Kına gecesi türküsüne saksafon yorumu

Kına gecesi türküsüne saksafon yorumu

Müzisyen Serhan Erkol, kına gecelerinde söylenen ‘Kınayı Getir Aney’ türküsünü saksafonla yorumladı. Erkol’un ilk albümü ‘Motel ATM’de kendi bestelerinin yanı sıra ‘Çay Benim Çeşme Benim’ türküsü de yer alıyor.

ÖZEL HABER / IŞIL ÇALIŞKAN

‘Motel ATM’ adlı bir albüm çıkaran müzisyen Serhan Erkol, yerel müziği batı müziğiyle buluşturdu. Erkol, kına gecelerinin vazgeçilmez türküsü ‘Kınayı Getir Aney’i saksafonla yorumlandı. Erkol, albümde ayrıca bir Ege türküsü olan ‘Çay Benim Çeşme Benim’ ile makam müziği ‘Devr-i Kebir’i de saksafonla yorumladı.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Klasik Müzik eğitimi alan Serhan Erkol’un nefesli çalgılara ve caz müziğine olan ilgisi onu klarnet ve saksafon çalmaya yöneltti. Bilgi Üniversitesi’nde caz saksafon üzerine eğitim alan Erkol, mezuniyetinin ardından ‘New England Conservatory Contemparory Improvisation’ yüksek lisans programına dahil oldu. Erkol, müzikte elde ettiği birikimi ‘Motel ATM’ adlı albümde yansıtmaya çalıştı.

Albüme adını veren ‘Motel ATM’ şarkısının 2000’li yıllarda çok yaygın olan ATM kabinlerinden geldiğini belirten Erkol “Gece geç saatlerde biten konserlerden çıktıktan sonra şehrin diğer yüzüyle karşılaşıyoruz. Kapalı ATM’lerde uyuyan evsiz insan manzaraları benim müziğime de yansıyor” diyor. Uzun yıllardır beste yapan ve çeşitli ekiplerle zaman zaman kendi müziğini çalan Erkol albüm yapmak için neden bu kadar beklediğine ilişkin sorumuzu “Müziğin içime sinmesi, iyice pişmesi ve hikayesini oluşturması benim için önemli. Alper Yılmaz, Volkan Öktem ve Ercüment Orkut ile birlikte bir araya gelip çalma fırsatı yakaladığımızda çok güzel bir enerji oluştu. Bunun üzerine kaydetmeye karar verdik ve bu albüm ortaya çıktı” diye yanıtlıyor.

Erkol’un albümünde birden fazla çeşit var. Örneğin devr-i kebir usulündeki ‘Devr-i Kebir’ isimli parça. “Akdeniz ve Ege türkülerindeki incelikli melodiler ve uzun formlu ritmik yapılar ilgimi çekiyor” diyen Erkol, bunun da örneklerini yorumlamış. Albümdeki ‘Çay Benim Çeşme Benim’ türküsü onlardan biri, Erkol türkünün duygusunu bozmadan ona harmoniler eklediğini söylüyor. Erkol, ‘Kınayı Getir Aney’ olarak bilinen ‘Hine Binin li Teşte Kin’ türküsünün albüme dahil olma hikayesini şöyle anlatıyor: “Bilgi Üniversitesi’nde okurken okul arkadaşlarımla Diyarbakır Dicle Üniversitesi bahar şenliklerinde çalma imkanımız oldu. Doğu’ya ilk gidişimizdi. Repertuarımıza oraya ait bir de türkü eklemeye karar verdik. Bu türküyü çaldığımızda herkes halay çekmeye başladı. Türküyü albüme de aldım.”

FİLMDEN ÇIKAN ŞARKI

Erkol’un albümde dikkat çeken bir başka parçası ‘Ölü Adam’. Erkol, bu şarkının hikayesini “Jim Jarmusch’un yönettiği ve Neil Young’ın müziklerini yaptığı ‘Dead Man’ filmi beni çok etkiledi. Film, aslında ölmüş olduğunun farkında olmayan bir adamın hikayesini anlatıyor. Bu parçayı sözkonusu filmin atmosferinden ve minimal müziklerinden yola çıkarak yazdım” sözleriyle anlatıyor.

TÜRK MÜZİĞİ İLE CAZ BİRLİKTE ÇOK ZENGİN

Serhan Erkol, Türk müziğinin tek sesli yapısı gereği caz müziğinden çok farklı bir yerde durduğunu bu sebeple bir araya gelmelerinin kendisi için çok da kolay olmadığını söylüyor. Erkol “Her iki geleneğe gerekliliklerini bozmadan hassas yaklaşmak gerekiyor. Fakat bir araya gelebildiğinde her iki türün de sonsuz müzikal zenginliklerini kullanabilmenin kapıları açılıyor. Hem caz hem Türk müziği ile uzun yıllardır uğraşıyorum. Aslında mesele tür ayrımı yapmadan iyi hissettiğin her müziği özümseyip onların toplamından kendi tarzını üretebilmekte” diyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN