KİT taşerona kadro var mı? İşte son dakika bilgileri...

KİT taşerona kadro var mı? İşte son dakika bilgileri...

KİT taşeron işçilerine kadro verilecek mi? 50 bin KİT taşeron işçisi kadroyu nasıl alacak? KİT taşerona kadro haberleri ve gelişmeleri sizlerle paylaşıyoruz.

Ülkemizde bilindiği üzere hem devletin hemde özel sektör firmalarının sahip olduğu şirketler bulunmaktadır. Bu şirketler KİT olarak bilinmekte olup yine bu şirketlerde toplam 50 bin civarı işçinin istihdam ettiği belirtilmektedir. KİT taşeron işçiler taşeron yasasının dışında kaldı ve 50 bin KİT taşeron işçisi kadro alamadı.

KİT TAŞERONA KADRO VAR MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından ortak hazırlanan çalışma sonucu oluşturulan taşeron işçilerin çalıştıkları kurumlar kapsamında kadroya alınmalarına ilişkin düzenleme KHK'da yer almış ve sınav sonucu başarılı olan işçiler kadrolara alınmıştı.

Taşeron işçi düzenlemesine göre bazı kurumlarda çalışan işçiler ise kadrolara dahil edilmemişlerdi. Çeşitli nedenlerden veya durumlardan dolayı kadroya alınmayan taşeron işçiler ise kadro taleplerini birçok defa duyurmaya çalıştılar.

Erken seçim kararının alınmasının ardından ise kadroya alınmayan işçiler bu taleplerini daha çok dile getirerek seçimlerden önce bu konuda adım atılmasını istiyorlar. Peki seçimlerden önce kadroya alınmayan taşeron işçiler için yeni bir düzenleme çıkarılır mı? İşte detaylar,

Kadroya alınmayan taşeron işçilerin çalışmakta oldukları kurumlarda kadrolara dahil edilmesine yönelik Hak İş Başkanı Mahmut Arslan ile Türk İş Başkanı Ergün Atalay açıklamalarda bulunmuş ve işçilerin kadroya alınmaları gerektiğini söylemişlerdi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan konuya dair açıklamalarında bu konuda çalılma başlattıklarını ve mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini vurgulamıştı. "Taşeron konusu gündemimizin birinci maddesidir. Kapsam dışı kalanlar için de yeni bir süreç başladı. Kapsama girmeyen arkadaşlarımız için de yine kadrolu işçi olması hususunda mücadelemizi daha da ayrıntılı raporlarla sürdürmeye devam edeceğiz. Bunu yaparken yine aynı istikamette aynı üslupla bütün platformlarda muhataplarımızı yönlendirerek taleplerimizi seslendirmeye devam edeceğiz"

Türk-İş Başkanı Ergun Atalay konuya dair açıklamalarında taşeron işçi düzenlemesinde asıl işi yapan işçilerin kadroya alınmadığını ifade ederek ''Kısa bir zaman önce taşerondaki kardeşlerimiz kadroya geçti. Asıl işi yapanlar ise geçmedi. PTT, Demiryolları, Şeker işçisi kadroya geçmedi. KİT'lerdeki çalışanlar kadroya geçmedi. Bu alandan sesleniyorum. Geçmeyenler de kadroya geçene kadar peşinizi bırakmayız. Bir an evvel bu işçileri kadroya geçirmek zorundasınız. Ne zaman bu işçileri kadroya alırsanız bizimle birlikte olduğunuzu anlayacağız. Yoksa peşinizi bırakmayacağız” açıklamalarında bulunmuştu.

Kadroya alınmayan taşeron işçilere yönelik Hak İş Sendikası bir çalışma başlattığını duyurmuş ancak çalışmanın tamamlanmadığını belirtmişti. Yapılan açıklamaya göre söz konusu çalışmanın tamamlanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunulacağı ve konuya hükümetten adım atılması bekleniyor.

KİT NEDİR?

KİT, yani Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak adlandırılabilir. KİT'ler, devletin bir girişimci olarak iktisadi faaliyetlerde bulunmak üzere kurmuş olduğu işletmelerdir. Kamu işletmeciliği, gelir sağlama gibi mali amacın yanında, gelir dağılımına müdahale, ekonomide istikrar sağlama ve öncülük etme, geri kalmış yöreleri kalkındırma gibi ekonomik veya sosyal amaçların gerçekleştirilmesine de yönelik olabilir.

KİT'İN SERMAYESİ KİME AİT?

Önceleri sermayelerinin tamamı devlete ait olurken, daha sonraları yapılan yasal bir değişiklikle özel kesimle ortaklık şeklinde kurulmalarına izin verilmiş ve bundan sonra sayıları hızla artmıştır. Önceleri özel sermaye birikiminin ve müteşebbis sınıfının oluşmasına yardımcı olmak amacıyla kurulan KİT’ler, sonraları süreklilik kazanmış ve Türk ekonomisi içinde ağırlıklı bir yer tutmaya başlamıştır.

ÖZELLEŞTİRİLEN KİT'LER VAR

1980'lerin ikinci yarısından sonra KİT’lerin Özelleştirilmesi konusunda çalışmalar başlatılmıştır. KİT’ler daha sonra 18.6.1984 tarih ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmişlerdir. Yasada Kamu İktisadi Teşebbüsü terimi bir üst kavram olarak kabul edilmiş ve KİT’lerin İktisadi Devlet Teşekkülleri (İDT) ile Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK)'ndan oluştukları belirtilmiştir. Her ikisinin de sermayesi devlete aittir. Bir de sermayesi başka bir KİT’e ait olan kamu girişimleri vardır. Bunlar arasında Kamu Müesseseler ile Bağlı Ortaklıklar yer almaktadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN