Balonla gezen hayalperest eşekler

Balonla gezen hayalperest eşekler

Hakan Bayhan, dördüncü masal kitabında Başımı Derde Sokmam ve BaşımBeladanKurtulmaz isimli meraklı ve hayalperest iki eşeğin hikayesini anlatıyor.

Hakan Bayhan’ın ‘Bahçedeki İncir Ağacı’nın devam niteliğindeki ‘Karıncalar Ülkesine Yolculuk’ ve ‘Küçük Salyangoz Pişinga’nın ardından ‘Mavi Eşekler Adası’ adlı kitabı minik okuyucularla buluştu. Yeni masalında farklılıklarımıza rağmen bir arada yaşayabiliriz dilini çocuklarla buluşturan Bayhan, meraklı ve hayalperest eşeklerin hikayesini anlatıyor. BaşımıDerdeSokmam ve BaşımBeladanKurtulmaz isimli iki mavi eşek balonla özgürlüğün, adaletin ve mutlu bir toplumun şifrelerini arıyor. Bayhan ile konuştuk...

Çocuk kitabı yazmak diğer edebiyat türlerine göre zor mu?

Yetişkinlere yazsanız bu kadar ince eleyip sık dokumazsınız. Tabii bir parametresi var çocuk edebiyatının. Çocukların ilgisini çekebilmek, onların hayal dünyasını tetikleyecek ve aynı zamanda da eğlendirecek dili oluşturmak çok önemli. Bunun içinde bir disiplin çerçevesinde çaba sarf edip yazmak gerekiyor. Çocuklara yazmanın benim için bir armağan olduğunu düşünüyorum. Hele ki ülkemizin, dünyanın haline baktığım zaman.

Peki nasıl bir yol izliyorsunuz?

Akraba çocuklarını da sayarsam hayli geniş bir ailede büyüdüm. Sonrasında hem onların çocukları hem benim çocuklarımla olan diyaloğum hep sıcak ve yakın oldu. Gazeteciliğin verdiği refleksle görünmeyeni görmeye başladım. Hep gözlemledim çocukları. Gözlemlerken de hep onların duygu ve düşün dünyasını anlamaya çalıştım. Anlarken de yazmaya, biriktirmeye devam ediyorum. Kızımla yürürken, bir yere giderken gösterdiği yaklaşımları hep kaydediyorum. Bunları bir masalda kullanırım düşüncesiyle…

Çocukların hayal dünyası çok farklı, çocuk kitabı yazarı olarak bu hayalleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çocuklar bizim gördüğümüz gibi değiller. Her şeyin çok farkındalar. Yani şöyle söyleyeyim doların yükselmesinin, işsizliğin, enflasyonun yani alım gücünün azalmasının da farkındalar. Bunu anne-babalarıyla alışverişe gittiklerinde birebir yaşıyorlar. Ama bu farkındalık onların hayatında bir yer teşkil ediyor mu? Bence pek değil. Çocuklar için her zaman heyecan verecek olaylar önem teşkil ediyor. Onların hayalleri ve bu hayallerini gerçekleştirecekleri duygu dünyaları var ki işte bunlar onları tetikliyor ve geliştiriyor. Bir okulda söyleşiye gitmiştim. 9-10 yaşında bir öğrenci söz istedi. Size bir masal önerim var. Şöyle düşünün, ‘İstanbul’da yer çekimsiz ortamda bir fil yolunu kaybediyor ve ona yardım etmeye çalışan çocuklar var’ bu masalı yazar mısınız dedi. Çok etkilenmiştim. Yazma hevesimi okullarda konuştuğum çocuklar çok pekiştiriyor, umutlandırıyor beni.

Sizin çocukluğunuzundaki kitapların sizde nasıl bir etkisi oldu?

Ömer Seyfettinler, Kemalettin Tuğcular… Öğretmenin ödev olarak verdiği hikâyeler. ‘Kaşağı’da diyet ödetiyor, orada inanılmaz bir trajedi var. Yedi yaşındaki bir çocuğun duygu dünyasını yerle yeksan eden bir durum. Niye? Çünkü onu yaparsan şu bedeli ödersin. O zaman çocuk aklımla hiçbir şey yapmayayım, yaparsam başıma ne gelir diye düşünüyordum. Bizim kuşağın handikaplarından birisi de çocuk edebiyatının bizde yarattığı travmadır aslında. Şimdiki çocuklar çok farklı. Teknolojinin erişilebilir olmasıyla beraber internet hayatın her alanına girdi. Çocuklar iyiyi kötüyü seçiyor. Hoşlanmadığı şeyi, kendine değmeyen kitabı okumuyor mesela. Neden Harry Potter rağbet görüyor? Çünkü içinde bilim var, gizem var, aksiyon var ve daha pek çok bileşen var. Siz çocuğa stabil metinler verirseniz çocukta hiçbir karşılık bulamazsınız.

18-07/11/ekran-resmi-2018-07-11-015152.png

Mavi Eşekler Adası
Hakan Bayhan
Yitik Ülke Yayınları
48 sayfa / 13 TL

ÇOCUK KİTAPLARI

Denemekten vazgeçmeyen Thuı

Gün boyu arkadaşlarıyla top sürüyor, uçurtma uçuruyor, saklambaç oynuyor Thui. Her akşam eve döner dönmez de büyükbabasıyla dertleşiyor harıl harıl. Diğer çocuklar kadar hızlı koşamadığını söylüyor, defalarca denese bile topu art arda sektiremediğinden yakınıyor, ıslık çalamamayı dert ediyor… Denemekten vazgeçmeyen çocuklara...

18-07/11/ekran-resmi-2018-07-11-015253.png

Vişne Mavisi
İdil Pişgin
Doğan ve Egmont Yayıncılık
140 sayfa / 18 TL

Momo zamanı çalanlara karşı

Mono’nun buldukları ya da kendisine hediye edilenler dışında hiçbir şeyi yoktur. Ancak olağanüstü bir yeteneği vardır, muhteşem bir dinleyicidir. Birgün hayaletimsi topluluk ‘duman adamlar’ ortaya çıkar. İnce hesaplı planlar kurup insanların zamanını çalarlar. Acaba Momo, zamanı çalan adamları tek başına alt edebilecek midir?

18-07/11/ekran-resmi-2018-07-11-015350.png

Momo
Michael Ende
Pegasus Yayınları
304 sayfa / 28 TL

Babalar mutfağa giriyor

‘Akademisyen Anne’ olarak tanınan Saniye Bencik Kangal’ın ilk çocuk kitabı ‘Sana Kek Yaptım’, babaları mutfağa sokuyor, evleri mis kokularla dolduruyor, çocukların başına eğlenceli işler açıyor. Dilerseniz aynı fırından çıkan Benim Kapkek Kitabım adlı etkinlik kitabıyla eğlenceye kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

18-07/11/ekran-resmi-2018-07-11-015452.png

Sana Kek Yaptım
Saniye Bencik Kangal
Turta Kitap
56 sayfa / 29.90 TL

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN