İsrail’den Suriye’de güvenli bölge planı

İsrail’den Suriye’de güvenli bölge planı

Suriye’de İran’ın etkinliğini azaltmak için birçok saldırı düzenleyen İsrail’in, yeni bir işgal planı yaptığı öne sürüldü. Tel Aviv, Golan’dan başlayarak 40 km’lik bir alanda kontrol sağlamayı hedefliyor.

Suriye’deki savaşta son dönemde İran ve Hizbullah hedeflerine birçok hava saldırısı düzenleyen İsrail’in, bir ‘güvenli bölge’ tesis etmek için girişimde bulunduğu ileri sürüldü. The Intercept sitesinde yer alan haber, Suriye’nin güneyindeki muhalif gruplar, Ürdün’deki muhalif liderler, Şam rejimi kaynakları ve İsrail ile ABD’den sivil toplum örgütleriyle görüşülerek hazırlandı. Bu güvenli bölgenin, Suriye ordusu, İran ve Hizbullah’ı İsrail sınırından uzakta tutmayı amaçladığı belirtildi. İsrail’in güvenli bölge projesini hayata geçirmek için 1967 savaşından bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nde askeri tahkimat yaptığı kaydedildi. Tel Aviv yönetiminin, daha önce Rusya’dan İran ve müttefiklerini sınırdan uzak tutmasını istediği, ancak Moskova’nın bunu kabul etmediği haberleri medyaya yansımıştı.

Intercept’e konuşan kaynaklara göre güvenli bölge planı, Golan Tepeleri’nin ötesinde 40 kilometrelik İsrail tarafından denetlenen bir tampon bölgeyi, İsrail ordusu tarafından eğitilip donatılan bir sınır polisi teşkilatını ve sivil yönetimleri içeriyor. Ayrıca Dera ve Kuneytra bölgelerindeki gruplara askeri destek öngörülüyor. İsrail’in 2017 yazından itibaren güvenli bölge çalışmasının devam ettiği yerlerde bulunan halkla ve adını vermeyen yerel kaynaklarla konuştuğunu belirten Intercept, bölgenin Kuneytra ve Dara’ya kadar uzanacağını kaydetti. Yine araştırmaların bulguları, İsrail’in Suriye topraklarına özellikle Lübnan Hizbullah’ı gibi kendine karşı olan güçleri bertaraf etmek için yaptığı şeklinde anlaşıldığını vurguluyor.

İRAN’A KARŞI ‘GOLAN ŞÖVALYELERİ’

İsrail’in, Suriye’nin güneyindeki Golan Şövalyeleri adlı bir gruba destek verdiği geçen yaz Wall Street Journal’ın haberiyle gündeme gelmişti. The Intercept, konuyla ilgili WSJ muhabirine New York’ta ulaştığını, ancak muhabirin “Konuştuğum İsrailli yetkili, güvenli bölge hakkındaki sorumu cevaplamamıştı” dediğini aktardı. WSJ muhabiri ayrıca yetkilinin “İsrail’in güvenli bölge inşa ettiği saçma ve temelsiz bir iddia. İsrail kendi değerleri gereği insani yardım yapıyor ve istikrarı güçlendirmeye yardım ediyor” ifadelerini kullandığını söylediğini belirtti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN