Her üç reçeteden birinde antibiyotik yazılı

Her üç reçeteden birinde antibiyotik yazılı

2015 yılı verilerine göre, reçetelerin yaklaşık üçte birinde antibiyotik yazılı. Türkiye bu ilaçlara 1 milyar 21 milyon 998 bin harcarken, antibiyotik kullanımında Avrupa’da birinci sırada.

Reçetesiz satışı yasaklanan, pek çok uzman tarafından çok gerekli olmadıkça kullanılmaması önerilen antibiyotik tüketiminde yine Avrupa’da ilk sıralardayız. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, 2015 yılı verilerine göre hekimlerin yazdığı reçetelerin yaklaşık üçte birinde antibiyotik bulunduğunu bildirdi.

Antibiyotik kullanım sıklığında bölgesel farklılıkların olduğunu belirten Gürsöz “Aynı yıla ait verilerin analizinde güney illerimizin antibiyotik içeren reçete oranına göre ilk sıralarda yer aldığı tespit edildi. Bu illerimizde yaklaşık iki reçeteden birinde antibiyotik bulunuyor. Bu veriler detaylı bir şekilde incelendiğinde antibiyotiklerin sıklıkla virüslerin etken olduğu üst solunum enfeksiyonlarıyla ilişkili tanılarda reçetelendikleri saptandı” dedi. Gürsöz, özellikle güneydeki illerin antibiyotik kullanımında ilk sırada yer aldığını kaydetti.

DENETİMLER KONTROL ALTINA ALINMALI

Yine geçen yılın verilerine göre, antibiyotiklere bir milyar 21 milyon 998 bin lira harcandığını belirten Hakkı Gürsöz “Veriler arasında kıyaslanabilirliğin sağlandığı bir metodoloji kullanılarak yapılan bir başka analize göre ise Türkiye, 2011 yılında 42,28 birim (DID) ile 42 Avrupa ülkesi arasında birinci sırada” diye konuştu.

Antibiyotiklerin doğru kullanımının tedavi başarısında çok önemli yer tuttuğunu hatırlatan Gürsöz, sık görülen akılcı olmayan ilaç kullanımı örneklerinden birinin uygunsuz antibiyotik kullanımı olduğuna işaret ederek “Antibiyotiklerin reçetesiz satılmaması, denetimlerle kontrol altına alınması şart” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN