İşsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşı başvurusu ve şartları nedir? Yeni dönemde neler değişti?

İşsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşı başvurusu ve şartları nedir? Yeni dönemde neler değişti?

İşsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşı başvurusu ve şartları nedir? soruları googlede gündem. Erdoğan'ın daha önce açıkladığı İşsizlik maaşında yeni dönemde başlıyor. Yeni düzenlemeler ile işsizlik maaşı şartları ve başvurularında yenilikler yapıldı. 12 bin 500 kişinin daha işsizlik maaşından yararlanabileceği açıklanan düzenlemeden sonra İşsizlik maaşı başvurusu ve şartları ile ilgili her şey haberimizde.

İşsizlik maaşı başvurusu ve şartları nedir? Peki yeni düzenleme ile işsizlik maaşı nasıl alınır? Haberlerde İşsizlik maaşı almanın kolaylaştırılması hedeflendiği belirtildi. Yeni düzenleme İşsizlik maaşı bağlanmasını kolaylaştıracak mı? En başta İşsizlik maaşı başvurusunda 120 gün şartı esnetiliyor. Sadece bu esnetme ile 12 bin kişinin daha işsizlik maaşı alabileceği açıklandı. 

İŞSİZLİK MAAŞINDA YENİ DÖNEM

9 Kasım sabahı İssizlik maaşında yeni dönemin başladığı haberleri ajanslardan geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 100 günlük eylem planında müjdelediği işsizlik maaşıyla ilgili düzenleme hayata geçiriliyor.

İşsizlik maaşı alabilmek için hangi kolaylıkların getirileceğini İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya TRT Haber'e anlattı.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU VE ŞARTLARI İÇİN TIKLAYIN 

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU VE ŞARTLARI

120 gün kesintisiz çalışma şartı kolaylaştırılıyor.Öncelikle işsizlik maaşı alabilmek için öncelikli koşul, kişinin kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalması. Aynı zamanda son 3 yıl içinde en az 600 gün için işsizlik sigorta priminin de ödenmiş olması gerekiyor.

Ayda ortalama 420 bin kişi İŞKUR'a işsizlik maaşı için müracaat ediyor. Ancak iş değişikliği sırasında 1 gün bile boşluğu bulunan binlerce kişi maaş alamıyordu. Son 120 gün ise kesintisiz olarak çalışmış olması şart koşuluyordu. Yasal düzenlemeyle artık bu şart esnetilecek.

İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, "Biz bu noktada 120 günlük yani orada 3 günlük 5 günlük 1 günlük bile bir aranın verilmiş olması işsizlik sigortasından maaş almaya mani haldi. İş akdinin devam etmesi kaydıyla gün eksiğinin olmuş olması istifadesine mani olmayacak." dedi.

18-11/09/sizlik-maasi-nasil-alinir.jpg

İŞSİZLİK MAAŞI KİMLERE VERİLİYOR?

Kişinin kaç ay işsizlik maaşından yararlanabileceği, kaç gün prim yatırdığına göre değişiyor.

Primini en az 600 gün ödeyen kişi 6 ay işsizlik maaşı alabiliyor. 900 gün çalışmışsa 8 ay, bin 80 gün çalışmışsa da 10 aylık bir ödemeyi hak ediyor.

İşsizlik maaşı 805 lira ile 1611 lira arasında veriliyor.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSUNDA 30 GÜN ŞARTI

Şartları sağlayanların sözleşmenin iptalinden sonra 30 günde içinde İŞKUR’a başvurması gerekiyor.

Uzunkaya, İŞKUR olarak bu insanların daha önce çalıştıkları yerlerdeki nitelikleri ve vasıflarına yönelik işlere göre bir an önce onları yönlendirmek ve iş gücü piyasasında yer almalarını istediklerini aktardı.

18-11/09/sizlik-maasi-basvurusunda-son-120-gun-sarti.jpg

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSUNDA SON 120 GÜN ŞARTI

Hizmet akitleri kendi istek ve kusuru dışında sona eren sigortalı işsizlerin, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde,

Hastalık,

Ücretsiz izin/aylıksız izin

Disiplin cezası

Gözaltına alınma,

Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali,

Kısmi istihdam,

Grev,

Lokavt,

Genel hayatı etkileyen olaylar,

Ekonomik kriz,

Doğal afet,

Fesih tarihinde çalışmamış

Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma

Kısa çalışma ödeneği

Yarım çalışma ödeneği nedenleriyle hizmet akdi devam etmekle birlikte prim yatırılmaması halinde, prim yatırılmayan bu süreler son 120 gün şartının değerlendirilmesinde kesinti sayılmamaktadır.

18-11/09/sizlik-maasi-basvurusu-nasil-yapilir.jpg

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin Kanun gereği iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır. Dolayısıyla, vekâletname ile avukat ya da bir başkası tarafından başvuru yapılması imkanı bulunmamaktadır. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN