İlk turda çifte zafer (24 Haziran seçim sonuçları)

İlk turda çifte zafer (24 Haziran seçim sonuçları)

Türkiye demokrasi tarihinin en kritik seçimlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti damga vurdu. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği için sandık başına giden seçmenler Türkiye’nin yeni sisteme geçişini onayladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzde 52,5 ile yeni dönemin ilk cumhurbaşkanı oldu. Tüm rakiplerine teşekkür eden Erdoğan “Her ne kadar Meclis’te arzu ettiğimiz sonuca ulaşamadıysak bunu da Cumhur İttifakı ile aşarız” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti ile MHP’nin kurduğu Cumhur İttifak iki cephede birden zafere ulaşmayı başardı.

18-06/25/aaa.jpg

Kesin olmayan son sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 52,65 ile yeni dönemin ilk Cumhurbaşkanı olarak Beştepe’dekiyerini perçinledi. MHP ile birlikte kurdukları Cumhur İttifakı ise yüzde 53,65 ve 342 milletvekili alarak seçimlerden birinci çıktı. İttifak içinde AK Parti’nin oyları yüzde 42,47 olurken MHP ise yüzde 11,18 oldu. Ak Parti 292 , MHP ise 49 milletvikili çıkardı. Yarışın diğer tarafında ise CHP adayı Muharrem İnce partisinin oylarını 7 puana yakın bir farkla geçerek yüzde 30,75 alırken, İY Parti’nin adayı Meral Akşener 7,42’de kaldı. Edirne cezaevinde tutuklu bulunan HDP adayı Selahattin Demirtaş yüzde 8,09 oy alırken Millet İttifakı’nın üçüncü partisi SP’nin adayı Temel Karamollaoğlu ise yüzde 1 oy aldı. Partilere göre dağılımda ise CHP yüzde 22,71, İYİ Parti yüzde 10.1, SP yüzde 1,4 HDP ise yüzde 11,1 oy almayı başardı.

18-06/25/ekran-resmi-2018-06-25-020536.png

Kesin olmayan seçim sonuçlarının ardından ilk açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Seçim sonuçlarına ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Kimsenin kendi başarısızlığını gizlemek için seçim sonuçlarına gölge düşürmeyeceğini ümit ediyorum” dedi. Erdoğan AK Parti’nin parlamentoda istenilen sonucun elde edilemediğini ama bu durumun Cumhur İttifakı’yla çözüleceğini söyledi.

Seçimleri takip ettiği Huber Köşkü’nün önünde toplanan kalabalığa hitap den Erdoğan şunları söyledi: Şu anda gelen bütün neticeler gayet olumlu, güzel ve parlamentoda her nekadar hedefe ulaşamadıysak da elimizden gelen bütün gayretlerimizle onu da Cumhur İttifakı olarak çözmeye çalışacağız.Milletimiz şahsımıza cumhurbaşkanlığı vazivesini ve yürütme görevini verdi. Cumhur İttifakı ve AK Parti’ye Meclis çoğunluğunu vermek suretiyle büyük bir sorumluluk verdi.

Sandık güvenliği ve oy kullanma özgürlüğü Türk demokrasisinin gücüdür. Seçime katılan tüm cumhurbaşkanı ve milletvekili adaylarını tebrik ediyoruz. Kimsenin kendi başarısızlığını gizlemek için seçim sonuçlarına gölge düşürmeyeceğini ümit ediyorum. Milletimizin bize ve bütün dünyaya önemli bir mesajı olarak görüyorum. Ülkemize hala şaşı bakanları bu sonuçları okumaya davet ediyorum. Milletimizin demokrasi zaferini tebrik ediyorum.Artık seçim döneminde yaşanan gerginlik ve kırgınlıkları geride bırakıp geleceğe yoğunlaşma zamanı. Demokrasiye olan bağımlılığımızı hak ve özgürlüklere yönelik kararlarımızı önümüzdeki dönemde güçlendireceğiz. Geçtiğimiz 16 yılda vesayet güçleri ile cuntacılarla yaptığımız mücadelede demokraside geriye gidiş asla söz konusu olmayacaktır. Bu ülkede kimsenin inancından kıyafetinden dolayı horlanmasına özgürlük alanının kısıtlanmasına izin vermeyeceğiz. Ülkemizi güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Milletimizden aldığımız destekle ülkemizi terör örgütleri vasıtasıyla tehdit etmeye çalışanlara cevap vereceğiz. 24 Haziran’da milletimiz sadece cumhurbaşkanı ve milletvekili seçmedi. Yeni yönetim sisteminin mimarisi için uzun süredir hazırlık yapıyoruz. Yeni sistemi süratle ve en ideal şekilde hayata geçireceğiz. Gayemiz ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmaktır. Ülkemizi geleceğe taşımak için gece gündüz çalışacağız. Reform ihtiyacımız hiç bitmeyecektir. Yeni yönetim sistemimizin ihtiyacı olan değişiklikleri Meclis’in işbirliği ile yapacağız. Yargımızın bağımsızlığı için gereken adımları atmaya devam edeceğiz. Milletimizin bize verdiği ülkeyi yönetme emanetini canımızdan önde tutarak devam edeceğiz. Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri haline getirmeden bize durmak dinlenmek yok.

18-06/25/ekran-resmi-2018-06-25-020052.png18-06/25/ekran-resmi-2018-06-25-020052-1529881286.png

Demokrasi bayramımıza oylarıyla katkıda bulunan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Türkiye’nin aydınlık geleceğine giden yolda milletimizle birlikte yürümeye devam edeceğiz.” 

İNCE KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci bitiren CHP’nin adayı Muharrem İnce oyunu memleketi Yalova’da kullandı. Yalova’daki seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 58.8 oy alırken İnce 38,8’de kaldı. Seçim sonuçlarına CHP’liler itiraz etti. Ancak CHP İnce, seçim sonrasında partililerine sakin olmaları çağrısı yaparken gecenin ilerleyen saatlerinde ise seçim sonuçlarını kabul etti. İnce Fox TV’ye yaptığı kısa açıklamada “Adaletsiz bir seçim oldu ama sonuçları kabul ediyorum” dedi.

TBMM'NİN EN GENÇ PARTİSİ

Seçimlerde ne yapacağı en çok merak edilen parti ve isim İYİ Parti ve adayı Meral Akşener’di. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 7,4 oy alan Akşener’in partisi ise yüzde 10,1 oy alarak 46 milletvikili çıkarmayı başardı.  Oyunu İstanbul’da kullanan Akşener “En önemli kelime hür iradedir” dedi. ”Çok farklı bir seçime gidiyoruz. Hem partili cumhurbaşkanını hem de milletvekillerini seçeceğiz. Allah hayırlı uğurlu etsin” diye Akşener “Demokrasilerde her şey tartışılır ama sadece hür irade ile seçmenin yaptığı tercihe  itiraz edemezsiniz” ifadelerini kullandı. 

SP YÜZDE 1.4 OY ALDI

Cumhurbaşkanı seçimi için Karamollaoğlu’nun oy kullandığı Çankaya Lisesi’ndeki 1067 numaralı sandıktan çıkan 312 oydan 3’ü geçersiz sayıldı.  Sandıktan cumhurbaşkanı adaylarından Muharrem İnce’ye 252, Recep Tayyip Erdoğan’a 37, Meral Akşener’e 14, Selahattin Demirtaş’a 3, Temel Karamollaoğlu’na 2, Doğu Perinçek’e 1 oy çıktı. Oy kullanırken kısa bir açıklama yapan SP lideri “Bu akşam neticeler ne olursa olsun, inşallah memleketimiz için hayırlı olur temennisinde bulunuyorum” dedi.

MHP YENİ SİSTEMDE DE GÖREVİNİ YAPACAK

24 Haziran’ın en büyük sürprizine MHP imza attı. Tüm anketlerde baraj altı gösterilen parti, yüzde 11,1 oy alarak Cumhur İttifakı’nın zaferinde önemli bir yer edindi. MHP lideri Bahçeli seçim zaferi konuşmasında yeni dönemde kurulacak hükümette yer alacaklarının da sinyalini verdi.

18-06/25/ekran-resmi-2018-06-25-015958.png

Seçimin en büyük sürprizine MHP imza attı. Seçim öncesi neredeyse tüm kamuoyu araştırmalarında yüzde 7 altında gözüken Milliyetçi Hareket Partisi günün sonunda yüzde 11,1 oy alarak Cumhur İttikakı’nın seçimlerden birinci çıkmasında oldukça kritik bir başarıya imza attı. 49 milletvikili çıkarmayı başaran MHP’nin lideri Devlet Bahçeli seçim sonrası yaptığı konuşmada ‘tarihi bir gün yaşandığını’ belirterek şunları söyledi: “Bugün Cumhur İttifakı’nın zaferini gururla, onurla, müsterih bir vicdanla idrak ve ifade ediyoruz.  Çok şükür Türk milletinin kutlu iradesi sandıkta tecelli etmiştir. Türkiye bugün itibariyle resmen cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmiştir. Sayın Recep Tayyip Erdoğan yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir. Kriz bekleyenler şaşkına dönmüşlerdir. MHP, sayın cumhurbaşkanımızın arkasında tavizsiz durmuştur. Partimiz bütün engelleri aşarak, bütün oyunları bozarak, karanlık senaryoları parçalayarak MHP bugün tarihi bir başarıya imza atmıştır. Hedefimiz milli birlik ve dayanışmanın güçlenmesidir. Elimizi taşın altına koymaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Yapıcı, uzlaşmacı tavrımızı sonuna kadar muhafaza edeceğiz. Milli ve yerli duruşun tam hakim olması için tüm gücümüzle çalışacağız. Terörle mücadelenin başarıya ulaşması, sosyal ve ekonomik meselenin milletimizin arzuları doğrultusunda nihayete ermesi, kardeşlik bağlarımızın daha da güçlenmesi, Türkiye’nin bölgesel ve küresel kuşatmadan tamamen kurtulması hususunda cumhur ittifakına düşen sorumluluk çok daha fazladır. MHP yeni sistem içinde vazifesini ifa edecektir. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı yürekten tebrik ediyorum.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN