Anadolu Mektebi, Cengiz Aytmatov'u etkinliklerle andı

Anadolu Mektebi, Cengiz Aytmatov'u etkinliklerle andı

Doğumunun 90. yılı nedeniyle 2018 yılı Cengiz Aytmatov yılı ilan edilirken, Anadolu Mektebi bir dizi etkinliklerle ünlü yazarı andı. Anadolu Mektebi'nin yıl içindeki organizasyonları şöyle:

2017 yılı Eylül ayında; Anadolu Mektebinin bulunduğu 25 şehirde 2000 öğrenci ve Türkiye’de eğitim gören misafir öğrencilerden 100 kişilik gönüllü bir grup ile Cengiz Aytmatov okumaları başladı. 

Adana, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Düzce, Edirne, Gaziantep, Isparta, İstanbul, Kahramanmaraş, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Sakarya, Sivas, Trabzon, Van, Yozgat, Zonguldak illerinde 2000 civarında öğrenci Cengiz Aytmatov’un tüm eserlerini ve hakkında yazılan seçili eserleri okudular. 400 öğrenci okumalarını tamamlayıp panel metni hazırladı. Bu metinleri kendi şehirlerinde yapılan yerel ve Anadolu Mektebi merkezinin düzenlediği genel programlarda sundular. Bugüne kadar 18 ilde 100’e yakın sayıda panel düzenledi. İller Cengiz Aytmatov okumalarını tamamladıkça yerel paneller düzenlendi.

18-10/20/01.jpg

Anadolu Mektebi, TÜRKSOY, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kırgızistan Büyükelçiliği, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve TİKA’nın katkıları ile 24-26 Nisan tarihlerinde Bolu’da ve 25-27 Nisan tarihlerinde Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kastamonu’da Cengiz Aytmatov hakkında ilk genel programlar gerçekleştirdi. Yapılan etkinliklerle Kırgız yazar Aytmatov anıldı. 23-25 Ekim tarihlerinde de Gaziantep’te program düzenlenecek. 

Cengiz Aytmatov’un doğumunun 90. yılında Anadolu Mektebi çalışmalarıyla Kırgız yazarın gençler arasında yaygın bir şekilde tanınmasına katkıda bulundu. 

AYMATOV'UN MİRASI

Türkiye Yazarlar Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi ve “Rusya – İslam Dünyası” Stratejik Vizyon Grubu tarafından organize edilen toplantı, 24 Mart 2018 tarihinde gerçekleşti. Toplantıda Aytmatov’un kültürel işbirliği düşüncesini destekleyen Türkiye, Rusya, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan gibi ülkelerden 30 civarında yazar, diplomat, akademisyen, kanaat önderi ve aydın bir araya gelerek Cengiz Aytmatov'u anlattı. Toplantıya katılan Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü Cengiz Aytmatov okumalarının yaygın bir şekilde yapıldığı Anadolu Mektebi Programı hakkında bilgi verdi.

18-10/20/02.jpg

BOLU PROGRAMI

Bolu’da düzenlenen programın ilk günü 24 Nisan 2018 tarihinde Cengiz Aytmatov’un kitaplarını ve Türksoy tarafından hazırlanan Orta Asya'yı tanıtan resim sergisinin açılışı yapıldı. Daha sonra ise açılış paneline geçildi. Panele Bolu Valisi Aydın Baruş, Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi İbrahim Cunusov, Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü, Bolu Belediye Başkanı Alaattin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Mustafa Alişarlı, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz ve Cengiz Aytmatov’un oğlu Askar Aytmatov yanı sıra birçok davetli de katıldı. Açılış panelinden sonra ise Bolu'da Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Prof. Dr. Orhan Söylemez, Prof. Dr. Yakup Çelik, Dr. Bahtiyar Arslan ve Cengiz Aytmatov'un oğlu Askar Aytmatov yazar-okur buluşmalarında Anadolu Mektebi öğrencileri ile bir araya geldi. Akşam ise Kırgızistan'dan özel olarak gelen sanatçılar "Kıyamet" adlı tiyatro oyununu sergilediler.

18-10/20/03.jpg

25 Nisan 2018 günü çeşitli merkezlerde paneller devam etti. Bolu ilinde 15 merkezde 60 panelist öğrenci sunum yaptı. 260 öğrencinin 15 şehirden misafir olduğu programda Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu tarafından bir konser verildi. Bolu programı 26 Nisan'da yapılan kapanış programı ile sona erdi.

18-10/20/04.jpg

KASTAMONU PROGRAMI

2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu’da Anadolu Mektebi kapsamında düzenlenen Doğumunun 90. Yılında Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov” programları ile il genelinde usta yazar çok geniş kitleler tarafından anıldı. Dünyanın çeşitli yerlerinden öğrenciler de konuşmacı olarak görev aldı. 25 şehirden 48 panelist öğrenci Kastamonu’da 12 farklı merkezde sunum yaptı.

18-10/20/05.jpg

Türk Dünyası Müzik Topluluğu konseri yoğun bir katılımla Bolu’dan sonra Kastamonu’da da yapıldı. Burada da Kırgızistan'dan özel olarak gelen sanatçılar tarafından “Kıyamet” oyunu sahnelendi.

18-10/20/06.jpg

25 Nisan’da başlayıp 27 Nisan’da sona eren programlara Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Cengiz Aytmatov’un oğlu Askar Aytmatov, Prof. Dr. Orhan Söylemez, Dr. Bahtiyar Arslan, Doç. Dr. M. Fatih Kanter katıldı.

18-10/20/09.jpg

GAZİANTEP PROGRAMI

Doğumunun 90. Yılı dolayısıyla Gaziantep’te Cengiz Aytmatov programı yapılacak.

23 Ekim 2018 tarihinde açılış panelinde; Ankara’da eğitim gören Kırgız bir öğrenci, Konya’da eğitim gören Hindistanlı bir öğrencinin yanı sıra Gaziantep ve Yozgat’tan da öğrencilerimiz sunum yapacak. Cengiz Aytmatov’un eserlerinde halkbilimi unsurları, kahramanlar, tabiat, yoksulluk gibi konulara ilave olarak Cengiz Aytmatov’un kişiliğinin eserlerine yansıması ve Mankurtlaşma kavramı konusunun da yer alacağı açılış panelinin arkasından, 24 Ekim 2018 Çarşamba günü Gaziantep’teki 8 farklı okulda, 16 şehirden öğrenciler sunum yapacak. 25 Ekim'de program kapanış paneliyle sona erecek. 100 öğrenci ve öğretmenin katılacağı programda akademisyen, yazar ve konuşmacılarla Anadolu Mektebi öğrencileri bir araya gelecek. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN