IŞİD'e uranyum satmaya çalışan kaçakçılar yakalandı

IŞİD'e uranyum satmaya çalışan kaçakçılar yakalandı

Moldova'da kendini IŞİD üyesi olarak tanıtan bir istihbarat görevlisine zenginleştirilmiş uranyum satmaya çalışan bir kişinin, FBI ile ortak yapılan operasyonda yakalandığı ortaya çıktı. Doğu Avrupa'daki kaçakçıların, Orta Doğu'daki silahlı gruplara uranyum satmaya yönelik çok sayıda girişimde bulunduğu öğrenildi.

Doğu Avrupa’daki silah kaçakçılarının, IŞİD de dahil olmak üzere Orta doğu’daki silahlı örgütlere zenginleştirilmiş uranyum satma girişiminde bulundukları ortaya çıktı. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu ve Moldova istihbaratı, son beş yılda silahlı örgütlere bomba yapılacak kalitede uranyum satmaya yönelik dört girişimi engelledi.

AP’nin haberine göre, son girişim Şubat ayında gerçekleşti. Kendini alıcı gibi göstererek kaçakçılarla irtibat kuran bir istihbarat görevlisi, 2,5 milyon avro karşılığında birkaç yüz metre çapında bir alanı etkileyecek miktarda radyoaktif sezyum satın almak üzere anlaştı.

"IŞİD için mükemmel"

İstihbaratçı, satıcının kendisine “Bu maddeyle bir atom bombası yapabilirsiniz; ki bu IŞİD için mükemmel olur. Eğer IŞİD’le bağlantınız varsa işler sorunsuz ilerler” dediğini aktardı.

Valentin Grossu isimli satıcı, gizli görevdeki istihbaratçıya bir miktar numune vermek için onunla bir araya geldiği sırada yapılan baskınla tutuklandı.

Kaçakçıların Rus bağlantıları

Yetkililer, radyoaktif maddelerin çoğunlukla Rusya kaynaklı olduğundan uranyum kaçakçılığı yapan kişilerin Rus istihbaratıyla bağlantısından  şüphelendiklerini ifade etti. Kaçakçıların, mallarını satmak için çoğunlukla Batı düşmanı alıcıları seçtiğini belirten yetkililer, nükleer karaborsasının tehlikelerine dikkat çekmek için basınla bilgi paylaştıklarını vurguladı.

Çete liderleri paçayı kurtarıyor

Öte yandan engellenen dört girişimde çete liderlerinin radyoaktif maddelerle birlikte kaçmayı başardığı, yakalanan aracıların ise yeterince uzun olmayan hapis cezaları aldığı ve hapisten çıkınca tekrar kaçakçılığa döndüğü ifade edildi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN