PYD Tel Abyad'da ÖSO'yu arkadan vurdu

PYD Tel Abyad'da ÖSO'yu arkadan vurdu

Tel Abyad'da DAEŞ'e karşı savaşan ÖSO'ya bağlı grupların üyeleri, şehri PYD ile beraber aldıklarını, fakat PYD'nin daha sonra kendilerine saldırdığını anlattı.

Tel Abyad'da DAEŞ'e karşı savaşan ÖSO'ya (Özgür Suriye Ordusu) bağlı Selam Ordusu'nun (Ceyş'ül Selam) üyeleri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, PYD ve silahlı kanadı YPG'nin, şehrin alınmasından sonra kendilerine saldırdığını ve Arapları şehirden kaçmaya zorladığını söyledi.

Selam Ordusu'nun komutanlarından Muhammed Ahmet, uzun bir süre boyunca Tel Abyad'ın kontrolünü elinde bulunduran DAEŞ'e karşı YPG ve uluslararası koalisyon güçleriyle birlikte savaştıklarını, fakat şehrin DAEŞ'ten alınmasından bir gün sonra YPG'nin kendilerine saldırdığını ifade etti.

15-07/06/jointoperationscommand1.jpeg
YPG ve ÖSO arasında DAEŞ'e karşı mücadele anlaşması yapılmıştı.

PYD ile birlikte hareket etmekteki amaçlarının, PYD'nin şehirde etnik temizlik yapmasını engellemek olduğunu söyleyen Ahmet, saldırılar karşısında kent dışına çıkmak zorunda kaldıklarını belirtti.

"Tel Abyad'da çok az Arap kaldı"

Daha sonra Tel Abyad'ın doğusundaki Ginetra köyüne gittiklerini söyleyen Ahmet, şu şekilde konuştu:

"YPG, bulunduğumuz mevziye saldırdı. Burada 4 arkadaşımız hayatını kaybetti. Zor durumda kalınca Türkiye sınırına doğru çekilmek zorunda kaldık. Daha sonra 4 arkadaşımla Türkiye'ye sığındık. PYD'den Tel Abyad'da yaşayan Araplar için taleplerimiz oldu ancak bunlar kabul edilmedi. PYD, Tel Abyad'a dışarıdan getirilen Kürtleri yerleştirdi. Şu anda Tel Abyad'da yaşayanların büyük çoğunluğu Kürtlerden oluşuyor ve hepsi başka yerlerden geldi, çok az sayıda da Arap kaldı"

Tel Abyad operasyonundan önce şehrin %60'ından fazlası Araplardan oluşuyordu.

"YPG'liler Esad posterleri taşıyordu"

Selam Ordusu savaşçılarından Abdulcabbar Kerku ise, DAEŞ'in Tel Abyad'ı PYD'ye çatışmadan teslim ettiğini söyledi. PYD'nin ÖSO'nun bayrağını indirip kendi bayraklarını astığını dile getiren Kerku, “Tel Abyad'da yüzleri kapalı bir grup vardı ve bunların araçlarında Esad'ın fotoğraflarını gördük” diye konuştu.

"PYD, ÖSO bayrağını indirdi"

Selam Ordusu'nun başka bir üyesi Muhammed Kasım ise, Tel Abyad'a YPG'den önce girdiklerini ve Arapların bölgeden kaçışlarına şahit olduklarını dile getirdi.

15-07/06/ap_78659847284.jpg
PYD, Tel Abyad'ı ele geçirdikten sonra burada 'Kürtleştirme' politikaları uygulamayabaşladı. Şehirdeki binlerce Arap Türkiye'ye kaçtı./ FOTOĞRAF: AP

PYD'nin Tel Abyad'a girdikten sonra Araplara ait evleri talan ettiğini belirten Kasım, şunları ifade etti:

"PYD, Araplardan intikam için bunu yaptı. Bu hareket, İslam ile bağdaşmaz. Biz PYD ile birlikte değiliz. Tel Abyad'a girdikten sonra bayrağımızı oraya astık ve bir okulda bekledik. Daha sonra aramızda anlaşmazlık çıkınca Ginetra köyüne gittik. PYD mevzilerinden bize ateş açıldı. Orada kalan 15 kişi, PYD'nin yolu kapatması nedeniyle herhangi bir yere gidemiyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN