Merkez ‘güç bende’ dedi TL’ye rahat nefes aldırdı

Merkez ‘güç bende’ dedi TL’ye rahat nefes aldırdı

‘Dolarını boz’ kampanyasına Merkez Bankasından da destek geldi. Murat Çetinkaya, “Elimizdeki araçları kullanarak TL’nin değerinin korunması ve iktisadi faaliyette ana değişim aracı olarak kullanılması yönünde destek vereceğiz” dedi. Bu açıklama doların 3,44’e gerilemesini sağladı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, “2017 Yılında Para ve Kur Politikası” konulu toplantıda yaptığı sunumda, fiyat istikrarına odaklı para politikası duruşunun korunduğu bir anlayışa gelecek dönemde de devam edeceklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘dolarınızı Türk Lirası’na (TL) çevirin’ açıklamasıyla başlayan ‘dolar bozdurma’ kampanyalarına destek verdiklerini ifade eden Çetinkaya, “Yerel paranın değerini koruması, ticari işlemlerde ana değişim aracı olarak kullanılması finansman kararlarında yerel paranın esas alınması son derece önemli. Buradaki yaklaşımı elbette Merkez Bankası olarak destekliyoruz. Temel amacımız olan fiyat istikrarının sağlanması, TL’nin değerini ve kullanımını desteklemek  en büyük çabamız. Bunu da elde edebilmek için önümüzdeki dönemde elimizdeki araçları kullanarak TL’nin değerinin korunması ve iktisadi faaliyette ana değişim aracı olarak kullanılması yönünde desteğimizi vereceğiz” dedi. Öte yandan Merkez Bankası, TL karşılığında bankalardan, işlenmiş veya hurda altından dönüştürülmüş standart altın alımına başlayacağını açıkladı. Çetinkaya, konuşmasında şu noktalara değindi:     

Döviz kuru etkilerinin yılın ilk çeyreğinde bizi beklediğimiz ve hedeflediğimiz patikadan uzaklaştırma riski bugün itibarıyla yüksek.

Döviz kurunun 2017 yılının 1. çeyreğinden itibaren enflasyon üzerinde etkili olması bekleniyor. Gıda fiyatlarındaki olumlu seyir nedeniyle yüzde 7,5 olan 2016 yılı sonu enflasyon tahminimizi korumaktayız.

Enflasyonun 2017’de %6,5’e geriledikten sonra 2018’de %5 düzeyinde istikrar kazanacağı görüşündeyiz.      

Petroldeki yükseliş, gelecek yıl cari işlemler dengesinde aşağı yönlü bir risk oluştursa da turizm ve dış ticaret gelirlerindeki ılımlı toparlanma söz konusu etkiyi telafi edebilecek.

2016’nın sonunda 16,5 milyar dolar olması beklenen kredi kullanımının 2017’de 18 milyar dolara ulaşabileceği, 2016 sonunda 15,4 milyar dolar olması beklenen TCMB döviz rezervlerine katkısının ise 2017 yılında 16,1 milyar dolar civarında gerçekleşebileceği değerlendiriliyor.

Merkez Bankasının elinde döviz likiditesine dair çok fazla araç bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda da bunları kullandık. Döviz satımı gerekirse kullanılabilir. 28 Nisan’dan bu yana buna ihtiyaç duymadık.

PPK toplantı sayısı ile ilgili yasal bir düzenleme söz konusu. Burada süreç başladı. Görüşmelere göre önümüzdeki yıl en az 8 toplantı yapılması konusu kurul tarafından değerlendirilecek. Eğilim toplantı sayısının azaltılması yönünde.

KREDİ BÜYÜMESİ YAVAŞLADI

Garanti Bankasının hazırladığı Kredi Büyüme Eğilimi araştırmasında şu bilgilere yer verildi: “Kur etkisinden arındırılmış yıllık kredi büyüme oranı %10.2’den %9.5’e geriledi.13 haftalık trend oranı yavaşlamasını sürdürerek %10’dan %8’e düştü. Bunda yıllık bazda %11’den %9.9’a düşen ticari krediler etkili oldu. Tüketici kredilerinde kazanılan ivme ise hem yıllık bazda hem de 13 haftalık trend bazında sürüyor. Bunda konut kredileri başı çekerken, bunu ihtiyaç kredileri ve taşıt kredileri takip ediyor. Son veriyle (25 Kasım), TL’nin haftalık bazda yaklaşık %3 değer kaybettiği haftada, TL mevduatlardan FX mevduatlara kayma devam ediyor. Sektörün tahsili geçmiş alacaklar (TGA) oranı ise 5bps azalarak %3.21`den %3.16’ya düştü. Yılın ilk yarısında %33-34 arası seyreden yıllık TGA  büyüme oranı ise %24 civarında seyrediyor.

AÇIKLAMA İŞE YARADI

Dolarda dün yaşanan düşüş sadece Merkez Bankası cephesinden gelen açıklamalarla yaşanmadı. Dolar endeksi dün 100’e geriledi yani diğer ülke para birimleri de dolar karşısında değer kazandı. Düne 3.5362 seviyesinden başlayan dolar hem Merkez Bankasından gelen açıklamalar hem de doların diğer ülke para birimleri karşısında değer kaybetmesiyle 3.5017’ye kadar geriledi. Günün ilerleyen saatlerinde dolardaki kayıp büyüdü ve 3,44 seviyesinden günü tamamladı. İntegral Menkul Değerler Analisti Eda Karadağ, kurdaki değişim konusunda şunları söyledi: “Murat Çetinkaya net bir şekilde, EKK toplantılarında piyasaların faiz hamleleri beklememesini ve faizle ilgili kararların Merkez Bankasının toplantıları dışında alınmayacağının sinyalini verdi. Çetinkaya’dan gelen açıklamaları Perşembe günkü beklentilerin yumuşamasına neden oldu. Kurdaki oynaklık bir süre daha devam edecek gibi duruyor. 

DOLAR ÜRETİCİ FİYATLARINI YÜKSELTTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kasım ayında enflasyonun çıkış sebeplerini ‘Aylık Fiyat gelişmesi Raporu’nda açıkladı. Rapora göre,  Kasım ayı Türk Lirası’ndaki değer kaybına bağlı olarak tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskılarının güçlendiği bir dönem oldu. Ara malı fiyatlarındaki yükselişte değerli ana metaller, sermaye malı fiyatlarında ise metal yapı ürünleri, özel amaçlı makine ve motorlu kara taşıtları belirleyici oldu.

Son üç aydaki birikimli fiyat artışı yüzde 13’e ulaşan akaryakıt grubunda bu seyrin aralık ayında da süreceği öngörülüyor. Enerji grubu yıllık enflasyonu bu dönemde 1,44 puanlık yükselişle yüzde 6,15 oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu kasım ayında 1,65 puan azalarak yüzde 3,55 oldu. İşlenmemiş gıda grubunda sebze fiyatlarına bağlı olarak mevsimsellikten arındırılmış verilerle düşüş eğilimi devam etti, yıllık enflasyon yüzde eksi 0,02 olarak gerçekleşti.

Bu dönemde beyaz et, bakliyat, yumurta gibi alt gruplarda fiyat artış eğilimi güçlü seyretti. Özellikle bakliyat fiyatlarında son aylarda süregelen artışın kasım ayında ivmelenmesi ve bu grupta yıllık enflasyonun yüzde 17 düzeyini aşması dikkati çekti.  İşlenmiş gıda fiyatları ise yüzde 0,28 oranında artarken grup yıllık enflasyonu yüzde 6,73’e geriledi. Taze meyve sebze dışı gıda yıllık enflasyonu ise kasım ayında bir miktar yükseldi.  Raporda, “Yakın dönemde otomobil, tütün ürünleri ve alkollü içeceklerde yapılan ÖTV artışının aralık ayında tüketici enflasyonunu olumsuz yönde etkileyeceği, bu etkinin önemli bir kısmının da tütün ürünlerinden kaynaklanacağı not edilmelidir” ifadelerine yer verildi. 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN