Nurettin Canikli: Önce Başkanlık sonra Anayasa

Nurettin Canikli: Önce Başkanlık sonra Anayasa

Yeni Anayasa için toplumsal uzlaşmanın mümkün olmadığını belirten AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, partili başkanlık sistemi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Canikli 4-5 maddelik Anayasa değişikliği ile ‘Partili Cumhurbaşkanlığı’ önereceklerini söyledi.

[Karar]
EYÜPHAN KILIÇ

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, yeni Anayasa çalışmalarında toplumsal mutabakatın ortaya çıkmayacağının anlaşıldığını belirterek, “Partili Cumhurbaşkanlığı sistemi için daha dar kapsamlı 4-5 maddelik anayasa değişikliği teklifi getirmeyi düşünüyoruz” dedi.

AK Parti kuruluşundan beri sivil iradenin yeni anayasa yapması gerektiğini söylediklerini ve sürekli gündemlerinde tuttuklarını anımsatan Canikli, “CHP masadan kalktı, geniş bir toplumsal mutabakat ortaya çıkmayacağı anlaşıldı. Kararlılığımız ortada. Nasıl bir sivil anayasa istediğimizi, çalışmalar tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

SİSTEM BÖYLE GİTMEZ

Yeni ve sivil bir anayasanın hazırlık çalışmalarını sürdürdüklerini, yazımı tamamlandıktan sonra kamuoyu ile paylaşacaklarını belirten Canikli, şunları kaydetti: “Bizim sıkıntımız, mevcut uygulanan sistemle. Cumhurbaşkanlarıyla başbakanlar arasında sürekli çatışma potansiyeli var. Bir yetki hem Başbakan hem Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılıyor. Bunun örneklerini gördük, geçmişte de yaşadık. Bu sistem böyle gitmez. Çatışmayı körükleyen bir anayasayla gitmez. Sistem bu kilidi açamıyor. Hele ileride farklı siyasi partilerden başbakan ve cumhurbaşkanı geldiğini düşündüğünüzde tam anlamıyla sistem krizine dönüşür. Bunu netleştirmemiz gerekir.”

SİSTEM SEMBOLİK

Dünyada uygulanan başkanlık ve yarı başkanlık sistemleri örnekleri bulunduğuna dikkati çeken Canikli, şu andaki 1982 Anayasası ile dizayn edilen sistemin yarı başkanlığa yakın bir sistem olduğunu söyledi. Canikli, “Şimdiki sistemimiz, yüzde 70-80 oranında yarı başkanlık sisteminin özelliğini taşıyor. Parlamenter sistemlerde verilen yetkiler semboliktir. Mevcut sistem yarı başkanlık sisteminin özelliğini taşıyor” dedi.

HAZİRAN’DA MECLİS’TE İDDİASI

AK Parti’nin anayasa değişikliği teklifini haziran ayında Meclis’e getireceği iddia edildi. Reuters’e konuşan üst düzey AK Partili bir yetkili, “Partili Cumhurbaşkanı’nın önünü açacak anayasa değişikliği teklifini haziranda Meclis’e sunacağız” dedi.

YENİ ANAYASA İMKANSIZ GİBİ

Canikli, şunları kaydetti: “Yeni bir anayasanın kabulü hemen hemen imkansız görünüyor. Bunu bile bile teklifin sunulmasının bir anlamı yok. Çalışmalar tamamlandıktan sonra bizim nasıl bir sivil Anayasa istediğimizi topluma anlatacağız. Fakat daha dar kapsamlı madde içeren 4-5 maddelik bir anayasa değişiklik teklifini getirmeyi düşünüyoruz. Partili cumhurbaşkanlığı sistemini sağlayacak bir değişiklik. Seçildikten sonra partiyle bağı kesilir gibi maddelerde değişiklik yapabiliriz. Bununla bağlantılı birkaç maddeyle başkanlık sisteminin önü açılabilir. Büyük oranda sorun çözülüyor. Sonraki dönemlerde toplumsal uzlaşma denilen sivil anayasa hayata geçirilebilir.”

GEÇİŞ FORMÜLÜ OLABİLİR

Başkanlık sistemini getirecek olan Anayasa değişiklik teklifi için “En kısa zamanda TBMM Genel Kurulu’na getirilecek” diyen Canikli,  “Başkanlık sisteminin Anayasa’ya tüm kurumlarıyla monte edilmesini istiyoruz. Partili cumhurbaşkanı ise kısmen geçiş formülü olabilir”  diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN