İslamcılığın asırlık arşivi tek ‘tık’ta

İslamcılığın asırlık arşivi tek ‘tık’ta

İslamcılıkla ilgili temel bir başvuru kaynağı olarak tasarlanan İslamcı Dergiler Projesi’nin internet sitesi 20 Nisan’da açılıyor. 1908-1960, 1960-1980 ve 1980-2010 olmak üzere üç ayrı döneme ayrılan site İslamcı dergiler dijital arşivi, sözlü tarih mülakatlarına sahip İDP Kataloğu’nu içeriyor.

İslamcı Dergiler Projesi’ kapsamında hazırlanan ve 1908’den bu yana çıkan dergilerin yer aldığı web sitesi idp.org.tr 20 Nisan cuma günü saat 19.00’da Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlenecek panelle açılıyor. Ayrıca 21-22 Nisan günlerinde 3. İslamcı Dergiler Sempozyumu gerçekleştirilecek.

İlmi Etüdler Derneği (İLEM), Türkiye’de İslamcı yayıncılığın serüvenini ele almak amacıyla 2013 yılında İslamcı Dergiler Projesi’ni hayata geçirdi. İDP kapsamında İslamcı dergiler 1908-1960, 1960-1980 olmak üzere iki ayrı dönemde incelendi, dijital ortama aktarıldı. Kültür Bakanlığı’nın da desteklediği İslamcı Dergiler Projesi’nin üçüncü aşamasında 1980 sonrası yayımlanan 500’e yakın derginin yaklaşık 20 bin sayısı dijital ortama aktarılarak katalog haline getirildi. Proje çalışmalarıyla İslamcılık düşüncesinin oluşumunda, gelişiminde ve aktarımında önemli işlevlere sahip olan meseleler, İslamcı Dergiler Projesi hakkında isimler ve dergiler ele alınıyor. Böylelikle günümüze kadar Türkiye’de İslamcılık düşüncesinin oluşum ve gelişim biçimleri ortaya konulup bu şekilde İslamcılığın geçmiş perspektifi ile gelecek vizyonu arasında bir köprü kurulmaya çalışılıyor. 2018 yılının sonunda bitirilmesi planlanan İDP ile İslamcı dergilere dair Türkiye’nin en kapsamlı veritabanı, dijital arşivi ve matbu kütüphanesi tamamlanarak bütün yönleriyle araştırmacıların ve ilgililerin hizmetinde olacak. Bu kapsamda ayrıca 20-22 Nisan günlerinde Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde ve İLEM merkezinde ‘1908’den Günümüze İslamcılık Düşüncesi ve Dergiler’ konulu 3. İslamcı Dergiler Sempozyumu İLEM, Üsküdar Belediyesi ve Kültür Bakanlığı tarafından organize ediliyor. Sempozyumda 1908’den günümüze İslamcılık düşüncesi ve İslamcı dergilerin ele alınacak. Ayrıca İslamcı Dergiler Projesi Genel Koordinatörü Lütfi Sunar’ın moderatörlüğünde yapılacak panelde Kurtuluş Kayalı ‘1980 Sonrası İslamcılık Düşüncesinin Yönelimleri’, Necdet Subaşı ‘1980’lerde İslamcıların Okuma Serüveni’, Alev Erkilet ‘1980 Sonrası İslamcılık Tartışmaları: Tanımı, Seyri ve Hayatiyetine Dair’ ve Vahdettin Işık ‘Muhafazakâr yahut Reddiyeci Okuma Arasında İslamcılığı Yeniden Düşünmek’ başlıklı bir konuşma yapacak. 1980 sonrası İslamcılık düşüncesinin temel kaynakları ve temayülleri; kırılma noktaları; iktidar, tarih ve dinle kurdukları ilişki; radikalleşme, sosyal adalet, demokrasi ve emek söylemleri karşısında takındıkları tavır; Müslüman kadın kimliği ve kadın dergiciliği, İslamcıların sanat ve edebiyatla kurdukları ilişki gibi konular konuşulacak. Ayrıca 1980 sonrası yayımlanmış dergilerden alınan görsellerin bulunduğu ‘1980 sonrası İslamcı Dergiler Sergisi’ Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gezilebilecek.

21-22 Nisan günlerinde ise İlmi Etüdler Derneği Merkezi’nde düzenlenecek sempozyumda Ahmet Mercan, Ahmet Taşgetiren, Ali Haydar Haksal, Cevat Özkaya ve Hamza Türkmen’in tecrübelerini aktaracağı bir ‘Tanıklıklar Oturumu’ da yer alacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN