Diyabetin çaresi şeker yiyen beyinde

Diyabetin çaresi şeker yiyen beyinde

Bilim insanları şekerin beyni nasıl etkilediğini araştırdı. Vücudun en çok şeker tüketimi yapan beyin hücrelerinin metabolizma ve acıkma duygusu üzerindeki kontrolünün zannedildiğinden daha fazla olduğu ortaya konuldu. Bunun da diyabetin tedavisi için çok önemli bir adım olduğu belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre diyabet hastalığı son 35 yılda dört kat artmışken Almanya’da yapılan bir araştırmanın sonuçları çağın bu salgını için tedavi umudu doğurdu. Münih Teknik Üniversitesi’nin araştırmasına göre, vücudun diğer kısımlarından daha fazla şeker tüketen beyin hücrelerinin metabolizma ve acıkma duygusu üzerindeki kontrolü zannedildiğinden daha fazla. Bu araştırmalardan önce, birçok bilim insanı şekerin beyne doğru hareketini tamamen pasif bir süreç olarak görüyordu. Ancak bu yeni çalışmaya göre beynin şekeri aktif olarak kandan aldığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, bu araştırmanın şeker tiryakiliğini bitirme, obezite ve diyabet gibi gittikçe büyüyen sorunlara daha iyi tedavi sunmada yeni yollar açacağına işaret ediyor.

LEPTİN HORMONU ETKİLİ

Özel bir görüntüleme tekniği olan ‘Pozitron Yayınlayıcı Tomografi’’yi kullanan araştırmacılar, insülin ve leptin gibi hormanların özellikle bu beyin hücrelerinde şeker alımını düzenlemede etkin olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, astrositlerlerin (merkezi sinir sisteminin bağ dokusunu oluşturan glia hücrelerine verilen isim) yüzeyinde insülin alıcısı eksikliğinin, beynin metabolizma üzerindeki düzenleyicilik görevini azalttığını söylüyor.

YENİ BİR MODEL OLUŞTURULACAK

Bilim insanlarına göre yeni çalışmalar, sinir hücrelerinin besin alımı ve metabolizma üzerindeki mutlak kontrolünü öngören eski modelin hatalarını düzeltip astositlerin de beyinde önemli bir rol üstlendiği yeni bir model ortaya koyacak.

Metabolik Hastalıklar Birimi Direktörü Mattias Tschöp araştırmayla ilgili olarak “Sonuçlar, temel metabolik ve davranışsal süreçlerin sadece sinir hücereleri değil, astrositler gibi beynin başka türdeki hücrelerinin de kritik roller üslendiğini gösterdi. Bu bir paradigma değişimine işaret ediyor ve şimdiye kadar obezite ve diyabete etkili bir çözüm bulmakta neden bu kadar zorlanıldığını açıklıyor” yorumunu yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN