Kanser hastasına ‘akıllı’ ömür

Kanser hastasına ‘akıllı’ ömür

Akıllı ilaçlar kanser hastalarının ömrüne ömür kattı. Son yıllarda uygulamaya giren ve doğrudan kanser hücrelerini öldüren bu ilaçlar sayesinde özellikle akciğer, lösemi, kalın bağırsak kanserinde yaşam süresi belirgin oranda arttı.

Vücutta doğrudan kanser hücrelerini hedef alan akıllı ilaçlar, kanser hastalarına umut oldu. Çeşitli kanser türleri üzerinde uygulanan araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre, metastazlı kalın bağırsak tümöründe normal şartlarda 3-6 ay olan yaşam süresi, yeni kemoterapilerle birkaç yıla, akıllı ilaçların kullanılmasıyla da 5 seneye çıktı.      

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yaylacı, hücrelerin anormal hale dönüşen işlevlerini bloke etmek amacıyla üretilen hedefe yönelik ilaçların ‘akıllı ilaçlar’ olarak isimlendirildiğini belirterek bu ilaçların vücutta sadece kanser hücrelerini hedef aldığını belirtti. Akıllı ilaçların hemen hemen tüm kanser türünde kullanıldığını ifade eden Yaylacı, ileri evre bazı kanser türlerinde ise klasik yöntemlere bu ilaçların eklenmesiyle birlikte tedavi şansının arttığını belirterek  “Ancak ilerlemiş birçok kanser türünde hala hastanın şifa bulması sağlanamıyor. Bu kanserlerde kemoterapiler az bir süre yaşam süresini uzatabilirken, hedefe yönelik ilaçlar bu tedavilere ilave katkılar sağlıyor ve hastaya ilave yaşam süresi veriyor” diye konuştu.      

Prof. Yaylacı, literatüre göre karaciğer metastazlı kalın bağırsak tümöründe hastanın normal şartlarda 3-6 ay yaşadığını belirterek, “Yeni kemoterapilerle bu süre birkaç seneye, akıllı ilaç ilavesiyle de 5 seneye kadar uzadı. Yeni geliştirilen ilaçlarla bu süreler daha da uzatılabilecek” dedi.

Miyalom, lösemi gibi hastalıklarda yaşam süresinin 20-25 yıla kadar uzatılabildiğine işaret eden Yaylacı, “Akciğer kanserinin bir tipinde, hastanın hiç kemoterapi görmeden bir ilaçla yaşam süresi 1-2 seneden 4-5 seneye kadar uzatılabilmekte. Ölümcül hastalar bir ilaçla 8 ay, ikinci bir ilaçla 16 ay hatta 2 sene fazla yaşayabiliyor” ifadelerini kullandı.

Yaylacı, akıllı ilaç tedavisinin klasik kemoterapiden farklı olduğunu, klasik kemoterapilerin çoğalan hücreleri hedef aldığını, akıllı ilaçlarınsa her kanser hücresini bloke ettiğini kaydetti. Yan etkilerin de farklı olduğunu söyleyen Yaylacı, “Klasik kemoterapiler kemik iliğini baskıladığı için ciddi kan düşüklüğüne neden olur, enfeksiyon riski artar. Akıllı ilaçlarda ise bu söz konusu olmaz, ciltte döküntü, tansiyon gibi yan etkiler olsa da bunlar tolere edilebilir. Bu nedenlerle kanser tedavisinde geleceğe akıllı ilaçlar hakim olacak” dedi. Yaylacı, kanser tedavisinde kemoterapinin her koşulda önem taşıdığına da dikkat çekti.

HARİTASI ÇIKARILDI

Türkiye’nin kanser haritası çıkarıldı. Ülkedeki ikinci ölüm nedeni olan kansere her yıl on binlerce kişi yakalanıyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, kadınlarda meme, erkeklerde ise akciğer kanseri ilk sırada yer alıyor.

İşte madde madde kanser bilançosu:

* Dünyada her yıl yaklaşık 14 milyon kişiye kanser teşhisi konuluyor.

* 8,2 milyon kişi kanser nedeniyle yaşamını yitiriyor.

* 2030 yılında 22 milyon yeni kanser vakası bekleniyor.

* Türkiye’de her yıl yaklaşık 163 bin kişiye kanser tanısı konuyor.

* Erkeklerde en sık görülen kanser türü, akciğer ve prostat.

* Kadınlarda meme kanseri ilk sırada.

* Obeziteye bağlı gelişen kanserlerin sayısı yaklaşık 6 bin.

* Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak kanseri en sık görülen üçüncü kanser.

* Çocukluk çağı kanserlerinde ise en sık lösemi görülüyor.      

* Kanser, 2015 yılında 49 bin 946 erkek, 27 bin 22 kadının ölümüne neden oldu.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN