Kanser zebra balığıyla çözülecek

Kanser zebra balığıyla çözülecek

Bilim insanları kanser hücrelerine ‘zebra balığı’nda farklı ilaçlarla kemoterapi uyguladı. Deneyler başarılı olursa, her kanser hastasına özgü tedavi yöntemi geliştirilecek.

Portekizli bilim insanları zebra balıkları üzerinde yaptıkları bir deneyde ilk kez tümörü zebra balığına aktarmayı başardı. Zebra balığı avatarında canlı kalan kanser hücrelerine kemoterapi uygulandı ve sonuç alındı. Araştırmanın geliştirilmesi, her bireyde farklı biçimler aldığı, hatta evrimleştiği bilinen kanser hücrelerinin neden olduğu farklı tümör tiplerine göre farklı ilaçların denenmesine imkan sağlayacak. Bu çalışma ‘Kişiye özgü’ ilaçlar geliştirilmesi açısından kanser tedavisinde devrim niteliğinde bir adım olarak görülüyor.

Benzer bir deney fareler üzerinde denenmiş, ancak farelerde tümör gelişimi yaklaşık 2 ay sürdüğü için sonuçların alınması zaman almıştı. Balıklarda ise bu süre daha kısa olduğu için yaklaşık iki hafta içinde sonuçlar alındı. Lizbon’daki ChampalImaud Centre for the Unknown sağlık ve araştırma merkezinden Dr. Miguel Godinho Ferreira, deneyin farelerde ve zebrabalıklarında aynı sonuçları verdiğine dikkat çekti. Ferreira bunun, kanser tedavisinde tümörün değişmesinden kaynaklanan sorunlar açısından önemini şöyle anlattı: “Bazı vakalarda kemoterapiden yeterli sonuç alınamıyor, bazılarında bu oran yüzde 35’e kadar düşebiliyor. Bu, hastaların kendilerine yeterli olmayan ilaçlarla zayıflatılması demek. Hastalar üzerinde önceden bir test yapamadığımız için de (kemoterapinin) kime faydalı kime zararlı olacağını bilemiyoruz.” 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN