Mustafa Cambaz’ın objektifinden Beylikler devri şaheseri: Selçuk İsa Bey Camii

Mustafa Cambaz’ın objektifinden Beylikler devri şaheseri: Selçuk İsa Bey Camii

Anadolu Selçuklularından Aydınoğlu Beyliği’nin bir dönem merkezi olarak kullanılan (Ayasuluğ) Selçuk’ta İsa Bey tarafından inşa ettirilmiştir.

13 Mart 1375 tarihinde ibadete açılmıştır. Caminin kuzeyinde bulunan St. Jan Katedrali ile güneybatısında bulunan paganist kültüre ait Artemis tapınağının arasında bir yere yaptırılması son derece anlamlıdır. Anadolu’da iki minareli, revaklı ve şadırvanlı avlulu camilerin ilk örneklerindendir.

Abidevi mimarisi, iç ve dış süsleme özellikleri ile dikkat çekmektedir. Türk düğümü desenli mermer taç kapısı ve her biri başka bir süslemeyle çevrili inanılmaz güzellikteki pencereleriyle ünlüdür. 1653-1688 yıllarındaki depremler sonucu minarelerinden biri tamamen, diğeri şerefeden yukarısı ve avludaki revakların tamamı yıkılmıştır. Tamamı yıkık vaziyette olan çatısı 1975, mihrabı 1990 yılında tamir edilmiştir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN