Bir demet çiçeğin gizli dili

Bir demet çiçeğin gizli dili

Çiçeğin bir peyzaj nesnesi değil bir ruh ve hayat eğiticisi olarak algılandığı zamanlar olmuştur. Modern çağ ve gen teknolojisi çiçek türünü ve bakımını geliştirmiş olabilir ama onu sıradan insanın elinden de almıştır.

ÖMER ERDEM/İLERİ GERİ OKUMALAR

Çiçeğin bir peyzaj nesnesi değil bir ruh ve hayat eğiticisi olarak algılandığı zamanlar olmuştur. Modern çağ ve gen teknolojisi çiçek türünü ve bakımını geliştirmiş olabilir ama onu sıradan insanın elinden de almıştır. Bir gösteri/gösterge olmanın yanında çoktan bir ticaret malzemesidir çiçek. Fransızca’dan tercüme edilen ve 1911/12’de İstanbul’da basılan ‘Lisan-ı Ezhar’da, ‘varlıklar içinde en çok insana hitap eden latif bir varlık’ olan çiçeklerin diliyle buluşuyoruz. Ayrıca kitabın sonunda yine yazarı B.H.S harfleriyle rumuzlanmış bir risale ile karşılaşıyoruz. ‘Talihten, Aşk ve Sevda Meselelerinden Bahseden’ ve çiçeklerle konuşulup konuşulmadığını kendisine dert edinen meçhul yazar; gerid lalesi, taze ot, iğ ağacı, anber çiçeği ve zaferandan oluşacak bir demetin, “Beni terk etmeyiniz, sizi daima seveceğim, tasviriniz dimağıma nakşedilmiştir, dilbersiniz, güzelliğinizi suistimal etmeyiniz” diye konuşacağını söylüyor. Büyüyen Ay’ın çiçek gibi baskısı, kitaba olan aşkınızı kabartacak nitelikte. Siz de kendi çiçeğinizi bu kitap vasıtasıyla keşfedebilirsiniz.

18-06/13/ekran-resmi-2018-06-13-015454.png

Gizli Lisan (Lisan-ı Ezhar)
Hazırlayan: Yahya Hazini
Büyüyen Ay Yayınları
102 sayfa / 25 TL

Oğuz Atay’ı 100 soruda tanıyın

Çok değerli bir yazar ve romancı Selçuk Orhan. Sadece eğildiği konular bakımından değil gittikçe kendisine has kıldığı üslup ve duruşuyla da ayrıksı. Herkesin popüler kültür nesnesi türetmeye can attığı bir zamanda, Oğuz Atay üzerine ciddi ciddi çalışmış ve ‘100 Soruda Oğuz Atay’ kitabını yazmış. Seçtiği başlıklar günümüz popüler okuru yanında ciddi edebiyat sevdalılarının da ilgisini çekecek nitelikte. Bu yöntemle, dolaylı bir biyografi ve inceleme eseri de yazmış sayılır Orhan.

‘100 Soruda Oğuz Atay’ kitabını okudukça sadece bir romancıyı daha yakından tanımakla kalmıyor, onu etkileyen sosyal ve kültürel çevreyi kültürel tarih içinde takip edebiliyorsunuz. Bir yazarı popüler kültür kahramancılığı modasından kurtarıp bir yazım ve okuma yöntemi önermek az şey değil, bence. Bu yöntemle belki hem yazarlar doğru ve yakından tanınmış olur hem de yazarlar tek taraflı talan edilip tüketilmez.

18-06/13/ekran-resmi-2018-06-13-015550.png

100 Soruda Oğuz Atay
Selçuk Orhan
Kara Karga Yayınları
272 sayfa / 18 TL

Şiirin dünyasında yaşatılan ‘rakip’

Daha önce Atilla Şentürk’ün ‘Rakibe Dair’ kitabında, Mehmet Çavuşoğlu’nun ‘Divanlar Arasında’ eserinde net şekilde gördüğümüz rakip, Abdullah Aydın’ın gözüyle daha ileri boyuta taşınıyor, oldukça oylumlu bir araştırmaya konu ediliyor. Bugünkü kullanımda hem siyasetin hem de bütünüyle olumsuz anlamın çemberine hapsedilmiş olsa da rakip kavramının eski şirinin dünyasında ne kadar da çok anlamda ve umulmadık şekilde yaşatılıp/yaratıldığını görüyoruz. Sevgilinin eşiğine varmayı engelleyen bu zalimin tam ve doğru anlaşılmasının güçlüğü de var ayrıca. Allah’ın güzel isimlerinden başlayarak işret meclisinde dans eden kişiye dek ayrışan rakip’in izini sürmek şiir ve metafor meseleleriyle ilgilenenler için de özellikli bir çalışma.

18-06/13/ekran-resmi-2018-06-13-015631.png

Divan Şiirinde
Rakip Portresi
Abdullah Aydın
Kitabevi
399 sayfa / 55 TL

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN