IŞİD'le amaçlanan 'Büyük Kürdistan' mı?

IŞİD'le amaçlanan 
'Büyük Kürdistan' mı?

Foreign Policy dergisinde yayımlanan yazıda, ABD destekli Kürt güçlerinin IŞİD terör örgütüne karşı kazandığı bölgelerin, 'Büyük Birleşik Kürdistan'ın başlangıcı olduğu öne sürüldü.

Son zamanlarda IŞİD'e karşı sadece ABD destekli Kürt güçleri zafer kazanabildi. Kürt güçleri, IŞİD militanlarını Kobani'den sonra Tel Abyad'dan da çıkararak, sözde başkentleri Rakka'ya doğru sürdüler.  

ABD'nin öncülüğündeki uluslararası hava koalisyonu, her ne kadar resmiyette IŞİD'le mücadele hedefiyle oluşturulmuş olsa da, pratikte Kürt güçlerinin hava kuvvetleri gibi çalışıyor. Hava desteği olduğu sürece YPG ilerliyor, destek durduğu zaman YPG de duruyor. 

Dış politika dergisi Foreign Policy'den Elias Groll, bu durumun Irak ve Suriye'de Kürt güçlerinin kontrol ettiği bölgelerin birleştirilip 'Büyük Kürdistan'ı oluşturmasının ilk adımı olduğunu öne sürdü.

Kürt güçleri Arap bölgelerine doğru genişliyor

IHS (Information Handling Services) tarafından hazırlanan harita, Kürt güçlerinin kendi bölgelerinin ötesine geçip, Arap nüfusun çoğunlukta olduğu yerleri de ele geçirmeye başladıklarını gösteriyor. IŞİD'ten elde edilen bu toprak kazanımları, Suriye'deki muhaliflere hava desteği verilse, onların da IŞİD'i yenebileceğini gösteriyor.

15-07/09/harita2.jpg
Obama'nın iyimser açıklamalarına rağmen, Sünni Arap bölgelerinde büyük bir IŞİD hakimiyeti var.

ABD Başkanı Barack Obama, Pazartesi günü yaptığı bir basın toplantısında Kürt güçlerinin zaferlerini, IŞİD'e karşı uyguladığı stratejinin başarılı olduğunun bir kanıtı olarak gösterdi. Obama “IŞİD'in Irak ve Suriye'de son dönemdeki toprak kayıpları, yenilebileceklerini gösterdi” dedi.

15-07/09/kobani-kutlamalari-1032307.jpg
IŞİD'in Kobani'den çıkarılması, Diyarbakır'da 'Biji Serok Obama' sloganlarıyla kutlanmıştı.

IŞİD'in genişlemesine Kürt devleti kurulması için mi izin verildi?

Obama'nın abartılı derecede iyimser olduğunu söyleyen Elias Groll, ABD'nin IŞİD'le mücadele planındaki önemli bir eksiğe dikkat çekiyor. Şu anda Suriye ve Irak'ta ABD'nin Sünni Arap bir müttefiği bulunmuyor. Sünni Arapların yaşadığı bölgelerin büyük bölümünü IŞİD kontrol ediyor. Groll böyle bir durumda IŞİD'i geriletmenin mümkün olmadığını belirtiyor.

Diğer yandan geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan, 2012 yılına ait ABD belgelerinde, Irak ve Suriye'deki Sünni bölgelerinde IŞİD gibi Selefi bir grubun hakim olmasını kendi çıkarlarına uygun olarak değerlendirdiği ortaya çıkmıştı. Bu durum, "ABD bölgede bir Kürt devleti kurdurmak için IŞİD'in genişlemesine bilerek müsaade etti?" sorusunu akıllara getiriyor.

Ayrıca Araplar, Kürt güçlerinin Irak ve Suriye'nin kuzey bölgelerini kapsayan bir 'Büyük Kürdistan' kurmak için etnik temizlik yaptığını iddia ediyor. Tel Abyad'ı YPG'nin ele geçirmesinden sonra bölgede çok az Arap kaldığı belirtiliyor.

Hedef Musul

Savaş Çalışmaları Enstitüsü (Institute for the Study of War) tarafından yapılan harita ise, Irak'taki drumu gösteriyor. Groll'a göre, Kürt güçlerinin hakim olduğu bölgeyi gösteren yeşil alanın güneybatıya doğru genişlemesi ve Musul'un alınması, 'Birleşik Kürdistan'ı gerçeğe dönüştürmek için önemli bir adım olacak. Buna karşın Groll, Musul'u IŞİD'den almanın koalisyon desteği olsa bile çok zor olacağını söylüyor. 

15-07/09/harita1.jpg
Harita'daki yeşil bölgeler Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin kontrolündeki alanları gösteriyor.
Kürt güçlerinin Musul'a doğru genişlemeyi hedeflediği söyleniyor.

ABD'nin IŞİD'e karşı ilk müdahalesi de 2014 yazında Irak'taki Kürt güçlerine yardım için olmuştu. IŞİD'in Musul'u aldıktan sonra Musul Barajı'nı da ele geçirip Erbil'e yürümesi, o güne kadar Suriye ve Irak'taki çatışmalara müdahil olmayan ABD'nin, hava kuvvetlerini harekete geçirmesine neden olmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN