Ekonomist Güldem Atabay: 1000 tane tarım marketi açsak ne olur, tarım politikamız mı var?

Bilgehan Uçak'ın sunduğu Karar Gündem'in konukları Ekonomist Güldem Atabay ve Avukat Orhan Kemal Cengiz oldu. Programda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ve yeni enflasyon verileri konuşuldu. Cengiz, Türkiye'nin sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getirmediğini vurgulayarak, Türkiye'nin Demirtaş ve Kavala davasında AİHM kararına uymaması durumunda ağır bedellerinin olacağını söyledi. Atabay ise AK Parti iktidarının olduğu sürece ülkeye dışardan kaynak giremeyeceğini vurguladı.

Bilgehan Uçak'ın sorularını yanıtlayan Avukat Orhan Kemal Cengiz, AİHM'in Tutuklu Eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve İş İnsanı Osman Kavala kararı hakkında,"AİHM'in Demirtaş ve Kavala kararında, Türkiye anayasanın 90. maddesini çiğniyor. Türkiye'nin AB süreci ve NATO üyeliğini bir kenara bırakın çok daha gerideki statümüz sorgulanmaya başlanıyor. AİHM Türkiye'deki rejim değişikliğinin farkında" dedi.

"DEMİRTAŞ VE KAVALA SİYASİ İKTİDAR TARAFINDAN HEDEF ALINAN İKİ FİGÜR"

Cengiz, Demirtaş ve Kavala davasında Türkiye'nin kendi hukuk sistemini açıkça işgal ettiğini belirterek, Demirtaş ve Kavala'ya tavrını şöyle değerlendirdi:

"Osman Kavala siyasi iktidarın en çok nefret ettiği bir figür. Bu iki ismin iktidarın bilinç altında bir şeylere denk geldiği çok açık. Özellikle Osman Kavala hakkında seçimlerdeki sloganların mimarı olduğu yönünde iddialar var. Temsil ettiği düşünceler ve siyasi pozisyonlar nezdinde hedef alındı. Demirtaş ve Kavala siyasi iktidar tarafından hedef alındığı iki figür"

"ELLERİNDE BİR TEK KİMLİK SİYASETİ KALDI"

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanvekili ve eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yeni anayasanın dindar bir anayasa olması gerektiğini savundu ve ''Değişmez maddeler anayasaya konmamalıdır. Milletin isteği halinde değiştirilebilir" sözlerini değerlendiren Cengiz, bu söylemlerin 'tuzak' olduğunu vurguladı. Cengiz şunları kaydetti:

"Ellerinde bir kimlik siyaseti kaldı. İktidar 'biz gidersek azgın azınlık iktidara gelir ve haklarınızı elinizden alır' izlenimi yaratmış. Kararsız muhafazakar seçmeninde tekrar alarm duygusu yaratarak kendilerine çekmeye çalışıyorlar. Muhalefeti ise laiklik üzerinden başka bir alana çekme düşüncesindeler.

"TARIM POLİTİKAMIZ MI VAR?"

Programın diğer konuğu ise Ekonomist Güldem Atabay idi. Atabay, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indirimine değinerek, faiz indirimlerinin devam edeceğini vurguladı. Atabay, "Herkes faiz indirme hamlesinin politik bir hamle olduğunun farkında. Önümüzde inanılmaz bir enflasyon dalgası var ve kalıcı olabilir. Bu büyüme gibi pek çok alanı bozacaktır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla marketlere "fahiş fiyat" denetimleri başlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde, evinin yakınındaki bir marketi ziyaret ederek, fiyatların çok uygun olduğunu ifade etti. Ekonomist Atabay ise market ziyaretini iktidarı ekonomi politikasının olmamasına bağladı. Atabay," Devletin market açması iktidarın ekonomi politikasının olmamasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla faiz indirimiyle ekonomiyi hareketlendirmek ve inşaat sektörünü canlandırmaktan kaynaklı. 1000 tane market açsalar ne olur? Tarım politikamız mı var? Bunlar göstermelik önermeler" dedi.

"BU İKTİDAR OLDUĞU SÜRECE DIŞARDAN KAYNAK GELMEZ"

Atabay hükümetin mevut ekonomik politikasını değiştirmesi gerektiğini belirterek, "30-40 yıllık bir vizyon oluşturmalı. Maalesef AK Parti hükümetinin kaldığı her gün, dışardan Türkiye'ye kaynak gelmeyecektir"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN