Kırım’ın annesi Rusların kurbanı oldu

Kırım’ın annesi Rusların kurbanı oldu

Rus işgali altındaki Kırım, ‘annesine’ ağlıyor. Milli mücadelenin sembolü haline gelen Veciye Kaşka, işgalcilerin yaptığı baskın sırasında hayatını kaybetti. Hayatını Kırım Tatarlarının mücadelesine adayan Kaşka’nın ölümü matem günü ilan edildi.

Rusya 2014 yılının Şubat ayında Kırım’ı oldu bittiyle ilhak etti. O günden beri Kırım Tatarları baskı altında yaşıyor. Önceki gün, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Akmescit’teki bir kafede Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) düzenlediği baskında birkaç Kırım Tatarı gözaltına alındı. Bu sırada Kırım Tatarlarının mücadelesindeki sembol isim Veciye Kaşka fenalaştı. 83 yaşındaki Kırım Tatar aktivisti yaşadığı strese dayanamayıp hastaneye yetişemeden ambulansta hayatını kaybetti. Konuyla ilgili açıklama yapan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov “Rus işgalciler Kırım’da 83 yaşındaki efsanevi Veciye Kaşka’yı öldürdü. Öldürdüler, çünkü o, FSB görevlilerinin Kırım Tatar milli hareketinin aktif katılımcılarını gözden düşürmek için özel olarak hazırlanan operasyon sırasında fenalaştı. Onu Rus işgalciler öldürdü’’ dedi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada ‘’Bugün Kırım’da Rus işgalcilerden Kırım Tatar milli hareketi emektarı 82 yaşındaki Veciye Kaşka hayatını kaybetti. İşgalciler yaşlı kadını gözaltına almaya çalıştı, onun kalbi dayanmadı. İnsan dışı yaratıklar! Nefret ve tiksinti hissediyorum. Onlar bu cinayet için ağır bedel ödeyecekler. Kahraman kadının hatırası ebedi olacak’’ yorumunda bulundu. Karasupazar bölgesi Üç Köz (Novoklyonovo) köyünde Kırım Tatarları, milli hareketin efsanevi emektarını son yolculuğuna uğurlamak için toplandı. Veciye Kaşka’nın cenaze namazında beş binden fazla kişi mücadelenin sembolünü son yolculuğuna uğurladı. Kırım Tatar Milli Meclisi, yaşama veda eden Kaşka’nın cenaze gününü, Kırım ve Kırım Tatar diasporasının yoğun olarak yaşadığı yerlerde matem günü ilan etti.

YARIM ASIRLIK MÜCADELE

Önceki gün Rus işgalcilerinin yaptığı baskın sırasında hayata gözlerini kapayan 83 yaşındaki Veciye Kaşka, Kırım Tatarlarının mücadelesinin kahramanı olmuştu. Kaşka, harekete 1950’li yıllarda dahil oldu. Ailesi o zaman Taşkent yakınlarında yaşıyordu. 1960’larda Veciye Kaşka ve eşi Bekir Bey, Kırım’a geri dönmek için mücadele etmeye başladı. Ancak her vatana dönme denemesi yine sürgünle sonuçlanıyordu. Güçlü karaktere sahip Veciye Kaşka hayatını halkının Kırım’a dönme mücadelesine adadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN