Obama: Esad kaldıkça Suriye'deki savaş bitmez

Obama: Esad kaldıkça Suriye'deki savaş bitmez

ABD Başkanı Barack Obama, "Suriye'deki halkın çoğunluğu Esad'ı gaddar, katil bir diktatör olarak görürken iç savaşın bitmesi düşünülemez" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama perşembe günü Esad iktidarda kaldığı sürece Suriye'deki iç savaşın biteceğine inanmadığını söyleyerek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın gitmesi gerektiği konusundaki kesin tutumunu ifade etti.

Wall Street Journal'da yer alan habere göre Manila'da Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile görüştükten sonra ABD Başkanı, Esad'ın gitmesi gerektiği iddiasının Suriye'deki mevcut gerçekliği yansıttığını belirtti.

Esad iktidarda kaldığı sürece savaş devam edecek

Obama şunları söyledi: "Sebep sadece benim onun hakkındaki fikrim değil. Sebep, Suriye'deki halkın çoğunluğu onu gaddar, katil bir diktatör olarak görürken iç savaşın bitmesinin düşünülemez olması. Yeniden meşruiyet kazanamaz. Ve iktidarda kaldığı sürece, dış güçler ne yaparsa yapsın, nüfusun büyük bölümü savaşmaya devam edecektir." dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İslam Devleti militanlarıyla mücadelede ülkesinin, ABD ve Rusya'nın birlikte hareket ettiği bir koalisyon oluşturmaya çabalarken Esad'ın geleceği konusundaki sorular bir engel oluşturuyor.

Hollande, Suriye Devlet Başkanı'nın zulümlerinin İslam Devletinin oluşmasına sebep olduğunu söyleyip uzun süredir Esad'ın gitmesini savunurken Moskova görevden alınırsa Suriye Devleti'nin çökeceği iddiasıyla Esad'ı destekliyor.

İran ve Rusya kararını vermeli

Obama, İran ve Rusya'nın, Esad'ı desteklemeye devam mı edecekleri yoksa uluslararası toplum ve BM ile beraber gerçekten meşru bir yönetimin kurulmasına yönelik birlikte mi çalışacakları konusunda temel bir karar vermeleri gerektiğini söyledi.

İslam Devleti ile mücadele konusu Obama'nın, Kanada Başbakanı ile ilk birebir görüşmesinde de ele alındı ve Başbakan Trudeau, Kanada'nın da IŞİD karşıtı koalisyonun güçlü bir üyesi olmaya devam edeceğini belirtti.

Filipinler'de Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi sırasında görüşen iki lider, ayrıca bir Pasifik ticaret anlaşması ve uluslararası iklim görüşmelerini de ele aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN