İstanbul baharda film yağmuruna hazırlanıyor

İstanbul baharda film yağmuruna hazırlanıyor

43. İstanbul Film Festivali, 17-28 Nisan’da sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 132 uzun ve 12 kısa metrajlı filmin izleyiciyle buluşacağı festivalde Altın Lale için Türk sinemasından Rosinante, 8x8 ve Tereddüt Çizgisi’nin aralarında yer aldığı 10 film yarışacak. Festival bu yıl dünya sinemasının önde gelen isimlerinden Alman yönetmen Wim Wenders’i de ağırlayacak. Gösterimleri İstanbul’un iki yakasında 6 salonda gerçekleşecek festivalin biletleri 5 Nisan’da satışa çıkacak.

SALİHA SULTAN

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 43. İstanbul Film Festivali, 17-28 Nisan’da sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Festivalde dünya sinemasının en yeni örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenler ve genç yeteneklerin son filmlerinin de aralarında olduğu 132 uzun ve 12 kısa metrajlı film izleyiciyle buluşacak. 12 günlük festivalde film gösterimlerinin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşiler, özel gösterimler ve etkinlikler de izleyicilere sinema dolu günler yaşatacak.

43. İstanbul Film Festivali’nin programı 26 Mart sabahı İKSV’nin Konaklama ve Mekân Sponsoru The Marmara Hotel Taksim’de yapılan bir basın toplantısıyla açıklandı. toplantıda festival programı ve etkinlikleriyle ilgili bilgi veren İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan, Uluslararası Yarışma, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması, Ulusal Kısa Film Yarışması, Genç Ustalar ve Seyfi Teoman İlk Film Ödülü için yarışacak filmleri açıkladı.

Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Hayet Benkara ise festival kapsamında bu yıl 19. kez Türkiye’den yapımcı, yönetmen ve senaristlerle uluslararası sinema profesyonellerini bir araya getirecek Köprüde Buluşmalar proje değerlendirme ve geliştirme platformu hakkında bilgi aktardı. Festivalin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas 1948 ve Beyoğlu Sineması, Şişli’de CineWAM Premium+ City’s Nişantaşı (Salon 3 ve Salon 7) ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ile Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi olmak üzere 6 salonda yapılacak.

Gösterimler, 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30’da olacak. Önceki yıllardan farklı olarak Beyoğlu Sineması ve Sinematek / Sinema Evi’nde yapılacak tüm gösterimlerde yerler numarasız olacak. Festival biletleri, İKSV Lale Kart üyeleri için 1 Nisan Pazartesi başlayacak indirimli ön satışın ardından 5 Nisan Cuma günü genel satışa çıkıyor.

28kr02-man2.jpg

WIM WENDERS VE KOJI YAKUSHO GELİYOR

Festival bu yıl dünya sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Wim Wenders’i ağırlayacak. İlk kez İstanbul’a gelecek olan Wenders’in festivalde Alman sanatçı Anselm Kiefer’in yaşamını ve sanat yolculuğunu mercek altına alan ve Cannes’da prömiyerini yapan son filmi ‘Anselm’ ile Japonya’nın Oscar adayı ‘Perfect Days/Mükemmel Günler’ filmleri gösterilecek. 50 yıl önce çektiği ‘Alice Kentlerde’ filmi ise restore edilen yeni kopyasından izlenecek. Wenders, ayrıca festival kapsamında bir festival sohbeti de gerçekleştirerek izleyicilerle buluşacak.

Festivalde ayrıca Japonya ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıldönümü kutlanacak. Bu kapsamda Wenders’in ‘Mükemmel Günler’ filmindeki rolüyle Cannes’da en iyi erkek oyuncu ödülü kazanan Koji Yakusho da festival için İstanbul’a gelecek. Yakuza filmlerinden romantik drama, aksiyondan komediye her türün yükünü rahatlıkla sırtlanan Yakusho, Japonya’nın en tanınmış ve saygın erkek oyuncularından. Neredeyse üstlendiği her rolle ödüle layık görülen Yakusho, filmografisinde öne çıkan dört filmiyle festival programında yer alıyor.

MUSİKİŞİNAS GERİ DÖNDÜ

43. İstanbul Film Festivali programında, artık gelenekselleşen Dünya Festivalleri’nden Genç Ustalar’a, Mayınlı Bölge’den Antidepresan’a, Çiçek İstemez’den Neredesin Aşkım? ve Cinemania’ya 15 farklı bölümde filmler yer alıyor. Sinemaseverler ve müzik tutkunlarını bir araya getiren Musikişinas bölümü de geri dönüyor. Müzik tarihine damgasını vurmuş Ryuichi Sakamato’dan Talking Heads’e ikonik isimlerin konser filmleri ve dünyanın farklı bölgelerinden müziğe gönül verenlerin özgün hikâyelerinin yer aldığı bölümde 5 film izleyiciyle buluşacak.

28kr02-man4.jpgRosinante

Festival programına geçen yıl eklenen ‘Heyula’ bölümü bu yıl da sinemanın yeni olanaklarını deneyen filmleri keşfe çıkartacak. 2024 Türk-Macar Kültür Yılı vesilesiyle tasarlanan Macar Rapsodileri bölümü, Macaristan sinemasının en saygın yönetmenlerini bir araya getirecek. Festivalin en sevilen bölümlerinden ‘Galalar’ da bu yıl N Kolay sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

28kr02-man3.jpg

Tereddüt Çizgisi

N Kolay Galaları’nda ünlü yıldızlardan usta yönetmenlere, sezonun merakla beklenen 9 filminin Türkiye’deki ilk gösterimleri gerçekleştirilecek. Prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan, Jude Law’un rol aldığı ‘Kraliçe’nin Oyunu/Firebrand’, Levan Akin’in İstanbul’da geçen yeni filmi ‘Geçiş’, Yönetmen Ava DuVernay’ın ‘Başlangıç/Origin’ filmi ile Kanadalı auteur Atom Egoyan’ın yazıp yönettiği ‘Seven Veils’ de bölüm kapsamında seyirciyle buluşacak. Ferzan Özpetek de bu yıl festivalin konukları arasında yer alacak.

28kr02-man1.jpg

8x8

10 TÜRK FİLMİNDE ‘ALTIN LALE’ HEYECANI

Festivalin Ulusal Yarışma jüri başkanlığını bu yıl yönetmen, senarist ve yapımcı Aslı Özge üstlenecek. Ulusal Yarışma jürisinde oyuncu Merve Dizdar, görüntü yönetmeni Barış Aygen, sanatçı Halil Altındere ve müzisyen Ekin Fil yer alıyor. 10 dalda ödül verilen yarışmada en iyi filme verilen Altın Lale ödülü için Türk sinemasından Son Hasat (Cemil Ağacıkoğlu), Beraber (Mete Gümürhan), Rosinante (Baran Gündüzalp), Büyük Kuşatma (Sinan Kesova), Tereddüt Çizgisi (Selman Nacar) Bildiğin Gibi Değil (Vuslat Saraçoğlu), 8x8 (Kıvanç Sezer), Yurt (Nehir Tuna), Suyun Üstü (Aslıhan Ünaldı) ve Başlangıçlar (Ozan Yoleri) filmleri yarışacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN