İran, Rusya'dan 197 ton uranyum oksit aldı

İran, Rusya'dan 197 ton uranyum oksit aldı

İran'ın, Rusya'ya gönderdiği zenginleştirilmiş uranyum karşılığında "sarı kek" olarak tabir edilen uranyum dioksit aldığı bildirildi.

İran Atom Enerjisi Kurumu, Rusya'ya yaklaşık 11 ton düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum ihraç edildiğini bunun karşılığında da Rusya'dan nükleer reaktörlerde yakıt olarak kullanılan 197 ton sarı kek aldıklarını açıkladı.

Böylece Rusya ile yapılan nükleer takasın tamamlandığını belirten Salihi, nükleer anlaşmanın uygulamaya geçirilmesinde önemli bir aşamanın kaydedildiğini belirtti.

Zenginleştirilmiş uranyum stoğu 300 kiloya düşürülecek

İran ile P5+1 ülkeleri arasında 14 Temmuz'da Viyana'da varılan anlaşmaya göre, İran 15 yıl boyunca toplam zenginleştirilmiş uranyum stoğunu 300 kilograma kadar indirecek ve yaklaşık 9 tona yakın düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoğunu ülke dışına çıkaracak. Anlaşmaya göre İran, 300 kilogramın üzerindeki uranyumu uluslararası piyasaya satabilir veya karşılığında doğal uranyum alabilir.

İran'ın, uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüjlerin sayısını ve plutonyum üretim düzeyini kısıtlayan anlaşmaya göre, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) onayından sonra İran'a uygulanan yaptırımlar kaldırılacak.

Amaç İran'ın nükleer silah üretme kapasitesini azaltmak

Düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum nükleer santraller için uygun ancak kısa sürede daha fazla zenginleştirilerek nükleer savaş başlığı olarak da kullanılabiliyor.

İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunu taşıması, nükleer silah yapabilme kabiliyetini azaltmak bakımından önemli bir yükümlülük olarak görülüyordu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de dün konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada İran'ın, nükleer anlaşmanın en önemli şartlarından biri olan elindeki zenginleştirilmiş uranyumun Rusya’ya transferini tamamlamasının anlaşmanın uygulamaya geçirilmesinde önemli bir ilerleme olduğunu belirtmişti.

TAHRAN/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN