Hatchback pazarına aranan ‘yerli’ kan

Hatchback pazarına aranan ‘yerli’ kan

Tofaş’ın Türkiye’de ürettiği Egea, hatchback versiyonuna kavuştu. Otomatik ve manuel versiyonlarla oldukça cimri bir dizel üniteye sahip olan model tüm istekleri karşılıyor.

Fiat’ın Bursa’dan yollara ve hatta dünyaya çıkardığı Egea, kompakt sınıfa geri döndü. Avrupalı tüketiciler düşünülerek üretilen Egea HB, zengin donanımı, güçlü ve ekonomik motor seçenekleriyle sedan versiyonun bir tık ilerisinde. Tasarım açısından aracı inceleyecek olursak, krom ön panjuru, ince yapılı farları ve kıvrımlı motor kaputuyla çekici bir tasarıma sahip olan araç, sedan modelden çok da farklı değil. Asıl fark, sert bakışlı arka tasarımda. Arkada, profile kadar taşan far grubu ve geniş tamponuyla araç sportif bir görünüm vadediyor. Misafirimizin iç mekanına geçecek olursak, 7 inçlik dokunmatik özellikli sistem, hızlı yapısı ve kullanışlı menüleriyle dikkat çekiyor. Bu ekrandan geri görüş kamerası da izlenebiliyor.

Aracın iç mekanı, tıpkı sedan versiyon gibi oldukça ferah. Hem ön hem arka bölümde bolca diz mesafesi sunuluyor. Baş mesafesini artırmak için de tavanda baş hizasında çıkıntılar oluşturulmuş. Aracın bagaj hacmi ise 440 litre iken, geniş bir yükleme ağzına yer verilmiş. Model 1.6 litrelik dizel motor manuel ve otomatik seçenekleriyle konuğumuz oldu. Manuel versiyonda kısa oranlı şanzıman, net geçişleriyle dikkat çekici. Tatlı sert olarak tanımlanabilecek süspansiyon sistemi, konfor ile yol tutuş dengesini sağlıyor. Yalıtım konusunda da rakiplerine göre iyi derecede olan araç, yumuşak ve hissiz direksiyon şehir içi kullanımlarda büyük kolaylık sağlıyor. Yol tutuş açısından da oldukça kabiliyetli hale gelen model, Avrupa pazarına Tipo ismiyle ihraç oluyor.

1300 KM MENZİL

Manuel versiyonun teknik detaylarına bakacak olursak;

* 1.6 litrelik multijet II adı verilen motor

* 120 beygir güç ve 320 Nm tork üretiyor.

*6 ileri manuel şanzımanla araç, 0-100 kilometre hızlanmasını 9,8 saniyede tamamlıyor.

* Araç maksimum 200 km hıza ulaşıyor. Yakıt tüketimi konusunda ise araç

* 100 km’de ortalama 3,7, şehir içinde ise 4,4 litrelik tüketime imza atıyor. Bizim kullanımımıza göre ise,

* Ortalamada 5 litre seviyelerini, trafiğin daha sakin olduğu alanlarda ise 4,5 litre seviyelerine kadar tüketimi indirdik.

* 50 litre depoyla model yaklaşık 1300 km’lik menzil sunuyor.

MANUEL İSTEMEM DİYENE OTOMATİK DE VAR

Misafirimiz olan bir diğer versiyon ise DCT şanzımanlı Egea HB. Bu araç motor özellikleri ve güç olarak manuel versiyonla aynı.

* Çift kavramalı 6 otomatik şanzıman geçişleri konusunda rakiplerine göre iyi derecede.

* Sadece ilk iki viteste geçişleri hissettiren araç, kısa oranıyla düşük tüketime yardımcı oluyor.

* Araç maksimum 200 km hız yapıyor.  100 km hıza manuel versiyona göre 0,4 saniye daha yavaş olan araç 10,2 saniyede ulaşıyor.

* Tüketim konusunda da kardeşiyle hemen hemen aynı oranları sunan araç, 100 km’de ortalama 3,8 litrelik tüketim gerçekleştiriyor.

* Biz ise İstanbul sınırları içinde 6 litrelik tüketim değerini elde ettik.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN