Meral Akşener MHP'den ihraç edildi! İşte gerekçesi - Son dakika haberleri

Meral Akşener MHP'den ihraç edildi! İşte gerekçesi - Son dakika haberleri

1 Kasım seçimlerinden sonra MHP lideri Bahçeli'ye bayrak açarak genel başkanlığa aday olan Meral Akşener, Merkez Disiplin Kurulu tarafından partiden ihraç edildi. Akşener'in ihraç gerekçesi tüzüğün 78. maddesi...

ZİVER BÜYÜKTAŞ/ANKARA

MHP Tüzüğü'nün 11, 79 ve 81. maddeleri uyarınca tedbirli olarak kesin çıkarma cezası ile cezalandırılması istemiyle 19 Ağustos'ta disipline sevk edilen ve geçen hafta cuma günü savunma veren genel başkan adaylarından Meral Akşener, MHP Merkez Disiplin Kurulu tarafından oy birliği ile partiden ihraç edildi.

Durum değerlendirmesi yapmak üzere avukatlarıyla bir araya gelen Akşener'in bundan sonrası için yol haritası belirleyeceği ve yasal haklarını kullanacağı kaydedildi. MHP'de olağanüstü kurultay yapmakla görevlendirilen Çağrı Heyeti üyeleri Ayhan Eren, Ali Sağır ve Mehmet Bilgiç hakkındaki soruşturma eksik evrak nedeniyle ileriki bir tarihe ertelendi.

İŞTE İHRACIN GEREKÇELERİ

Meral Akşener'in partiden ihracına gerekçe gösterilen MHP Tüzüğü'nün 78/4. maddesi şöyle:

C- Partiyi ve parti yetkililerini gerçek dışı iddia ve gerekçelerle şikayet etmek ve parti yetkililerinin bilgisi olmadan parti adına resmi makamlarla muhatap olmak, yalan bilgi ve beyanda bulunmak, yetkisiz demeç yayımlamak, partinin yetkili organları nezdinde demokratik ve medeni ölçüler çerçevesinde halledilmesi gereken parti içi meseleleri, belli kademe ve silsile düzenini bozarak basın ve yayın organlarında açık şekilde tartışma ve polemik konusu yapmak.

E- Partinin birlik ve beraberliğini ciddi şekilde bozacak ve Genel Başkan, Genel Sekreter ve bunlardan sonra hiyerarşide bulunan görevlilere ve parti organlarına karşı ağır disiplinsizlik teşkil edecek veya manevi şahsiyetlerini rencide edecek ya da parti faaliyetlerini önemli surette aksatacak, partinin gelişmesine mini olacak davranışlarda ve faaliyetlerde bulunmak veya başkalarını böyle davranış ve faaliyetlere ikna ve teşvik etmek.

G- Kongrelerde yapılan seçimlerde oy pusulalarında tahrifatta bulunmak, sahtecilik yapmak, seçimlere hile karıştırmak ve bu gibi hareketlerin içinde bulunanlarla iş birliği yapmak, yapılmış olan seçimlerin neticeleri ile ilgili şüphe yaratabilecek, gerçek dışı sözlü veya yazılı beyanda bulunmak ya da bu şekilde basın açıklamaları yapmak.

H- Üyelik ve delege olmaktan kaynaklanan haklarını kötüye kullanmak suretiyle kasten Partiye zarar vermek

İ.Sahte evrak düzenlemek ya da bu amaçla üye ve delegeleri kışkırtmak ve yönlendirmek, usulüne uygun olmayan işlemler yapmak suretiyle, parti içinde huzuru bozmak, kaos yaratmak ve kamu oyunda partinin saygınlığına halel getirici davranışlarda bulunmak.

MHP'DE KURULTAY VE DİSİPLİN SÜRECİ

7 Haziran seçimlerinde yüzde 16,45 oy alarak 80 milletvekili çıkaran MHP 1 Kasım seçimlerinde oyu 11,93'e geriledi, milletvekil sayısı da 41'e düştü. Bu sonuçlar, muhalefetin başkaldırmasına neden oldu. Koray Aydın, Meral Akşener, Sinan Oğan ve daha sonra Ümit Özdağ, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye karşı bayrak açtı. Muhalifler olağanüstü kurultay istedi. Bahçeli, gündemlerinde kongre olmadığını, kurultayın 2018'de olacağını açıkladı. Bunun üzerine genel başkan adayları, olağanüstü kurultay talebi ile 543 delegeden aldıkları imzaları genel merkeze verdil Ancak Bahçeli, 2018'den önce kurultay olmayacağını yineleyerek rakiplerine mahkemeyi gösterdi. Muhalifler mahkemenin yolunu tuttu. 8 Nisan'da Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 12 delegenin imzasını geçersiz saydı ve 531 delegenin imzasıyla kongre yapılması gerektiğine karar verdi. Ayrıca Çağrı Heyeti de atadı.

ANKARA MAHKEMESİNE YEREL MAHKEME İLE KARŞILIK

Mahkeme kararıyla atanan Çağrı Heyeti, tüzük kurultayı için 15 Mayıs'ı belirledi. Genel merkez, temyiz için başvurduğu Yargıtay'ın kararı olmadan kongrenin yapılamayacağını ifade etse de Çağrı Heyeti ve genel başkan adayları kurultayı yapacaklarını vurguladılar. Bunun üzerine genel merkezden farklı bir hamle geldi. Başvuru üzerine Sivas Gemerek ve Kastamonu Tosya sulh hukuk mahkemeleri, tedbir kararı alarak kurultayın yapılamayacağını belirtti. Muhalifler bu kararlara sert tepki gösterdi, Gemerek mahkemesinin hakimini HSYK'ya şikayet etti. Ankara Valiliği'ne yazı yazarak kurultayın yapılmasını engellenmesini isteyen Ankara 15. İcra Dairesi'nin kararına itiraz eden muhalifler, Ankara 2. İcra Dairesi'nin kurultayın yapılabileceği yönündeki kararıyla rahat nefes aldı. Ancak aynı gün Gemerek Sulh Hukuk Mahkemesi bir kez daha tedbir kararı aldı. 15 Mayıs'ta kongrenin yapılacagı otelin önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı ve kongre yaptırılmadı.

YARGITAY SON NOKTAYI KOYDU, BAHÇELİ 10 TEMMUZ'U AÇIKLADI

Kurultayın 15 Mayıs'ta yapılamaması üzerine gözler son kararı verecek olan Yargıtay'a döndü. Hukuki kaosun bitirilmesi için Yargıtay'ın bir an önce karar vermesi gerektiği çağrıları yapıldı. Dosyayı inceleyen Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 24 Mayıs'ta Ankara 12 Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını oy birliğiyle onadı ve kurultayın yapılması yönünde son noktayı koydu. Yargıtay'ın kararı üzerine Çağrı Heyeti en kısa zamanda toplanıp kurultay tarihini belirleyeceğini açıkladı. Devlet Bahçeli daha Çağrı Heyeti tarih açıklamadan adeta rest çekerek 10 Temmuz'da kongre yapılacağını duyurdu.

10 TEMMUZ TUZAK DENDİ, 19 HAZİRAN AÇIKLANDI

Genel başkan adayları Devlet Bahçeli'nin kongre için açıkladığı 10 Temmuz için tuzak dediler. Genel merkez, 10 Temmuz'da hem tüzük değişikliği hem de seçimli kongre yapılacağını duyurdu. Ancak muhalifler aynı gün tüzük değişikliği ve başkanlık seçimi yapmanın yasal altyapısının olmadığını belirtti. Muhalifler, 10 Temmuz'daki kongrenin yasal olmadığı gerekçesiyle genel merkeze yakın kişilerce yargıya taşınarak iptal edileceğini, sürecin uzatılacağını ifade ettiler. Çağrı Heyeti, kongre için 19 Haziran'ı açıkladı.

19 HAZİRAN KURULTAYINA TEDBİR

19 Haziran'da toplanan kurultay, parti tüzüğünde değişiklikler yaptı ve 10 Temmuz'da seçimli kongre yapılmasını kararlaştırdı. Bir delegenin başvurusu üzerine Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, 19 Haziran kurultay kararlarına tedbir koydu. Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu da MHP'nin 6 aydan beri gündemi meşgul eden olağanüstü kongresi ile ilgili kararını verdi ve mahkeme kararını gerekçe göstererek 10 Temmuz'da seçim yapılamayacağını açıkladı. Genel başkan adayları Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin tedbir kararına itiraz etse de sonuç alamadı.

BAHÇELİ KONGRE YAPILMAYACAĞINI AÇIKLADI

MHP lideri Devlet Bahçeli, Çankaya İlçe Seçim Kurulu'nun kongre yapılamayacağına ilişkin açıklamasından sonra 10 Temmuz'da kongre yapılmayacağını duyurdu. Genel başkan adayları Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, bu karara tepki gösterdi ve çalışmalarına devam edeceklerini açıkladı.

AKŞENER DİSİPLİNE SEVK EDİLDİ

MHP yönetimi, 19 Ağustos'ta MHP Tüzüğü'nün 11, 79 ve 81. maddesi ihlal edildiği gerekçesiyle Meral Akşener ile Çağrı Heyeti'nden Ayhan Erel, Ali Sağır ve Mehmet Bilgiç'i parti üyeliğinden kesin çıkarma talebiyle tedbirli olarak Merkez Disiplin Kurulu'na sevk etti. Geçen hafta cuma günü savunmasını veren Akşener dün toplanan Merkez Disiplin Kurulu tarafından partiden ihraç edildi.

MERAL AKŞENER KİMDİR

1956 yılında İzmit'de dünyaya gelen Meral Akşener, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu ve ardından Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktorasını tamamladı.
Meral Akşener siyasi kariyerine başlamadan önce Yıldız, Kocaeli ve Marmara üniversitelerinde öğretim üyesi olarak ders verdi ve Kocaeli Üniversitesi'nde İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı görevinde de bulundu.
20. ve 21. dönem DYP, 23. 24. ve 25. dönem MHP milletvekili olarak görev yapan Akşener, Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde İçişleri Bakanlığı görevini üstlendi.
1 Kasım 2015'teki genel seçimlerinde MHP'den aday gösterilmeyen Akşener, MHP Genel Başkanlığı'na aday oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN