İstikşafi geçildi, en geniş yelpazede devam

İstikşafi geçildi, en 
geniş yelpazede devam

Hükümet kurma süreci kapsamında, Başbakan Davutoğlu ile CHP lide Kılıçdaroğlu 4 saat 20 dakika görüştü. Görüşme sonrası AK Parti adına Ömer Çelik, CHP adına Haluk Koç açıklama yaptı. Çelik, Perşembe ya da Cuma günü son kararın verileceği koalisyon görüşmelerinin en geniş yelpazede süreceğini söyledi.

[Karar]

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu arasında saat 18.00'de başlayan görüşme 22.20 sıralarında sona erdi. Görüşme, 4 saat 20 dakika sürdü. AK Parti'den Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP'den ise Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç hazır bulundu. 

15-08/11/aa_picture_20150810_6030031_high.jpg

AK Parti adına Ömer Çelik Başbakanlık'ta, CHP adına ise Haluk Koç CHP Genel Merkezi'nde açıklama yaptı. Kulislerden alınan bilgilere göre, Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu'nun görüşmeden memnun ayrıldı. Sürecin bitmesine 13 gün kala görüşmelerin devam edeceği kaydedildi. Koalisyon için iki tarafında ümitli olduğu bilgisi sözcülerin açıklamalarına da yansıdı. 

Kameraların karşısına önce Haluk Koç geçti. Konuşmasında "AKP" yerine "Adalet ve Kalkınma Partisi" diyen Koç özetle şunları söyledi: 

Haluk Koç'un açıklamaları

"Çalışmalar Sayın Ahmet Davutoğlu'nun 13 Temmuz'daki ziyaretiyle başlamışıtır. Sürecin başından bu yana Kılıçdaroğlu kişi ve parti menfaati gözetmeden sorumlu davranmıştır. Farklı iki siyaset damarının görüşmeleri olarak özetlenebilir. Ülkenin menfaatleri göz önünde bulundurulduğunda uzlaşılan birçok konunun olduğunu söyleyebilirim. Amacımızın yapıcı olmak ve çok boyutlu sorunlara katkı sunacak bir hükümet kurmak olduğunu vurgulamak istiyorum."

İşte Haluk Koç'un açıklamalarının tamamı

Genel Başkanlar ikinci kez görüşecek

"Bu aşamada toplantının içeriğiyle ilgili detayları sizlere açıklamak istiyorum. Perşembe veya cuma günü Genel Başkanlar bir araya gelecekler. İki sayın Genel Başkanın karşılıklı görüş alış verişi şeklinde geçti. Ömer Çelik ile ben bir iki kez küçük detaylar konusunda araya girdik. Ülkenin büyük kapsamlı koalisyona kavuşması terör ve ekonomi sorunlarının önüne geçmesinde faydalı olacağını hepimiz biliyoruz."

Tabanlara karşı sorumluluğumuz var

Burada oluşan görüşlere göre tekrar bir araya gelme kararı alındı. Genel başkanlar kendi parti kurmaylarıyla da görüşecek. Siz benden siyah ya da beyaz şeklinde bir yanıt bekliyorsunuz, siyasette böyle olmaz. İki siyasi partinin de tabanlarına karşı sorumlulukları var. Ön görüşme bitti, ik,inci kez görüşülecek.

15-08/11/aa_picture_20150810_6030162_high.jpg

Siyasi bir sonuç çıkartmak zor

Ortada hemen bir siyasi sonuç çıkartılmasının zor olduğu bir süreçten geçtiğimizi ifade ettik. İki farklı siyasi yapının ortak çalışma yapması siyasi  tarih açısından önemlidir. İkinci görüşme tarihini Genel Başkanlar belirleyecek. 

Ömer Çelik: En geniş yelpazede...

AK Parti adına açıklama yapan Bakan Ömer Çelik istikşafi görüşmelerin tamamlandığına vurgu yaparak bundan sonraki sürecin en geniş yelpazede yapılacağını belirtti. Çelik'in sözleri "Koalisyon seçeneklerinin ve iki parti araındaki konuların alternatifleriyle ele alındığı" şeklide yorumlandı. 

Çelik özetle şunları söyledi: 

"CHP ile beraber yürüttüğümüz istikşafi görüşmelerde hangi bakanımızın alanına giren bir konu varsa onu ilgili bakanlarımızın gündemine getirdik."

Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama...

"Yemekli bir görüşme oldu yaklaşık 4,5 saat sürdü. Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama sorumluluğu içerisinde her iki genel başkan en geniş yelpazede çeşitli değerlendirmelerde bulundular."

İşte Ömer Çelik'in açıklamalarının tamamı

Bu görüşme herhangi bir sonuca bağlanmış değil

Uzlaşılan konular ve anlaşılamayan konularda her iki genel başkan görüşlerini ifade ettiler. Gelinmiş noktada şu anda bugün itibari ile bu görüşme herhangi bir sonuca bağlanmış değil.

Türk siyasi hayatı bakımından bir kazanımdır

Türkiye siyasi hayatında, iki ana damarının aynı zaman iki zıt partinin bir araya gelmesi başlı başına Türk siyasi hayatı bakımından bir kazanımdır.

15-08/11/aa_picture_20150810_6030199_high-1439240876.jpg

Nihai değerlendirme perşembe ya da cuma günü

Her iki genel başkan konuşulan konuları, kendi yetkili kurullarına gönderecekler arkasından da Perşembe ve Cuma günü nasıl bir sonuç çıktığıyla ilgili nihai değerlendirmeyi kendi aralarında yapacaklar.

Bu iki partinin her konuda anlaşması...

Bugün soluksuz bir sohbet ve değerlendirme oldu. Biz şuana kadar bu görüşmelerin samimi bir gayret içerisinde yürümesine, titiz bir biçimde olmasına gayret sarfediyoruz. Zaten bu iki zıt partinin her konuda anlaşması demek tarihin sonunun Türkiye'de gelmesi demektir.

Her konuda anlaşılmadan hiç bir konu da anlaşılmamıştır

Başbaşa bir görüşme gerçekleşmedi. Siyaset bir aritmetik meselesi değil. Her iki genelbaşkanın mutabık olacağı son nokta koyuluncaya kadar her konuda anlaşılmadan hiç bir konu da anlaşılmamıştır prensibi geçerlidir.

Son noktayı koyana kadar yine ilk gündeyiz

Türkiye için en iyi formülü bulabilmek için tabiki samimi bir gayret var. Son noktayı koyana kadar yine ilk gündeyiz.  Bizim işimiz görüşmelerin tam olarak yapılması ve bir tablonun ortaya çıkmasını değerlendirmektir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN