Dünyaya kazık çaktılar

Dünyaya kazık çaktılar

Bilim insanları yeryüzünün ev sahibi canlılarını araştırıyor. Okyanusun derinliklerinde bin yıldan fazladır hüküm süren ‘Escarpia laminata’ bir solucan türü. Bazı istridye ve mercan türlerinin de 5 yüz yıldan fazla yaşadığı biliniyor. Okyanusun derinlikleri henüz hiç bilinmeyen başka canlılar da saklıyor olabilir.

Okyanusun derinliklerinde yaşam, olağan sınırlarının çok ötesine uzanabilir. Tüp solucan türü olan Escarpia laminata’lar eğer yıllık yiyecek ihtiyacını karşılayabileceği bir ortamda yaşıyorsa ve yaşam alanında kendisine zarar verebilecek hiçbir yırtıcı tür yoksa 1000 yıldan daha uzun bir süre yaşayabilir. Yapılan son araştırmalara göre, Escarpi laminata, ‘uzun ömür’ kavramının sınırlarını zorluyor. Bu tüp solucanları, 200 kişilik topluluklar halinde ve deniz seviyesinin 1000 ile 3000 metre altında yaşamlarını sürdürüyor. Tüp solucanları, petek şeklindeki tüyleriyle solunum sağlıyor. Bu tüyler, hayvanın solungacı olarak görülüyor.

Dış görünümleri ise pembe çiçekli büyük plastik pipetlere benzetilebilen solucanların boyları 1.5 metreden daha uzun olabiliyor. Sayılabilen büyüme halkaları ya da kalıcı bir iskelete sahip olmadıklarından; dev deniz solucanlarının yaşını hesaplamakta oldukça güç. Dolayısıyla da geçmiş bir araştırmada üzerine çalışılan farklı bir solucan türünün büyüme modelinin esas alınarak araştırmanın yürütüldüğüne değiniliyor. Bu büyüme modelinin esas özelliği ise tüp solucanlarının nasıl büyüdüklerini ve yaşlandıklarını gerçek zamanlı olarak gözlemlemek zorunda kalmadan bize fikir verebiliyor olması.

Araştırmacılar, gerçek hayattaki verileri kullanarak tek bir yılda farklı ebatlardaki solucanların ne kadar büyüdüğüne bakarak bir model oluşturdu. Yaşlarına, dair herhangi bir üst sınır koyulamıyor çünkü yaşlandıkça büyümeleri oldukça yavaşlıyor. Araştırmalara göre, Arctica islandica isimli bir istiridye türünün ve bazı mercanların da 5 yüz yıldan fazla yaşadığı tahmin ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN