Kuzey Suriye'de PKK devleti kuruluyor

Kuzey Suriye'de 
PKK devleti kuruluyor

Tel Abyad'ın PYD'ye bağlı YGP güçleri tarafından ele geçirilmesinin ardından bölgede oluşan de facto durumu uzmanlar Karar. com'a değerlendirdi.

Tel Abyad'ın PYD'ye bağlı YGP güçleri tarafından ele geçirilmesinin ardından Tel Abyad'lı Türkmenler, PYD'nin amacının güvenlik olmadığını, bölgenin demografik yapısını değiştirerek bir Kürt devleti kurmak istedikleri belirtti. İHH yetkilisi Osman Atalay Kuzey Irak'ta olduğu gibi, Kuzey Suriye'de fiili bir Kürt devleti kurulduğunu söylerken, yazar Ayhan Altıntaş ise kurulan yapının Kürt değil, bir PKK devleti olduğunu ifade etti. 

"PYD güçleri Türkmen köylerini boşaltıyor"

Tel- Adyadlı Türkmen öğretmen Abdurrahman Dede, PYD'in Türkmen köylerini boşalttığını söyleyerek şunları anlattı: "PYD'li gruplar köylerimizi boşaltıyor. Boşaltma bahaneleri ise IŞİD'in bölgeye mayın döşendiği iddiası. PYD'li gruplar "Güvenliğiniz için sınıra gidin" çağrısı yaptılar. Fakat evlerine dönenler, herhangi bir mayınla karşılaşmadıklarını söylüyor."

"PYD Tel Abyad'ın yapısını değişmeye çalışıyor"

Dede, PYD'in asıl amacını bölgedeki yapıyı Kürtler lehine değişirmek istediklerini söyleyerek şunları belirtti: "Güya iyiliğimizi düşünüyorlarmış gibi ama asıl amaçları bizleri oradan çıkarmak. Bölgedeki demokrafik yapıyı değiştirerek, PKK ve PYD'li grupları yaşadığımız bölgelere yerleştirmek. Biz ölsek bile artık köyümüzde ölmek istiyoruz. 1,5 sene önce IŞİD'in zulmünden kaçarak göç ettik. İkinci kez evlerimizi terk etmek istemiyoruz. PYD her yere, PYD bayrakları asarken, Türkmen köylerine sadece Özgür Suriye bayrakları astılar ki, bizler tepki göstermeyelim."

15-06/16/22.jpgTel Abyadlı Türkmen Ömer Dede, PYD'in en az 300 Arap ve Türkmen köyünü ele geçirdiğini söyledi.

300 Arap ve Türkmen köyünü ele geçirdi

PYD güçlerinin özellikle Sünni, Türkmen köylerini boşaltığını belirten Cephe Suvvar Tel Abyad Komutanı Doktor Ömer Dede bölgede gerçekleşen olağanüstü durumu şu sözlerle anlattı:

"Suriye birçok parçaya bölündü. Her grup belli bir bölgeyi kontrol altında tutmaya çalışıyor. Bu grupların birkaçı köylerimizi yaktı. PYD güçleri, Türkmenlerin yaşadığı köyleri boşalttı. "Evlerinizi boşaltın" çağırısı yapan PYD'de Türkiye sınırına gitmemizi de engelliyor. PYD, Tel Abyad'ı bir tek kurşun atmadan ele geçirdi. Buna anlam veremiyoruz. Ama biz burada ne yapılmak istendiğini biliyoruz. PYD, demografik yapıyı değiştirmek çalışıyor. PYD bu bölgede kontrolü ele geçirip, bir nevi polislik görevi yapmak istiyor. IŞİD'le savaşan YPG zaman kaybetmeden bölgeye yerleşti. IŞİD’in olmadığı köyleri bile ele geçiriyor. Şu ana kadar en az 300 Arap ve Türkmen köyünü ele geçirdiler."

Amaç; Irak petrollerini Suriyeli Kürtler üzerinden Akdeniz'e ulaştırmak

İHH Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazar Osman Atalay, Tel Abyad'ta yaşananları ve oluşan yeni siyasi atmosferi yorumladı. Dün PYD'ye bağlı YPG güçlerinin Tel Abyad'ı ele geçirilmesinin 2 senedir dillendiren bir proje olduğunu belirten Atalay, bölgedeki siyasi dengenin neden değiştiğini şöyle açıkladı:

"ABD Kuzey Irak'taki petrolü, Türkiye üzerinden değilde, Kuzey Suriye'deki Kürtler üzerinden Akdeniz'e götürmek istiyor. İşte bugün aslında bu projenin ayaklarının yere basmaya başladığını görüyoruz. Dün komplo teorisi olarak konuşulan Irak petrollerinin Suriye üzerinden Akdeniz'e ulaşma projesi bir gerçeğe dönüştü. Bakıyoruz ki, Barzani-PKK arasında çok ciddi siyasi bir tartışma olsa dahi; bugün sınırımızdaki Suriye topraklarında PYD- YGP bir cephe oluşturdu. Bu durum Kobani, Afrin ve Cizire kantonlarının tamamının birleştiği bir yapıya doğru gidiyor. Bu birleşme Akdeniz'de Kürtleri bir koridar oluşmasını sağlayacak"

Kuzey Irak'ta neler yaşandı ise; Kuzey Suriye'de onlar yaşıyor

Geçtiğimiz 10 gün içinde Kobani'de ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile YPG- PYD güçleri arasında üçlü bir Kanton oluşturulması için anlaşmaya varıldığını belirten Atalay, bu anlaşmanın Türk medyasında pek fazla yer almadığını söyleyerek şunları belirtti:

"Türkiye'de seçim atmosferi havası olduğu için bu toplantı Türk medyasında çok yer bulmadı. Bölgede IŞİD'le Kürtler arasındaki çatışmalar durdu. Bu kadar hızlı ve çok büyük insan gücüne sahip olmayan PYD'nin Tel Abyad'ın ele geçirmesinin birçok faktörü var. Birincisi; Amerika Kürtlere yardım etti. Bir zamanlar Barzani ile güçlü bir partnerliğe giden ABD, Kobani olaylarından sonra PYD- YPG- PKK yeni bir partnerlik anlaşması sağladı. Dün Kuzey Irak'ta Barzani'ye ve Talabani'ye siyasi, maddi ve ekonomik destekler veren ABD, bugün Kuzey Suriye'de Suriyeli Kürtlere yardım ediyor. Yani; bir zamanlar Irak'ın kuzeyinden neler yaşandı ise bugün Suriye'nin kuzeyinde aynı şeyler yaşanıyor ve yaşanmaya devam edecek."

ABD'nin Ortadoğu'daki yeni partnerleri: PKK-PYD-YPG

Bölgenin değişen dengelerini ve ABD'nin bölgedeki strateji değişikliğini anlatan Atalay, şunları anlattı:

"Suriye'de çok denklemli bir savaş var. Fakat Amerikan'ın Libya Büyükelçisi'nin katledilmesi ve ardından Suriye muhaliflerin Şam'a doğru ilerlemesinin hız kazanması Suriye'deki denklemi de değiştirdi. Özellikle ABD çok radikal- stratejik bir değişikliğe gitti. Jonh Kerry'ın Dışişleri Bakanı olmasıyla birlikte ABD'nin Suriye politikası tamamen değişti. ABD'nin politika değişlikliği Türkiye'nin de Suriye politikasını etkiledi. Bu strateji değişikliği ile beraber ABD radikal islamcı grupların Suriye'de önüne kesmeye çalışırken,  bölgede yeni bir güç olarak ortaya çıkan "IŞİD" sorunu oluştu. IŞİD'in güçlenmesiyle Suriye muhalefeti bölündü ve kendi içinde çatışmaya girdi. Bu bölünme Suriyeli Kürtlerini etkiledi ve Kürtler bölgede güç kazanmaya başladı. Suriye'de yaşayan Kürtleri güçlendiren bir diğer etken ise "Beşar Esad" oldu. Çünkü Esad Kürtlere "kanton" vereceğini söylemişti. Kürtler Esad rejimden aldıkları bu güçle hakimiyet oluşturmaya başladı. Esad şu an Suriye'de sadece Batı bölgelerine hakim. Bu ülkenin ise yüzde 40'a hakim olduğu anlamına geliyor. Böyle bir tablo karşında ABD'nin tercihi; Kuzey'deki Kürtler ile ortaklık yapmak oldu. ABD'nin aslında hem Irak'ta hem Suriye'de partnerleri Barzani ve Talabani'den ziyade PYD- PKK-YGP güçleri olacak.

15-06/16/23.jpgYazar Osman Atalay, Kuzey Suriye'deki gelişmelerin ardından yeni bir strateji geliştirdiği söyleyerek, ABD'nin Ortadoğu'daki yeni partnerlerinin PKK-PYD-YPG olduğunu belirtti.

Çözüm süreci Suriyeli Kürtlerle politikamızı belirleyecek

Suriye'de yaşanan paradigma değişlikliğinin Türkiye'deki çözüm süreci ile paralel olduğunu belirten Atalay, Türkiye'nin Suriyeli Kürtlerle olan ilişkisini şu sözlerle değerlendirdi:" Aslında Türkiye'deki çözüm sürecinin başarısı ya da yaklaşımı Suriye'deki olaylarla da paralel. Biz, çözüm sürecinin konuşurken aslında Suriye ve PKK hareketinin politikalarını da konuşuyoruz. Kuzey Suriye'deki Kürt kantonları ve hareketi, PKK hareketinin bir izdüşümüdür. Suriye'nin kuzeyindeki Kürt hareketinin Türkiye ile olan ilişkisi, çözüm süreciyle paralel yürüyecektir."

Kuzey Suriye'de Kürt değil, PKK devleti kuruluyor

İHH gönüllüsü ve Yazar Ayhan Altıntaş ise Tel Abyad'ın ele geçirilmesini ve bölgede Arap ve Türkmen köylerinin boşaltılmasını ilişkin şunları söyledi: "PYD, Tel Adyad'ın tek başına ele geçiremedi. Orada ABD'nin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin yardımı da  var. Aslında Kuzey Suriye'de bir Kürt değil, PKK devleti kuruluyor. Bir zamanlar Kuzey Irak'ta da kurulmuştu. Malesef bölgede Türkiye'nin güvenliğini tehdit edecek bir PKK devleti kuruluyor. PYD'nin öncelikli amacı; bölgedeki demografik yapıyı bozmak. Zaten yıllardır var olan amaçta bu zaten. Bütün köyler boşaltıldı. Boşaltılan yerlere PKK kendi askerini yerleştiriyor ama bu askerler sırf PKK askerlerinde değil; Hizbullah, İran ve Esad askerinden de oluşuyor. Bunların hepsi birlikte hareket ediyor. Aslında bahsettiğimiz bütün yapıya "Burada IŞİD tehlikesi var" adıyla oynanan bir tiyatro oyunu diyebiliriz. Bu oyunun sonunda; Türkiye sınırında güvenliksiz bir hat oluşturma çabası var. Ayrıca, Ortadoğu'da İsrail'e daha fazla yaşam sahası açmak."

Suriye'deki yapıdan en çok Türkiye zarar görecek

Bölgedeki savaşın sonunda Türkiye'nin zarar göreceğinin belirten Altıntaş, Suriyeliler sadece kendi savaşının değil, Türkiye'nin de savaşı verdiğini söyleyerek şunları ekledi:

"Bu savaşta özellikle Türkiye mülteci sorunlarıyla uğraşırken, bölgeden bambaşka bir demografik düzen kurulmaya çalışılıyor. Bu oluşturulan yeni yapıdan en çok zarar gören ülke ise Türkiye olacak. Türkiye koalisyon ortağı olduğu için, ABD güdümünde bir Suriye politikası var. Ve en başında Türkiye IŞİD'e karşı olacağını söylemişti. Burada da ABD' nin ince bir oyunu görüyoruz. IŞİD'e karşı mücadele ettiğini söyleyen Türkiye, aslında Suriye'de bir PKK yapısının oluşumuna ön ayak oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN