Irak, ABD'nin 'vize yasağı' mislisiyle karşılık verilmesi kararını onayladı | Son dakika haberleri

Irak, ABD'nin 'vize yasağı' mislisiyle karşılık verilmesi kararını onayladı | Son dakika haberleri

Irak Meclisi ABD'nin 7 Müslüman ülke vatandaşlarına getirdiği 'vize yasağı' uygulamasına misilleme hazırlığına başladı.

Irak Meclisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın, 7 İslam ülkesinin vatandaşlarının ABD'ye girişini engelleyen kararına mislisiyle karşılık verilmesi kararını onayladı.

OY BİRLİĞİYLE MİSLİYLE KARŞILIK

Meclis Dış İlişkiler Komitesi üyesi Ahlam Hüseyni, AA'ya yaptığı açıklamada, "Meclis, komitemizin ABD Başkanı Trump'ın Iraklıların ülkesine girişini yasaklaması kararına karşı misliyle karşılık verilmesi için sunduğu kararı oy birliğiyle onayladı." dedi.

Onaylanan kararda ayrıca, ABD Kongresi'ne Iraklılara karşı alınan kararı gözden geçirmesi çağrısı da yapıldığını belirten Hüseyni, bu kararın gerekli icraatlarda bulunması için hükümete baskı niteliği taşıdığını sözlerine ekledi.

GÖZDEN GEÇİRİN

Irak Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Trump'ın kararının esef ve şaşkınlıkla karşılandığı belirtildi.

Kararın "yanlış" olduğu nitelendirilen açıklamada, ABD Kongresi'ne bunu yeniden gözden geçirmesi çağrısı

Reuters'e açıklama yapan bir yetkili, Irak Meclisi'nde yapılan oylama sonucunda, hükümetten ABD'ye 'vize yasağı' nedeniyle misilleme yapılması istenmesi kararının alındığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump cuma günü göçmen alımı programını 120 günlüğüne durdurmuş ayrıca Irak dahil 7 ülkenin vatandaşlarının ABD'ye girişini 90 günlüğüne yasaklamıştı.

İBADİ TEPKİ GÖSTERMEDİ

Irak Başbakanı Haydar el İbadi henüz karara tepki göstermezken, IŞİD ile mücadele için bu ülkede 5 binden fazla askerini bulunduran ABD'nin bu adımı çeşitli kesimlerin sert tepkisini çekmişti.

Reuters'ın haberine göre, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el Caferi, bugün ABD'nin Bağdat Büyükelçisi ile görüşerek, Irak'ın söz konusu karardan duyduğu rahatsızlığı iletecek.

Irak'ta dün parlamento dış ilişkiler komitesi, Trump yönetiminin aldığı karara misilleme yapılması için Irak hükümetine çağrıda bulunmuştu. Haberi duyuran Time dergisi, ABD'lilerin Irak'a girişinin yasaklanmasını öngören bir yasa tasarısının parlamentoda oylamaya sunulabileceğini belirtmişti.

Times, böyle bir kararın, Irak'taki binlerce yardım görevlisi, müteahhit ve gazetecinin yanı sıra bu ülkedeki güvenlik güçlerine destek veren 5 binden fazla Amerikan askerini zor durumda bırakabileceğini hatırlattı.

"ÜLKEYİ TERK ETSİNLER"

ABD Başkanı Trump’ın imzaladığı kararnameye Irak’ta en sert tepkilerden birini ise Sadr Hareketi lideri Mukteda el Sadr verdi.

DHA'nın haberine göre, Sadr yaptığı yazılı açıklamada, "Irak’a ve diğer ülkelere serbestçe giriyorsunuz ama onların ülkenize girmesini yasaklıyorsunuz. Bu küstahlıktır. Önce kendi vatandaşlarınızı Irak’tan çekin" dedi.

RADİKAL SÖYLEMLERİ CESARETLENDİRİR

57 ülkenin üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) da Trump'ın 'vize yasağı' kararından 'derin endişe' duyduklarını açıkladı.

'Savaştan ve ayrımcılıktan kaçan çok sayıda insanın haksız şekilde bu karardan etkilendiğinin' vurgulandığı açıklamada "Bu tarz ayrımcı ve seçici eylemler sadece aşırılıkçıların radikal söylemlerini cesaretlendrmeye hizmet eder ve kritik bir zamanda terör ve şiddet yanlılarını daha da körükler" dendi.

Açıklamada ABD'den kararı gözden geçirmesi istendi.

MAHKEME FRENİ

ABD Başkanı Trump, göçmenlere ve yedi Müslüman ülkeye (Irak, Suriye, İran, Sudan, Yemen, Libya ve Somali) ABD’ye giriş yasağı getirmişti.

Ancak yasağın hali hazırda ABD’ye giriş iznine sahip kişileri de kapsamasına yargıdan fren gelmişti. New York Bölge Hakimi Ann Donnelly, ABD’ye giriş vizeleri olduğu halde sınır kapısında gözaltına alınan iki Iraklıyla ilgili olarak Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin başvurusunu değerlendirdi. Önceki gün alınan mahkeme kararında Green Card (Yeşil Kart) sahiplerinin, giriş onayı almış göçmenlerin ve geçerli vizelerle ABD’ye ulaşmış ya da uçak yolculuğunda aktarma yapmak için bekleyen kişilerin sınır dışı edilemeyeceği ifade edildi. Ancak kararda bu şahısların ülkeye alınmasına dair de bir ifade yok.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN