Gençler 60 yaşındakiler kadar hareket etmiyor

Gençler 60 yaşındakiler kadar hareket etmiyor

Gençlerin hareketsizliği dehşet verici boyutlara ulaştı, günümüzdeki gençlerin 60 yaşındaki bir kişiyle aynı aktivite düzeyine sahip olduğu belirlendi. Bunun gelecekte obez ve hasta bir neslin habercisi olduğunu belirten uzmanlar, suçlu olarak internet ve sosyal medyayı gösterdi.

Ergenlik dönemindeki gençlerin şaşırtıcı derecede düşük aktivite seviyesine sahip olduğu belirlendi. Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre gençlerin yarısından fazlası, egzersiz için önerilenleri yerine getirmiyor. Bunun da obezite riskini, dolayısıyla da hastalıkları daha da artırdığı belirtiliyor.

ABD’deki John Hopkins Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı araştırma gençlerin ne kadar hareketsiz bir yaşam sürdüğünü ortaya çıkardı. Sonuçlar 12 bin 529 kişinin verileri incelenerek hazırlandı. Araştırmaya göre 19 yaşındaki gençler, 60’lı yaşlarını süren bir kişi kadar halsiz olduğunu dile getiriyor. Çalışmayı yürüten araştırmacılar, ergenlik döneminden yetişkinliğe kadar altı farklı yaş grubundakilerin hareketlerini izledi. Bir kişinin ömrü boyunca hareketli yaşamındaki artışın yalnızca 20 yaşından sonra olduğunu ancak 35’ini doldurduktan sonra hareketlilikte hızla düşüş gösterdiğini fark ettiler. Oysa Dünya Sağlık Örgütü, çocuklar ve ergenler için günde en az 60 dakika fiziksel aktivite öneriyor. Bugün gençlerin bu uyarıya uyduğu yok. Araştırmaya katılan 12 yaşındaki ve 19 yaşındaki çocuklar arasında bu kurala uyanların oranı erkeklerde yüzde 50, kızlarda yüzde 75. Araştırmayla ilgili yayımlanan rapor, bu sonuçlar bilgisayarların ve sosyal medyanın gençlerin sağlığı üzerinde tahribat yarattığının dünya çapında bir uyarısı olarak değerlendiriliyor.

Araştırmanın yazarlarından Vadim Zipunnikov “Ergenlik sonundaki aktivite seviyesi endişe verici derecede düşük. Fiziksel aktivite açısından 19 yaşındaki bir genci 60 yaşındaki bir kişiyle karşılaştırdığımızda durumun vahameti ortaya çıkıyor. Sorunu çözmek için okullardaki fiziksel aktivite programlarının saatinin artırılması gerekiyor” dedi.

Şekerli yiyecekler ve hareketsiz yaşamın sonucu obezite. Rakamlara göre sadece ABD’de çocuk ve ergenlerin yüzde 17’si obez. Yaşam beklentisi 1930’lardan beri istikrarlı bir şekilde artsa da çocuklar arasında yükselen obezite oranları ‘zamana damgasını vuran bir bomba’ olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, gençlerin 65 yaşına geldiğinde bugünkü 65 yaşındakilerden daha az sağlıklı olacağını söylüyor.

SUÇLU, SOSYAL MEDYA VE İNTERNET

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından hazırlanan bir raporda, bilgisayarların ve sosyal medyanın kullanımındaki çarpıcı artış, gençlerin sağlığı üzerinde büyük tahribat yaratıyor. İngiltere verilerine göre 11 yaşındaki çocukların tablet, bilgisayar ve akıllı telefonlarda harcadığı zaman çok fazla. Rapora göre 2002-2014 yılları arasında, sosyal medya, internette sörf ve ödev için haftada iki saat veya daha fazla süreyle teknolojiyi kullanan çocukların ve gençlerin oranında kesin bir artış tespit edildi. Her iki cinsiyette de kullanım artarken, 15 yaş ve üstü kızlarda bu oran üç kat daha fazla. Uzmanlar, bu nedenle gençlerin büyük çoğunluğunun her gün önerilen egzersizi yapmadığını bunun da sağlıklarını tehlikeye attığını söylüyor. Araştırmacılar, bu etkinlik oranlarını artırmak için önlemlerin eğitim seviyesinde alınması gerektiği sonucuna vardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN