Koalisyon görüşmelerinde 'İstikşafi' out 'geniş yelpaze' in

Koalisyon görüşmelerinde 
'İstikşafi' out 'geniş yelpaze' in

CHP ile koalisyon görüşmelerinin nasıl yürütüleceğini "İstikşafi" (keşfe çalışma, araştırma, yoklama) kelimesiyle anlatan Başbakan Davutoğlu, siyasi literatüre yeni bir kavram daha kazandırdı.

[Karar]

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan hükümet kurma görevini aldıktan sonra CHP ve MHP liderleri ile görüştü. Başbakan, Kemal Kılıçdaroğlu ile 13 Temmuz'da yaptığı görüşmenin ardından nasıl bir tarz izleyeceğini anlatırkan "İstikşafi görüşmeler" tanımlamasını kullandı. 

Diplomatik tarzda...

Davutoğlu'nun şu sözleri istikşafi kelimesinin gündelik hayatımıza girmesine neden oldu:

15-08/11/aa_picture_20150810_6030031_high-1439299825.jpg

"Bugün Kılıçdaroğlu’yla usül çerçevesinde görüşlerimizi paylaştık, yarın Bahçeli ve devamında HDP ile bunlar görüşülecek. Bizim hükümet kurma görevinde, ilk turda, muhataplarımızla, genel başkanlarla ilk değerlendirmeler, karşılıklı ilkesel duruşlar, güven ortamının sağlanması hedef edilecek ve niyet ve irade konusunda hepimizin berrak bir neticede buluşması temin edilmeye çalışılacak. Daha sonraysa mutabık kalınırsa ikinci tur öncesinde, diplomaside kullandığımız istikşafi tarzda, her iki tarafın birbirini anlaması, bir ön görüşme, müzakere öncesi öngörüşme şeklinde olabilecek uzlaşı alanlarıyla bir çalışma yürütmek."

Davutoğlu'nun siyasi tarzıyla özdeşleşti

CHP ile yürütülen görüşmelerin gündem olmasıyla, istikşafi de en çok merak edilen kelime oldu oldu. Google'da en çok aranan kelimeler arasına giren "istikşafi" adeta koalisyon görüşmeleri ve Başbakan Davutoğlu'nun siyasi tarzıyla özdeşleşti. 

Dün Başbakan Davutoğlu ile CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun istikşafi görüşmelerin ardından başbaşa yaptığı koalisyon görüşmesi ile bu aşama tamanlandı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, yaptıkları açıklamalarla istikşafi görüşmelerin amacına ulaştığını vurguladı.

Yeni kavram: Geniş yelpaze

Ömer Çelik, koalisyon görüşmelerinde gelinen noktayı değerlendirirken "Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama sorumluluğu içerisinde her iki genel başkan en geniş yelpazede çeşitli değerlendirmelerde bulundular" dedi. Hem açıklamalar hem de kulislere yansıyan bilgilere göre son görüşmede iki lider, uzlaşılamayan bütün konuları ele aldı. Uzalaşılamayan noktaları not edip, Perşembe günü yapılacak son görüşmeye bıraktı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN