Kuzey Suriye'de PKK hattı Wikileaks belgelerinde

Kuzey Suriye'de PKK hattı 
Wikileaks belgelerinde

Suud Wikileaks'inde, PKK'nın Şam'la işbirliğini ve Kuzey Suriye'de nasıl hakimiyet kurduğunu açıklayacak belgeler ortaya çıktı. Belgelere göre, İran, Esed'e PKK ile işbirliği yapması için baskı uyguladı. Esed de PKK'yla görüşüp, Kuzey Suriye'de bir Kürt tampon bölgesi önerdi.

[Karar]

Wikileaks tarafından Suudi Arabistan hükümetinin özel yazışmalarıyla ilgili sızdırılan 70 bin belge arasında İran'la ilgili de çarpıcı bilgiler var. Belgelere göre, Tahran, Beşar Esed'e PKK ile stratejik ittifak kurmasını istedi. Suud istihbaratı da İsrail'e karşı Esed ve Lübnan Hizbullahı arasında bir ittifak oluşturma çabasında. 

Suudi İstihbarat Teşkilatı, üst düzey yetkililere Suriye rejiminin tehlikeye düşmesi durumunda, destekçilerinin Esad'ı PKK ile anlaşma ve Türkiye'ye karşı işbirliği yapma konusunda teşvik edeceğini bildiren bir mektup gönderdi.

PKK'yı destekleyecekler

İran ve Suriye rejiminin diğer müttefikleri, rejimin tehlikeye düştüğünü hissederlerse Türkiye'ye karşı savaşta PKK'yı destekleyecekler.

Belgelerde ayrıca Suudi istihbaratının Hizbullah ve Esad'ın İsrail'e karşı saldırılar yapmasından endişeli olduğunu belirttiği ortaya çıktı.

Belgelerde "Stratejik ilişkilerden dolayı İran ve müttefikleri Esad'dan vazgeççmeyecektir" ifadesine yer veriliyor. 

Belgelerde ayrıca Esad'ın, türkiye'nin kuzey suriye'nin muhaliflerin eline geçmesi konusundaki planının işlemesi durumunda PKK'ya daha yakın işbirliği teklif ettiği yazıyor.

Tampon bölge oluşturalım

Ayrıca Suriye rejiminin hayati tehlikeye girmesi halinde bu ittifakın daha ileri boyutlara taşınmasının düşünüldüğü iddia ediliyor. Başka bir belgede ise bu baskının ardından Suriye hükümetinin PKK ile görüştüğü ve Suriye'nin kuzeyinde bir tampon bölge oluşturulması fikrine karşı yakın bir işbirliği önerdiği öne sürülüyor. Yayınlanan başka bir belgede ise yine Suudi Arabistan istihbarat ajanlarının İsrail'e karşı stratejik saldırılarda rol almak üzere Esed rejimi ile Lübnan Hizbullahı arasında bir ittifak oluşturmaya çabalayacağı bilgisi yer alıyor.

500 bin yeni belge daha yayınlanacak

Stratejik ilişkileri nedeniyle İran yönetiminin Esed rejiminden vazgeçmeyeceğine dair bazı yazışmalar da bu 70 bin belgenin arasında bulunuyor. Wikileaks tarafından geçen cuma günü yayınlanan belgeler, Suudi Arabistan hükümetinin Ortadoğu politikasına dair ciddi iddialar içeriyor. Wikileaks 500 bin yeni belgenin daha yayınlanacağını açıklamıştı.

Barzani ABD'ye Maliki baskısı

Wikileaks tarafından yayınlanan belgelerde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin ABD yönetimini 2012 yılında dönemin Irak Başbakanı Nuri el-Maliki hakkında uyardığı ortaya çıktı. Belgelerde Barzani'nin Maliki'nin halklar arasında ayrımcılık yapan tutumuna karşı ABD'yi uyardığı ve Bağdat hükümetine teslim edilmesi planlanan F-16 savaş uçaklarının teslimatından vazgeçilmesini istediği yer aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN