Kurbanlık fiyatları ne kadar 2018 | Diyanet kurbanlık fiyatları kaç lira?

Kurbanlık fiyatları ne kadar 2018 | Diyanet kurbanlık fiyatları kaç lira?

Kurbanlık fiyatları belli oldu. 2018 Kurbanlık fiyatları Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, kurban fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kurban bayramının yaklaşmasıyla, bu yıl küçük ve büyükbaş kurbanlıkların ne kadar olacağı merak ediliyor. Bu yıl kurban fiyatlarının ne kadar olduğunu öğrenmek isteyenler haberimizden fiyatları görebilirler. İşte 2018 Kurbanlık fiyatları.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 2018 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 850, yurt dışında 625 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

Ayrıntılar geliyor...

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

2018 Kurban Bayramı bu sene 21 Ağustos salı gününe denk geliyor. Kurban Bayramı 24 Ağustos Cuma günü sona erecek. Şimdi 18 Ağustos cumartesiden itibaren başlayan Kurban Bayramı tatilinin 26 Ağustos pazar gününe kadar uzatılması düşünülüyor. Fakat Kurban Bayramı tatili için henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

DİYANET AÇIKLADI

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü Mustafa Tutkun vekalet kurban bedelinin yurt içinde 850, yurt dışında 625 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Yaptığı açıklamada Türkiye'de 275 merkezde, yurt dışında 135 ülke ve 400 bölgede, yaklaşık 275 bin hisse kurban kesimini planladıklarını belirten Tutkun dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların kurban coşkusunu yaşanması için çalıştıklarını dile getirdi. Diyanet Vakfı’na vekâlet vermek isteyen vatandaşlar için, “Türkiye'den vekâlet vermek isteyen vatandaşlarımızın yurt içinde kurbanlarının kesilmesi için 850 lira, yurt dışında kurban vekâleti için ise 625 lira bedel belirlendi. Yurt dışından kurban vekâletlerini verecek vatandaşlarımız ise 150 avro üzerinden belirlenen rakamlarla, vekâletlerini TDV'ye ulaştırmış olacak.” Açıklamalarında bulundu.

DİŞİ DÜVE KESMEK BU YIL YASAK

Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in dişi düve kesimine yasak getirildiğine dair açıklamasına karşın Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu ise, dişi düve kesiminin zaten yasak olduğunu, ancak yeniden gündeme getirilmesinin caydırıcı olacağını belirterek, kararı olumlu bulduklarını belirtmişti. Ahmet Kıroğlu yaptığı açıklamada, "Böyle bir yasak zaten vardı, ama uygulanmıyordu. Bunun doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz. Hayvan sayısının çoğalmasını sağlamalıyız. Normalde de düve kesilmemesi lazım. Dişi olmazsa üretimi yapamayız. Biz bunu baştan beri savunuyoruz." İfadelerine yer verdi.

KİMLER KURBAN KESEBİLİR?

Kurban kesmek, akıllı, buluğ çağına ermiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına (nisap) sahip ve yolcu olmayan Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 20 miskal (80.18 gr) altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir, dolayısıyla Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedâkarlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.

HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLARAK KESİLEBİLİR?

Sığır cinsi büyükbaş hayvanların kurban edilebilmesi için, en az iki kameri yaşlarını bitirmeleri gerekir. İki yaşını bitirdikleri kesin olarak bilinen büyükbaş hayvanların kapak atmamaları kurban olmalarına engel olmaz. Yine kapak attığı halde iki yaşını doldurmamış olurlarsa kurban olarak kesilemezler. Ancak doğumu kesin olarak bilinmeyen büyükbaş hayvanlar için kapak atma, bir ölçü olarak kabul edilebilir.

17-08/15/maxresdefault.jpg

KURBAN ALIRKEN BUNLARA DİKKAT

Başka illerden getirilmiş kurbanlıklardan veteriner sağlık raporu olmayan, 2. Sığır cinsi hayvanlar için pasaportu bulunmayan, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi olmayan ve küpesiz, 3. Çok zayıf olan, 4. Gebe veya yeni doğum yapmış olan, 5. Yüksek ateşi olan, 6. Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, 7. Kılları karışık ve mat halde olan, 8. Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, 9. Salya akıntısı bulunan, 10. Pis kokulu ishali olan, 11. Pis kokulu burun akıntısı olan, 12. Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar satın alınmamalıdır.

 

17-08/15/ghlsi_1502263683_8607.jpg

VEKALETLE KURBAN KESME

Vekâlet yoluyla kurban kestirmek isteyenlere yardımcı olmak üzere Bakanlar Kurulu Kararı’nın 4’üncü maddesinde şu şekilde bir düzenleme getirilmiştir: “Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar için Diyanet İşleri Başkanlığınca her yıl vekâlet yoluyla kurban kesim organizasyonu düzenlenir. Başkanlık bu hizmet için Türkiye Diyanet Vakfı ile işbirliği yapar. Gerçek ve tüzel kişiler de bu kararda yer alan usul ve esaslara göre bizzat veya vekâlet yolu ile kurban kesebilirler, organizasyon yapabilirler.” Nitekim Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ile işbirliği yaparak her yıl vekâlet yoluyla kurban kesim organizasyonu yapmaktadır.

Kurbanlık hayvanları kaliteli yem, ot ve samanla beslediklerini ifade eden Erzurum Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım "Kurban Bayramı’na çok az bir zaman kaldı. Biz de bu zaman zarfında yaylada ve meralarda olan hayvanlarımızı açık hava besi tesislerimize getirdik. Burada kurbanlık hazırlıklarımızın daha iyi beslenmesi için elimizden ne geliyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Yemin, otun ve samanın kaliteli olanını aldık hayvanlarımızı beslemeye çalışıyoruz. Bu arada yaylada olan hayvanlarımızı köye indirdik sürünün içerisinde kurbanlık olan hayvanların ayrımını yapıyoruz. Bildiğimiz üzere kurban olmayan hayvanların satışı olmaz bu dinimizce yasak. Bu hayvanları sürünün içerisinden ayırdık bu şeklide hazırlıklarımız devam ediyor" dedi.

"FİYATLARDA ARTIŞ YADA DÜŞÜŞ YOK"

Şu anda kurbanlıkların fiyatlarının geçtiğimiz yılla aynı olduğunu, yem fiyatlarının artışta olmasından kaynaklı ilerleyen günlerde kurbanlık fiyatlarında yükselme olabileceğini belirten Yıldırım, "Fiyatlar geçen yıla oranla hemen hemen aynı fazla bir artış ve düşüş söz konusu değil ama önümüzdeki günler de fiyatlarda artma veya azalma olur mu onu da şimdiden söylemek doğru olmaz. Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde hayvan sayısında azalma görüldü buna paralel olarak sürekli hayvan fiyatları artışa geçti. Son bir iki yıl içerisinde sayı dengelenmeye başlandı. Yurt dışında yapılan ithalatlar üretimin artırılması için yapılan çalışmalar hibe teşvik desteklemelerle hayvan sayısındaki azalmanın önüne geçildi. Bu yıl içerisinde de yem fiyatlarında çok ciddi bir artış yaşandı buna bağlı olarak da fiyatlarda değişiklik olabilir şuanda pek bir değişiklik yok yem fiyatları yükselmeye devam ederse hayvan fiyatları artacaktır" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin kurban ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamayı amaçlayan Erzurum’da, büyükşehirlere hayvan sevkiyatı 10 gün içerisinde başlayacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN