Kızılay Başkanı Kerem Kınık: Kan stokları terörden değil, kış şartlarından azaldı

Kızılay Başkanı Kerem Kınık: Kan stokları terörden değil, kış şartlarından azaldı

Türk Kızılay’ı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, kan stoklarının azalmasıyla ilgili yaptığı açıklamada "Terör ve benzeri olaylar tabi ki kan ihtiyacını arttırıyor ama bu sayı bizim toplam operasyonumuza baktığımızda çok hızlı yönetebileceğimiz bir sayı" dedi

Türk Kızılay’ı Genel Başkanı Kınık, sosyal medya hesabı twitter üzerinden, "#SON DAKİKA Kan Stoklarımız yetersizdir! Vatandaşlarımızdan ülke genelinde kan bağış desteği bekliyoruz, 1 ünite 3 can kurtaracak" açıklamasını yapmış ve Türkiye’de kan bağışı seferberliği başlamıştı.

BAĞIŞ SEFERBERLİĞİ BAŞLADI

Konuya ilişkin basın açıklamasında bulunan Kınık, Türkiye genelindeki kanın güvenli bir şekilde toplanması ve hastanelere iletilmesi ile ilgili Türk Kızılay’ının milli bir görevi olduğunu söyledi. Kınık, "Bu konuyla ilgili 3 bin 300 çalışanımız, 17 kan bölgemizde ve 250 noktada her gün bu kanı alıyor, testten geçiriyor ve hastanelere ulaştırıyor. Geçen sene ülkemizdeki kan sarfiyatı miktarı 2.7 milyon üniteydi. Kızılay, bir önceki yıla nazaran yüzde 11’lik bir büyüme ile 2 milyon 150 bin ünite kan topladı ve bu kanı bin 300 civarındaki hastaneye iletti. Aradaki diğer farkı da 28 tane geçici kan bankası işletme ruhsatı olan hastanelerimiz topladılar ve ihtiyaçları karşıladılar. Kış aylarında ve ağır kış şartlarında bağışçılarımızın bu kan bağışı noktalarına erişimindeki sıkıntılar ve Doğu Bölgelerindeki hastanelere, olası bir erişimin kesilmesine binaen göndermiş olduğumuz fazla sevkıyat nedeniyle, 40 binlerde olması gereken stoklarımız 20 binlerin altına düştü. Bu da bizim için kırmızı bir alarmdı. Biz bu rakamı tekrar 40 binlere çıkartmak için bağışçılarımızdan bir destek çağrısında bulunduk. Vatandaşlarımız da çok hızlı bir şekilde bu çağrımıza yanıt verdi. Türkiye genelinde bu anlamda kan bağışı seferberliği başladı" dedi.

ASIL NEDEN KIŞ ŞARTLARI

Kan stoklarının azalmasının Türkiye’de yaşanan terör olaylarından kaynaklanmadığını kaydeden Kınık, "Bu yaşanmasını arzu etmediğimiz terör ve benzeri olaylar tabi ki ihtiyacı arttırıyor ama bu sayı bizim toplam operasyonumuza baktığımızda çok hızlı yönetebileceğimiz bir sayı. Bizim stoklarımız ile ilgili azalmanın asıl dramatik sebebi terör olayları değildir. Asıl neden, kış şartlarından kaynaklanan bağışçılarımızın kan verme ile ilgili eğilimleridir. Buna benzer olağanüstü durumlar için Türk Kızılay’ı her zaman hazırdır. Şuanda da bu anlamda kriz diyebileceğimiz bir durum yok ama aradaki boşluğu hızlı bir şekilde doldurmamız gerekiyor. Çünkü biz kanı alıp uzun süre stoklayamıyoruz. Kan, günlük bir operasyon ile toplanması ve ulaştırılması gereken bir dokudur. Dolayısıyla vatandaşlarımızın her gün kan bağışında bulunması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN