Lüks azaldı tasarruflar arttı

Lüks azaldı tasarruflar arttı

Tüketiciler, 2016’da daha çok tasarrufa yönelirken, lüks tüketimi de azalttı. Kartlı harcamaların en fazla artış gösterdiği sektörler yüzde 84’le bireysel emeklilik, yüzde 72 ile vergi oldu. Sağlıkta bu oran yüzde 14’te kaldı. Vergi ve sigortaya da kartla 18 milyar lira ödendi.

EKONOMİ SERVİSİ

Zorlu geçen 2016 yılında tüketiciler, lüks tüketimi azaltırken, tasarrufa daha çok yöneldi. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, banka ve kredi kartlarıyla yapılan harcamalarda en fazla artış yüzde 84 ile bireysel emeklilik, yüzde 72 ile vergi ve yüzde 25 ile sigorta sektörü oldu. Bu oran yemekte yüzde 17, sağlıkta yüzde 14 olurken, vergi ve sigorta ödemeleri toplam 18 milyar lira olarak gerçekleşti. Yıllık değerlendirme toplantısında konuşan BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, 2016 yılında lüks tüketimin azaldığını ve tüketicilerin temel ihtiyaçlarını karşılayarak tasarrufa yöneldiğini belirtti. Türkiye’de 2016 itibarıyla banka ve kredi kartları dâhil olmak üzere toplamda 176 milyon kart olduğunun altını çizen Canko, bu kartların 58,8 milyonunun kredi kartı, 117 milyonunun banka kartı olduğunu vurguladı.

Ödemelerdeki kart kullanımının artışına dikkat çeken Canko, “2016’da toplam kartlı ödemeler yüzde 12 büyüdü. 2015’te 526 milyar lira tutarında kartlı alışveriş yapılmıştı. 2016’da bu miktar yüzde 12 oranında artışla 587 milyar liraya çıktı. Market ve gıdaya 155 milyar lira, akaryakıt ve türevlerine 51 milyar lira, giyim ve tekstile 48 milyar liralık kartla alışveriş yapıldı” dedi.

BKM Genel Müdürü Soner Canko’nun paylaştığı veriler, 2016 yılında kartlarla daha çok tasarruf yapıldığını ortaya koyarken lüks tüketim ve turizm harcamalarının 2015’e kıyasla azaldığını gösterdi. Kart harcamalarının en fazla artış gösterdiği sektörler ise bireysel emeklilik (yüzde 84), kamu/vergi (yüzde 72), sigorta (yüzde 25), yemek (yüzde 17) ve sağlık (yüzde 14) olarak sıralanıyor.

Temel tüketime yönelik sektörlerdeki harcama artışının enflasyona paralel ya da biraz daha üzerinde olduğunu vurgulayan Dr. Soner Canko, “Tasarrufa yönelik sektörlerdeki yüksek artışı, bireylerin geleceklerini garanti altına alma eğilimi kapsamında yorumluyoruz. Lüks tüketime yönelik sektörlerde ise harcamaların aynı seviyede kaldığını ya da enflasyonun altında büyüdüğünü görüyoruz” ifadelerini kullandı. Canko, internetten yapılan kartlı ödeme tutarının bir önceki yıla kıyasla yüzde 23’lük artışla 68,4 milyar liraya yükseldiğini de açıkladı.

Dr. Soner Canko, “Her beş kredi kartından ikisi internet ödemelerinde kullanıldı” dedi. Mobil ticaretteki hızlı yükselişe dikkat çeken Dr. Soner Canko, “2014’te yüzde 19 olan mobil alışveriş oranı 2016’da yüzde 51’e ulaştı ve ilk kez e-ticareti geride bıraktı” diye konuştu. Canko, Türkiye’nin 2023 yılında nakitsiz toplum olma hedefinde temponun düşmediğini, nakitsiz yaşam, mobil ticaret ve finansal teknoloji girişimleri başlıklarında Türkiye’nin sağlıklı büyümesini sürdürdüğünü vurguladı. Canko, internetten kartlı ödemelerin fiziki ödemelere kıyasla daha hızlı büyüdüğünü sözlerine ekledi.

TEKNOLOJİYE 30 MİLYON DOLAR

Finansal teknoloji (Fintech) girişimlerinin 2016’ya damgasını vurduğunu belirten Dr. Soner Canko, Fintech ekosistemindeki işlem değerinin 2016 yılında 15 milyar dolara yaklaştığını, Türkiye’de bu alana yapılan yatırımın 30 milyon dolar olduğunu söyledi. Canko, “Fintech alanında yeni girişimler için büyük bir potansiyel ve destek var. Bu alanda yenilikçi fikirler ve girişimler, Türkiye’ye yabancı yatırım çekecektir” dedi. Türkiye’de kişi başı kartlı ödeme sayısının 10 yıllık bir zaman diliminde 3 katına yükseldiğini belirten Canko, buna karşın Türkiye’de hala gidilecek yol olduğunu belirterek, bugün potansiyel 34,7 milyon kredi kartı, 19,8 milyon banka kartı kullanıcısı bulunduğunu söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN