Microsoft'un kurucusu Paul Allen kimdir? Allen neden öldü? Hastalığı neydi? Hodgkin dışı lenfoma

Microsoft'un kurucusu Paul Allen kimdir? Allen neden öldü? Hastalığı neydi?   Hodgkin dışı lenfoma

Paul Allen neden öldü? Paul Allen kimdir? Hastalığı neydi? soruları googlede trends oldu. Microsoft'un kurucu ortağı olan Paul Allen hastalığı hodgkin dışı lenfoma kanseri hakkında merak edilen detaylar yazımızda. Paul Allen, 20.3 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 21. kişisiydi. İşte Paul Allen hakkındaki ayrıntılar...

Microsoft'un kurucu ortağı Paul Allen, 65 yaşında kanserden hayatını kaybetti. Microsoft'un kurucusu Paul Allen kimdir? Allen neden öldü? Hodgkin dışı lenfoma kanserinden ölen Paul Allen hstalığı hakkındaki detayları merak edenler için derledik. 

Teknoloji devi Microsoft'un kurucularından Paul Allen, hodgkin dışı lenfoma kanseri sonucu dün öğleden sonra ABD'nin Seattle kentinde öldü. Allen, yaklaşık dokuz yıl önce aynı kanseri yenmişti. Paul Gardner Allen, 1953 yılında Amerika'da doğdu. Servetini, Bill Gates ile birlikte Microsoft‘un kurucusu olmaya borçlu. Forbes Dergisi‘nin 2006 “Milyarderler Listesi“ne göre 22.7 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin altıncı insanı

Microsoft'un uzun yıllar CEO'luğunu üstlenen Allen, ilk olarak kanser teşhisi konduğunda görevinden ayrılmıştı.

18-10/16/allen-neden-oldu-hastaligi-neydi.jpg

PAUL ALLEN KİMDİR? 

Paul Gardner Allen, Kenneth S. Allen ve Faye G. Allen‘ın çocukları olarak 21 Ocak 1953 de Seattle, Washington‘da dünyaya geldi.

Allen, Bill Gates’le tanışıp arkadaş olacağı Seattle’ın saygın özel okullarından biri olan Lakeside School‘a başladı. Gates, Allen’dan 2 sınıf alttaydı ancak bilgisayar üzerine olan ortak duyguları, tanışıp sıkı birer dost olmalarını sağlamakta gecikmiyordu.

Okulun ufak bilgisayarını birlikte, aralıksız meşgul ediyorlardı. Ancak daha güçlü ve çok yönlü bir bilgisayar olan ihtiyaçları onları Washington Üniversitesi bilgisayar laboratuvarlarına çekiyordu. Laboratuvarlara gizlice giren Allen ve Gates’in yakalanması uzun sürmedi. Ancak üniversite yönetimiyle yaptıkları “öğrencilere ücretsiz bilgisayar desteği” anlaşması sayesinde laboratuvarlara girişlerine izin verildi.

Mezuniyetlerinin ardından Allen Washington State University‘e, Getes ise Harvard College‘e girdi. Ancak Allen iki seneyi henüz tamamlamıştıki eğitimine devam etmek istemedi. Eğitimini yarım bırakmasındaki sebep belliydi: Kişisel bilgisayarlar ( Personal Computers ) için yazılım üretmek. Çok geçmeden Gates’i de okulunu bırakması ve kendisiyle birlikte çalışması için ikna etti.

1975 yılında Gates ile birlikte, Albuquerque, New Mexico‘da, Microsoft’u ( Micro-soft ) kurdu ve Basic Interpreter satmaya başladı. 1980 senesinde Allen, Microsoft’un, QDOS adı verilen işletim sistemini satın alması için öncülük etti.

Microsoft’un QDOS’u 59.000 dolara almasından sonra Gates ve Allen, QDOS üzerinde tekrar çalışarak, işletim sistemini IBM‘in ihtiyaçlarına göre düzenledi. IBM ile yapılan kontrat, Microsfot’un IBM’in yeni PC’lerinin işletim sistemlerini üreteceği üzerineydi. Bu gelişme Microsoft için büyük tırmanışın ilk adımıydı.

18-10/16/hodgkin-disi-lenfoma.jpg

HODGKİN DIŞI LENFOMA NEDİR? 

Kötü huylu bu lenfoid hücreler kan ve lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer kısımlarına da yayılabilir. Hastalık lenf bezleri, dalak gibi lenf sisteminin başlıca doku ve organlarında ortaya çıkabileceği gibi mide, barsak, sinir sistemi, meme, tiroid gibi organlardan da yani vücudun her tarafında bulunan lenf sisteminin herhangi bir yerinden de başlayabilir. Hem erişkinlerde hem de çocuklarda görülür.

Lenfositlerin tiplerine göre; B hücreli HDL'lar (en sık bu alt grup görülmektedir) ve T hücreli HDL'lar olarak alt gruplara ayrılırlar. Başka kriterlere göre de pek çok alt tiplere ayrılırlar ve bunlara tedavi yaklaşımları da farklıdır.

HDL'DA RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Bir risk faktörü taşıyor olmanız sizin o kansere yakalanacağınız anlamına gelmeyeceği gibi herhangi bir risk faktörü taşımadığınız halde bile o kansere yakalanabilirsiniz.

Hastalık her yaşta görülebilse de yaşlılıkta ortaya çıkma ihtimali daha fazladır. Ayrıca beyaz ırkta ve erkeklerde daha sıktır.

18-10/16/paul-allen-hastaligi-hodgkin-disi-lenfoma-kanseri.jpg

Şu durumlardan birinin olması da artmış risk taşır;

Doğumsal bağışıklık sistemi hastalıklarından birinin mevcudiyeti mesela; hipogammaglobulinemi, Wiskott Aldrich sendromu gibi hastalıklar,

romatoid artrit, psöriazis, Sjögren sendromu gibi otoimmun bazı hastalıklar

HIV(insan immun yetmezlik virüsü) ile meydana gelen AIDS hastalığının olması,

Hepatit C virüsü, HTLV Tip I virüsü ve Epstein Barr virüsü ile olan enfeksiyonlar,

mide ülserine de neden olabilen H. Pylori bakterisi ile enfeksiyon,

bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanılıyor olması, organ nakli geçiren hastalar,

tarım ve böcek ilaçlarına maruz kalmak,

yüksek oranda protein ve yağ içeren bir beslenme şekli,

geçmişte Hodgkin lenfoma tedavisi görmüş olmak

olası risk faktörleri olarak bulunmuştur. Ayrıca risk faktörü olabilecek (saç boyaları gibi) pek çok bazı kimyasal maddelerle ilgili araştırmalar devam etmektedir.

HDL'DA HASTALIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sıklıkla karşımıza çıkan hastalık belirtileri;

Boyun, koltuk altı veya kasıkta şişmiş, ağrısız lenf bezleri,

açıklanamayan kilo kaybı,

sebebi anlaşılamayan ateş,

gece terlemeleri,

öksürük, solunum zorluğu veya göğüs ağrısı,

aşırı halsizlik ve yorgunluk,

göğüs kafesinde veya karında ağrı, karında şişlik veya dolgunluk hissi, 
kemiklerde ağrı,

sebebi açıklanamayan kilo kaybı, 

deri döküntüleri ve/veya kaşıntıdır.

Ancak bu bulguların HDL'da olabildiği gibi birçok başka hastalıkta da bulunabileceği unutulmamalıdır. Çoğunlukla da bu semptomlar kansere bağlı değildir. Enfeksiyonlar veya diğer sağlık problemleri de bu semptomlara neden olabilir. Bir süre geçmeyen benzeri şikayetleri olan kişiler bir hekime başvurmalıdırlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN