Kudüs Ortadoks Patriği kilise mallarını İsrail’e satıyor

Kudüs Ortadoks Patriği kilise mallarını İsrail’e satıyor

Hayfa’da sokağa çıkan Hristiyan Araplar, kilise mallarını İsrail’e satmakla suçladıkları Kudüs Ortadoks Patriği Theophilos’u istifaya çağırdı. Protestocular “Dini varlıklar satılamaz” derken, Patrikhane ise “Mali durumdan dolayı reformları yapmak zorundayız” dedi.

İsrail’in Hayfa kentinde düzenlenen gösteride yüzlerce Arap, “kiliseye ait malları İsrail’e aktarmakla” suçladıkları Kudüs Ortodoks Patriği 3. Theophilos’un görevi bırakmasını istedi. Hayfa’da toplanan göstericiler, Theophilos’un gitmesi yönünde sloganlar attı, “Theophilos’un baskı ve zorbalık düzeni yıkılsın”, “Theophilos, meşruiyet hakkına sahip değildir” yazılı dövizler taşıdı. Gösteri, İsrail basınında birkaç ay önce çıkan “Batı Kudüs’te kiliseye ait malların İsrail’e satıldığı” yönündeki haberlerin ardından Ortodoks Hristiyanların Theophilos’a karşı düzenlediği en büyük gösteri oldu. Kudüs’te de geçen ay aynı gerekçeyle protesto düzenlenmişti.

Kudüs Belediye Meclis Üyesi Fleur Hassan-Nahoum ise gösterilerle ilgili çarşamba günü Jerusalem Post’a verdiği demeçte, “Bu dini bir çatışma değil” dedi. Patrikhane’nin toprak ve taşınmazları İsrail Hükümeti’ne devretmesini darbe olarak niteleyen Hassan-Nahoum, Patrikhane’nin “Maddi durumlardan dolayı böyle bir karar aldık” açıklamasını ise yaşanan darbeyi yumuşatma çabası olarak değerlendirdi. Hassan-Nahoum, dini bir liderin yaptığı bu açıklamanın ertesi gün bölgeyi harap edebileceğini biliyoruz diyerek durumun hassasiyetini vurguladı.

Hassan-Nahoum’un eleştirilerine cevap veren Patrikane bir de açıklama yaptı. Açıklamada “Maddi durumlar altında Patrikane’nin gerekli reformları yapmaktan başka seçeneği yoktur’’ denildi.

Öte yandan Ortadoks topluluğu aktivisti Peter Habash ise “Bu bir satış değil, bu bir hırsızlık’’ yorumunda bulundu. Habash, bu malların güven ve inanç unsuru olduğunu satılamayacağını, kiliseye ait kalması gerektiğini savundu.

Ortodoks Konsey Üyesi Uday Bacali, “Eski Patrik Irenius, Eski Kudüs’te aralarında iki otel ile bir binanın da bulunduğu taşınmazları İsrail’e aktarmıştı. Theophilos da Kudüs’te kiliseye ait bir çok taşınmazı İsrail’e aktardı” açıklaması yapmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN