Bu sempozyumla kültür başkentine ışık tutulacak

Bu sempozyumla kültür başkentine ışık tutulacak

Dr. Metin Eriş’in yönetim kurulu üyesi olduğu Kültür Konseyi, Türkiye’ye bir sempozyum daha kazandırdı. Bugün başlayan ‘Anadolu’nun Fethi’nden Milli Mücadele’ye Sosyo-Kültürel Yapısıyla Kastamonu Sempozyumu’nda, bu yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kastamonu’nun geçmişi anlatılacak, geleceğine ışık tutulacak. Eriş ile konuştuk.

Mültür Konseyi Derneği 81 ilde faaliyet gösteren önemli bir kurum. Dr. Metin Eriş’in yönetim kurulu üyeliğini yaptığı dernek, Kastamonu’nun 2018 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesi vesilesiyle bir sempozyum düzenliyor. Türkiye’den ve dünyadan alanında yetkin 25 akademisyenin konuşacağı ‘Anadolu’nun Fethi’nden Milli Mücadele’ye Sosyo-Kültürel Yapısıyla Kastamonu Sempozyumu’nun onur kurulunda; Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan Yer alıyor. Eriş, sempozyumu anlattı.

2018 yılının Türk Dünyası Kültür Başkenti için neden Kastamonu seçildi?

Kültür Konseyi’nde yürüttüğümüz projelerde çok genç, dinamik; genç yaşta doçent ve profesör olmuş kişilerle karşılaşıyorum. Bu projelerin birinde Prof. Dr. Birsel Küçüksipahioğlu sohbet esnasında ‘Hocam çok şehirde önemli toplantılara öncülük yapıyorsunuz, Kastamonu’yu hiç düşündünüz mü?’ diye sordu. Memnuniyetle dedim. Bu, bir yıl önceydi, çalışmalara başladık, adı da ‘Anadolu’nun Fethi’nden Milli Mücadele’ye Kastamonu’ydu. Projeyi genişletmek istedik, sonra yola çıktık. Ocak ayında ise tesadüfen Kastamonu’nun Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu öğrendim. Evet, Anadolu’da, Trakya’ya Türk dünyasının başkenti olması için birçok güzel şehrimiz var ama Kastamonu da bunlardan biri. Çünkü Kastamonu fetihte ve Milli Mücadele’de çok önemli rol oynuyor, ayrıca adeta evliyalar şehri. Tarihi kayıtlardan bunları öğreniyoruz. Böyle baktığınızda maddi ve manevi açıdan Kastamonu’nun önemi büyük. Yani doğru tespit edilmiş.

Peki Anadolu’nun Fethi’nden Milli Mücadele’ye Sosyo-Kültürel Yapısıyla Kastamonu Sempozyumu’na nasıl karar verildi?

Kastamonu Türk dünyasının kültür başkenti seçildiğini öğrendiğimizde şehrin valisi Yaşar Karadeniz’le, belediye başkanı Tahsin Babaş ve Kastamonu’nun fikir adamlarıyla görüştük. Kültür Konseyi olarak fikirlerimizi ilettik. Sempozyum da projelerimizden biri. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden değerli hocalarımızla orada buluşacağız. Çok önemli neticeler çıkacağının kanaatindeyim.

Sempozyumda neler konuşulacak?

Sempozyumun adında yer alan ‘sosyo-kültürel’ ifadesi nedeniyle antik çağın da anlatılması gerekiyor. Antik çağlardan milli mücadeleye kadar bütün safahat gözden geçirilecek. 

Bu etkinlik ülkemize neler kazandıracak?

Kastamonu’nun dünününden geleceğine ışık tutmayı hedefliyoruz. Eski çağlardan itibaren yerleşim merkezi yapısı konuşulacak. Türk akınları masaya yatırılacak. Tarihimizde akınlar söz konusu olduğunda biz hep Malazgirt’e bağlıyoruz ama Malazgirt başlangıç noktası değil. Daha öncesinde de Kastamonu hedef şehirlerden biriydi. Fetih hareketleri oldu. Arkasından Selçuklular ve beylikler geldi. Candaroğulları’nın merkeziydi. Sonra Osmanlı dönemi başladı. Bütün bu zaman dilim içerisinde öne çıkanlar arasında ise Kastamonu’nun Anadolu’nun hem temel kültürel değerleri hem de ilmi karakterini kaybetmeyen bir şehir olması geliyor.

Sempozyumda konuşmacılar arasında kimler yer alıyor?

Sadece Türkiye’den değil, Lübnan’dan ABD’ye, Azerbaycan’dan Makedonya’ya kadar birkaç ülkede akademik alanda çalışan profesörlerden bilim kurulu oluşturuldu. Konuşma yapacak 25 kişinin arasında 5 kişi de Kastamonu Üniversitesi’nde görev yapıyor. 

Mehmet Akif’in hitabeti unutulmaz

Sempoyumda tarihi süreçle ilişkilendirilerek bir değerlendirme yapılacak değil mi?

Evet. Beylikler dönemi, Osmanlılar ve medeniyet merkezi hususu konuşulacak. Ahilik konusu, Milli Mücadele yıllarıyla sosyal ve iktisadi hayat masaya yatırılacak. İstanbul’un gökdelenlerle harap edildiği gibi Kastamonu harap edilmemiş; doğal tabiatı da konuşağız. Veya Kastamonu denildiğinde Mehmet Akif’in Nasrullah Camii’ndeki hitabeti çok önemli. Kastamonu İstiklal Savaşı’nda fiili bir rol oynamamış gibi görünür ama Karadeniz ile Anadolu arasında bağlantıyı kuran Şerife Bacı unutulmamalı. Bu akış seyrinde Kastamonu hep ciddi bir merkez olmuş, ihmal edilemez bir şehir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN