Kanada: Çin 13 vatandaşımızı gözaltına aldı

Kanada: Çin 13 vatandaşımızı gözaltına aldı

Kanada, Çin'in teknoloji devi Huawei'nin Mali İşler Direktörü Mıng Vancou'nun tutuklanmasından bu yana 13 Kanada vatandaşının Çinli otoritelerce gözaltına alındığını açıkladı.

Mıng Vancou, İran'a yönelik yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri'nin isteği üzerine geçen ay Vancouver’da uçakla aktarma yaparken gözaltına alınmıştı.

Kanada yönetimi, Çin'in gözaltına aldığı 13 vatandaşından 8'inin serbest bırakıldığını ve gözaltına alınan kişiler hakkında herhangi bir suçlama da yöneltilmediğini bildirdi.

Hadisenin ardından Kanada ile Çin arasındaki diplomatik gerilim artarak devam ediyor.

Kanada hükümeti, Huawei'nin sahibinin kızı ve şirketin Mali İşler Direktörü Mıng'ın tutuklanmasıyla Kanada vatandaşlarının gözaltına alınması arasında herhangi bir bağ kuramadıklarını belirtiyor.

Ancak Pekin'de bulunan Batılı bazı diplomatlar, Çin'in bu adımını kısasa kısas şeklinde yorumluyor.

Huawei'nin varisi olarak görülen 46 yaşındaki Mıng, 11 Aralık'ta 10 milyon Kanada Doları kefaletle serbest bırakılmıştı.

Halen Vancouver’daki milyon dolarlık villasında kalmaya devam eden Çinli kadın yönetici, elektronik kelepçe ile takip ediliyor.

ABD'ye iade ihtimali bulunan Mıng'ın akşam 11 ile sabah 6 arasında evinde bulunması gerekiyor.

Çin'in gözaltına aldığı Kanada vatandaşlarının derhal serbest bırakılması çağrısında bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı, "Hukukun üstünlüğüne göre yönetilen Kanada, Huawei Mali İşler Direktörü (CFO) Mıng Vancou ile ilgili adil, tarafsız ve şeffaf bir yasal süreç yürütmektedir." açıklamasında bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN