem çocukları etkisi altına alıyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Dilek Erdönmez, en sık görülen kış hastalıklarını ve alınabilecek etkili önlemleri anlattı.

* Grip: Yüksek ateşle başlayıp kas, boğaz ve baş ağrısıyla seyreden gribe, burun akıntısı, bazen de öksürük eşlik ediyor.   

Boğaz enfeksiyonları: Yüksek ateş, yutma sorunu, boğaz-baş ağrısı ve bazen de öksürük, kusma ve karın ağrısına neden oluyor. Beta mikrobu varsa antibiyotik şart.

Zatürre: Yüksek ateş ve balgamlı öksürükle ortaya çıkan zatürre, alt solunum yolu enfeksiyonuna neden oluyor.

Bronşit ve bronşiolit: ‘Akciğer ağacı’ denilen, solunum yolları dalcıklarının iltihaplanmasıyla oluşuyor.

Nezle: Hapşırık ve bazen öksürükle ateş olabiliyor.

Orta kulak iltihabı (Otit): Özellikle soğuk algınlığı, grip, farenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında veya sonrasında bakteri ve virüsler, boğazla kulak arasında uzanan östaki kanalıyla boğazdan orta kulağa geçerek enfeksiyona neden oluyor.

Sinüzit: Geçmeyen koyu kıvamlı burun akıntısı/tıkanıklığı, öksürük ve baş-kas-eklem ağrıları, mide bulantısı, iştahsızlık gibi şikayetler olurken ateş de eşlik edebiliyor.

Gastroenterit (İshal): Kış aylarında özellikle kusma, ishal ve ateşle seyreden rotavirüs sık görülüyor. Erdönmez, hastalıklara karşı alınacak önlemleri şöyle sıraladı: “Dengeli ve sağlıklı beslenmek, uyku düzenine dikkat etmek, bol su içmek. Demir, çinko, D vitamini gibi mineral ve vitamin seviyelerini kontrol ettirmek. Kış hastalıkları en çok solunum yolu ile bulaştığından öpmek yerine karşınızdakine başınızla selam vermek, ortamı aşırı ısıtmamak,çok kalın giyinmemek.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN