HDP'li Irmak'a 1 yıl hapis cezası 

HDP'li Irmak'a 1 yıl hapis cezası 

Kocaeli'de tutuklu bulunan HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada, 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ın, 14-15 Kasım 2015 tarihlerinde düzenlenen Demokratik Toplum Kongresi Genel Kurul Toplantısı sırasında, bir televizyondaki programa telefonla bağlanarak yaptığı konuşmada, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama' suçunu işlediği iddiasıyla yargılanmasına devam edildi. Kocaeli F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Irmak, Diyarbakır 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, SEGBİS ile katılmak istemediğini belirterek, sistem odasına gitmedi. Mahkeme bunun üzerine, Irmak'ın zorla getirilmesi yönünde ara karar verdi. Mahkemenin kararından sonra Irmak, Kocaeli F Tipi Cezaevi'nde bulunan SEGBİS odasına getirildi.İfadesi tercüman aracılığı ile alınan Irmak, bu şartlarda savunma yapmak istemediğini belirterek, "2 duruşmadır zorla SEGBİS'e çıkarılıyorum. Mahkemeye gelip savunmamı yapmak istiyorum. Bu uygulamayı kabul etmiyorum. Savunma hakkım kısıtlanıyor. Avukatlarımla görüşemediğim için hukuki destek alamıyorum. Bu durumda savunma hakkım kısıtlanıyor"dedi. 

IRMAK'IN TALEBİ GÜVENLİK GEREKÇESİYLE REDDEDİLDİ

Söz alan Irmak'ın avukatları Reyhan Yalçındağ Baydemir ve Erhan Ürküt zorla SEGBİS uygulamasının hukukta ve usulde yeri olmadığını belirterek, "Yüz yüzelik ilkesi kabul edilerek müvekkilimizin duruşma salonunda bulunmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde bu koşullar altında savunmasını yapmış olamayacaktır. Güvenlik nedeniyle getirilmemesi durumunu kabul etmiyoruz" dedi. Ara kararını açıklayan mahkeme, kamu güvenliği açısından zaafiyet doğurabileceği ve PKK terör örgütü mensuplarınca provokatif eylemler yapılabileceği gerekçesiyle, Irmak'ın duruşma salonunda hazır bulunması talebini reddetti. 

IRMAK'IN AVUKATI BAYDEMİR DAVADAN ÇEKİLDİ. 

Irmak'ın avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir ise davaya yeni katıldığını ve dosyayı incelemek için süre verilmesini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme Baydemir'in taleplerini reddederek, duruşmaya devam etti. Bunun üzerine yeniden söz hakkı alan Baydemir, Irmak'ın avukatsız bir şekilde savunma yapmaya zorlandığını, savunma hazırlamak için süre talebinin reddedilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, savunma hakkı engellendiğini için dosyadan çekildiğini söyledi

HAKİM:BENİ NİYE ZORLUYORSUNUZ?

Irmak'ın diğer avukatı Erhan Ürküt'ün savunması sırasında da duruşmada gerginlik yaşandı. Ürküt'ün, mahkemenin tutumunu doğru bulmadığını ve savunma hakkına engel olunduğunu söylemesi üzerine hakim araya girerek, "Üst sınırı 2 yıl olan bir suçtan yargılama yapıyoruz. Ceza verecek olsam, maksimum vereceğim ceza 2 yıldır. Böyle bir suç için beni niye bu kadar zorluyorsunuz? Milletvekili olması bir şeyi değiştirmez. Herkes gibi bir vatandaştır"dedi. 

KOCAELİ/DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN