Koç ve Sabancı aileleri holding hissesi satıyor

Koç ve Sabancı aileleri holding hissesi satıyor

Türkiye’nin en değerli iki holdingi hisselerin bir kısmını satışa çıkardı. Koç Holding, 107 milyon adet hisse satışına başlarken, Sabancı ailesinin de 100 milyon dolar değerindeki hisselerinin bir kısmı 21 uluslararası yatırımcıya satıldı.

EKONOMİ SERVİSİ - İSTANBUL

Borsa İstanbul’un 100 bin puana yaklaşarak tarihi rekorunu kırdığı günün akşamında Türkiye’nin en değerli iki holdingi hisselerinin bir kısmını satışa çıkardı. Koç Holding, tahmini 1,75 milyar TL’ye denk gelen 107 milyon adet aile hissesinin satışına karar verirken, Sabancı Ailesi de 100 milyon dolar değerinde hisse için satış başlattı. Hisse satış haberinin ilk geldiği Koç Ailesi, Koç Holding’te hızlandırılmış ön talep yoluyla 107 milyon adet hisse satışı için işlem başlattığını duyurdu. İşleminin 15,87 TL-16,38 TL aralığında gerçekleşmesi beklenirken, satış için sadece Citi yetkilendirildi. Rakam da yaklaşık 1,75 milyar TL (Yaklaşık 490 milyon dolar) olarak hesaplanıyor. Koç Holding’in tamamının yüzde 68,51’ine sahip olan Aile’nin bu satışını gerçekleştirecek üyeleri arasında Mustafa Koç, Suna Kıraç, Ömer Koç, Ali Koç ve Caroline Koç bulunuyor. Satıştaki hisseler, Aile’nin toplam hisselerinin yüzde 6,16’sına denk geliyor. Koç Holding’in ise yüzde 4,22’si. Hisse satışına ilişkin resmi açıklama borsaya yapıldı.

Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç imzasıyla, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Bazı Koç Ailesi üyeleri ile birlikte sahibi olduğumuz toplam 391 milyon 19 bin 30 TL nominal değerli (yüzde 15,42) Koç Holding A.Ş. paylarının, 107 milyon TL nominal değerli kısmının (yüzde 4,22) hızlandırılmış talep toplama yöntemi ile yurtdışında yerleşik kurumsal yatırımcılara tahsisli olarak satışı için Citigroup Global Markets Limited ile bir sözleşme imzalanmıştır.”  Koç’tan sonra Sabancı Ailesi de yaklaşık 100 milyon dolar değerinde Sabancı Holding hissesi için satış başlattı. Satış açıklamasını Ünlü&Co yaptı. Buna göre, Sabancı Ailesi, hisseleri Çarşamba günü kapanışa göre yüzde 4 iskontolu sattı. Sabancı Holding, aile hissesinin bir kısmını 21 uluslararası yatırımcıya satarken, hisselere yatırımcılardan 1,8 kat talep geldi. Öte yandan hisse satışları sonrasında hisselerde düşüş yaşandı. Koç Holding hisseleri dün güne yüzde 4,23 düşüşle 16,30 liradan başlarken, hisse satışı açıklamasının ardından düşüş yüzde 6’yı buldu. Sabancı Holding ise açılışta 10,85 TL ile yüzde 2,25 değer kaybetti.

Yurtdışında yatırım fırsatları planlar arasında

Bizden Haberler’de konuşmasına yer verilen Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, yurt dışında yatırım fırsatlarının göz ardı edilmeden, aktif bir şekilde değerlendirildiğini belirtti. Çakıroğlu, sürdürülebilir ve karlı büyümeyi destekleyen ana unsurları teknoloji sahipliği, inovasyon yetkinliği ve marka yönetme becerisi olarak sıralarken, Koç Holding portföyünün sektörler, coğrafi faaliyet alanları ve risk profilleri bakımından dengeli bir şekilde yönetilmesinin şart olduğunu vurguladı. “Yurt dışında büyüme ve yatırım imkanlarının aktif bir şekilde değerlendirilmeye devam edilmesi gerekiyor.” ifadesini kullanan Çakıroğlu, bununla beraber, küresel vizyonun sadece yurt dışı faaliyetler ve yatırımlarla sınırlı olmayıp, işlerin tamamında global seviyede rekabetçi üstünlük oluşturmanın önemli olduğunu bildirdi. Çakıroğlu, gerek yurt dışında gerekse yurt içinde yatırım fırsatlarının, yakın sektörler veya tamamen yeni alanlar da göz ardı edilmeden, aktif olarak değerlendirildiğini kaydederek, hükümetin yeni teşvik programının da önemine dikkati çekerek, şirketlerden bu kapsamdaki fırsatları değerlendirilmelerini beklediğini bildirdi. Çakıroğlu, topluluk genelinde gerçekleştirilen dijital dönüşüm projesi çerçevesinde veri analitiği, yapay zeka, Endüstri 4.0, nesnelerin interneti gibi kavramların çalışıldığını belirtti.

RAHMİ KOÇ’UN ‘MUSTAFA’ İMZALI ÇİZİMLERİ

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’un, topluluğun 91. kuruluş yıl dönümüne özel “Mustafa” imzalı çizimleri Koç Holding’in kurumsal dergisi Bizden Haberler’in yeni sayısında yer aldı. Dergide yer alan Koç’un bir röportajında, “Bu konumda olmasaydınız, ressam olacağınız doğru mu?” şeklindeki soruya, verdiği şu cevap hatırlatıldı: “Bu konumda ressam olur muydum, onu bilemiyorum. Eskiden karikatür yapardım.

17-05/26/2.jpg

Londra’da talebeliğim esnasında da suluboya dersi almıştım. Seyahatlerde kara kalem adaların, yerlerin, limanların resmini yaparım. Aman aman bir ressam değilim, aman aman bir karikatürcü de değilim ama kendi kendime yaptıklarımdan zevk alıyorum.” Dergide, Koç’un traktörden otomotive kadar Koç Topluluğu’nu anlatan 5 çizimine yer verildi.   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN